mirek_1211 wrote:Jasne, a silnik ile ? Przelicz na watySkoro przetwornica ma tylko 230W...

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremirek_1211 wrote:Jasne, a silnik ile ? Przelicz na watySkoro przetwornica ma tylko 230W...
Freddy wrote:Tylko, że silniki B&S do kosiarek to czterosuwy.
Krzysztof Kamienski wrote:mirek_1211 wrote:Jasne, a silnik ile ? Przelicz na watySkoro przetwornica ma tylko 230W...
A.Gieronimo wrote:przy smarowaniu rozbryzgowym korba musi machać w oleju,
mirek_1211 wrote:Ten jest czterosuwem.Poczytaj więcej o nich, bo w błędzie jesteś. Dwusuwy tez robili.
Freddy wrote:Ten jest czterosuwem.
Freddy wrote:Tylko, że silniki B&S do kosiarek to czterosuwy.
mirek_1211 wrote:Czy mógłby kolega zdradzić jaki model z tak tanich UPS daje czysty sinus?
UPS to koszt 70 zł wraz z przesyłką.
BlackDeath3 wrote:Ja bym tam dał jakąś prądnicę o większej mocy lub kilka alternatorów. Na pewno wyciągnąłbyś z niego ponad 1 kW.
DJ ANNUS wrote:BlackDeath3 wrote:Ja bym tam dał jakąś prądnicę o większej mocy lub kilka alternatorów. Na pewno wyciągnąłbyś z niego ponad 1 kW.
Kolego z 1 alternatora wyciągniesz ponad 1kW 14,4 V 70A daje kilowat a jak by zastosował alternator 150A to mógłby mieć niezłą elektrownie w ruchu ciągłym, kosztem drogiego paliwa.
BlackDeath3 wrote:to w przypadku braku prądu możnaby zasilić cały dom. Trzeba tylko wymienić przetwornicę na mocniejszą.
BlackDeath3 wrote:Może 10 od razu, zastanów się co piszesz - nie poisz na siłę.To dać 3 takie alternatory. Autor pisał, że ten jeden prawie wcale nie obciąża silnika. Gdyby moc była bardzo duża to w przypadku braku prądu możnaby zasilić cały dom. Trzeba tylko wymienić przetwornicę na mocniejszą.
adria5n wrote:Silnik ma około 4KM, więc 24V 100A to w sam raz.Dlamnie 100A to mało a można przewinąć? Np 48V i 100A ? Widziałem parę filmików jak kosiarki na gazie pracują. Więc niezła alternatywa.
Macosmail wrote:To może jakiś ,,pomyślik'' dla jednocylindrowego silnika czterosuwowego o pojemności ok. 200 cm³ z gaźnikiem elementarnym poprosimy?Warto by było zastosować układ automatycznej regulacji mocy silnika spalinowego zależnie od potrzeb.
jesion40 wrote:
Czy mógłby kolega zdradzić jaki model z tak tanich UPS daje czysty sinus?
Freddy wrote:
Silnik ma około 4KM i do tego można dopasować alternator z ciężarowego auta 24V około 100A.
Krzysztof Kamienski wrote:To może jakiś ,,pomyślik'' dla jednocylindrowego silnika czterosuwowego o pojemności ok. 200 cm³ z gaźnikiem elementarnym poprosimy?
BlackDeath3 wrote:Pomijam moc silnika z kosiarki ale ciekawe jak wyglądał by jego rozruch z takim obciążeniem czy w ogóle był by możliwyTo dać 3 takie alternatory. Autor pisał, że ten jeden prawie wcale nie obciąża silnika. Gdyby moc była bardzo duża to w przypadku braku prądu możnaby zasilić cały dom. Trzeba tylko wymienić przetwornicę na mocniejszą.
rafbid wrote:Rozruch robi się bez obciążenia.Pomijam moc silnika z kosiarki ale ciekawe jak wyglądał by jego rozruch z takim obciążeniem czy w ogóle był by możliwy
faradek wrote:Mirek_1211 może dałbyś radę zrobić zdjęcie jak dokładnie zamontowałeś koło pasowe na wale silnika? Tutaj widzę największy potencjalny problem.
Freddy wrote:A myślał kolega nad przekładnią kątową?Już kiedyś się zastanawiałem nad taka konstrukcją, ale zrezygnowałem z bardzo prostej przyczyny - podstawowej wada tego typu (od kosiarki) silnika, to sposób montażu. Silnik musi mieć wał ustawiony pionowo.
Takie położenie niestety komplikuje trochę układ, bo łożyska alternatorów nie są przystosowane do takiej pracy. Nie każdy alternator wytrzyma takie traktowanie. Kiepskiej jakości mogą odmówić współpracy.
------------------------------
Myślałem, że klan inteligentnych minusowiczów ma ferie, lecz jednak nie. Chyba zawnioskuję o uzasadnienie tychże minusów.
Przemek2802 wrote:A ja myślę nad skonstruowaniem kosiarki spalinowej- robota. Na początek zastanawiam się nad sposobem zasilania...Może uda się zamontować alternator pionowo na górze silnika Briggsa- co o tym myślicie?