Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo T530 - Czarny ekran po update bios'u

sirkubax 24 Jan 2016 17:48 3204 11
  • #1
    sirkubax
    Level 13  
    Witam

    Puściłem dzisiaj aktualizacje z
    Lenovo Software and Drivers Update.
    Wśród wielu poprawek wybrałem tez bios - w sumie nie zaszkodzi.

    Coś tam zflashował z poziomu windows, zrestartował komputer, coś tam jeszcze wypisał, że dalej aktualizuje, zrestartował się ponownie - i czarny ekran
    Komputer po włączeniu na chwile podświetla przyciski, zapala lampkę klawiatury - i nic.

    Z tego co widzę w google - nie jest to przypadek jednostkowy :/
    Tu ciekawy temat
    Niestety jeszcze nie znalazłem potrzebnych plików - na stronie Lenovo tylko instalator pod windows/BootCD - u mnie laptop nie wchodzi w POST :/

    Pomijając fakt, jak wkurzony jestem na Lenovo za taką niespodziankę, to czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
  • #2
    pp13dhkoty
    Level 13  
    Witam. Możliwe, że program dobrał niepoprawny bios - niektóre laptopy wspierają kilka różnych wersji karty graficznej. Jeśli jest niepoprawnie przypisane bardzo możliwe, że nie wstanie. Możesz spróbować odpalić laptopa bez dysku twardego - powinien automatycznie wejść do BIOS. Jeśli tak się stanie oznaczać to będzie, że jest tak jak napisałem - w tym przypadku należy odpalić laptopa z innym dyskiem lub w trybie awaryjnym, usunąć sterowniki od karty graficznej i spróbować ponownie zaktualizować BIOS do starszej wersji. Innym sposobem jest przeprogramowanie wsadu BIOS za pomocą programatora (należy wylutować układ).
  • #3
    sirkubax
    Level 13  
    Dzięki piękne za odpowiedź.

    Niestety wydaje mi się, że pierwsza część nie jest prawdziwa - to znaczy myślę, że dysk nie ma tu znaczenia - laptop nie wchodzi nawet w POST (nie wyświetla nic na ekranie) - inaczej wypaliłbym Bios Update CD i wybrał z boot menu (F12) - update z płyty - co powinno załatwić sprawę.

    Na ten moment widzę szansę w przeprogramowaniu go z USB - tylko jak narazie poległem na szukaniu obrazu biosu.

    Dopisze jeszcze dane:
    Lenovo T530
    Typ 2429-AR1
  • Helpful post
    #4
    pp13dhkoty
    Level 13  
    Jaki jest model płyty główej?

    Wrzuciłem właśnie do działu z wsadami BIOS do T530 - niestety tylko pod programator - może się przyda.
  • #6
    sirkubax
    Level 13  
    Dzięki za odpowiedzi.

    Przez 1 dzień chciałbym jeszcze spróbować bez lutowania - w końcu to fizyczna ingerencja.

    Na ten moment jestem prawie pewien, że zadziałało by crysis-recovery - tylko trochę nie mam pewności skąd dorwać obraz flash do niego.
    Wszyscy piszą - rozpakuj exe ze strony lenovo, ale jak dla mie to nie ma tam obrazu flash
    jedyny sensowny plik ma 5MB i jest podobny zupełnie do niczego :P

    Obraz iso BootCD za to po podmontowaniu/wypaleniu jest pusty - pierwszy raz widzę coś takiego - zapewne włożyli tam jakoś dane na potrzeby flashowania z poziomu biosu - ale tak że są niewidoczne

    https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-T400-T5...ck-screen/m-p/2254514/highlight/false#M106553


    Tak więc na ten moment mam jakiś pomysł, ale brakuje mi obrazu flash.

    Dodano po 35 [minuty]:

    Dobra

    Jestem bliżej - da się wyjać flash do crysis-recovery z iso - jest to El Torito
    https://pl.wikipedia.org/wiki/El_Torito_(standard_CD-ROM)

    Mozna wypakowac plik z obrazu, i go potem podmontować, użyłem:

    http://userpages.uni-koblenz.de/~krienke/ftp/noarch/geteltorito/

    Code:

    ISO is an El Torito file
    https://en.wikipedia.org/wiki/El_Torito_(CD-ROM_standard)
     
    You can extrac it and mount
    I did use:
     
    http://userpages.uni-koblenz.de/~krienke/ftp/noarch/geteltorito/
    # perl geteltorito.pl  -o g4uj17us.iso.extract g4uj17us.iso

    # parted g4uj17us.iso.extract unit b print

    Model:  (file)
    Disk /home/kuba/Downloads/g4uj17us.iso.extract: 32505856B
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: msdos
    Disk Flags:

    Number  Start   End        Size       Type     File system  Flags
     1      16384B  32505855B  32489472B  primary  fat16        boot

    # mount -o loop,offset=16384 g4uj17us.iso.extract /mnt/iso
     
    .
    ├── AUTOEXEC.BAT
    ├── COMMAND.COM
    ├── CONFIG.SYS
    ├── EFI
    │   └── Boot
    │       └── BootX64.efi
    ├── FLASH
    │   ├── 206A7.PAT
    │   ├── 306A2.PAT
    │   ├── 306A4.PAT
    │   ├── 306A5.PAT
    │   ├── 306A6.PAT
    │   ├── 306A8.PAT
    │   ├── 306A9.PAT
    │   ├── BCP.EVS
    │   ├── CHKLOGOD.EXE
    │   ├── COMMAND.COM
    │   ├── DOSFLASH.EXE
    │   ├── FINDRAMD.EXE
    │   ├── FLASH2.EXE
    │   ├── G4ET94WW
    │   │   ├── $01D5100.FL1
    │   │   ├── $01D5100.FL2
    │   │   ├── 206a7.hsh
    │   │   ├── 306a4.hsh
    │   │   ├── 306a5.hsh
    │   │   ├── 306a6.hsh
    │   │   ├── 306a8.hsh
    │   │   └── 306a9.hsh
    │   ├── lcreflsh.bat
    │   ├── README.TXT
    │   ├── SHELLFLASH.EFI
    │   ├── TPCHKS.EXE
    │   ├── UPDTFLSH.EXE
    │   ├── UPDTMN.EXE
    │   ├── USERINT.EXE
    │   └── UTILINFO.EXE
    ├── HIMEM.SYS
    ├── IBMBIO.COM
    ├── IBMDOS.COM
    ├── RAMDRIVE.SYS
    ├── $RECYCLE.BIN
    │   └── desktop.ini
    ├── Recycled
    │   ├── desktop.ini
    │   └── INFO2
    ├── System Volume Information
    │   ├── _restore{2CE34FFD-D3EF-4519-A9E8-7515A6204392}
    │   └── _restore{5AAE7142-4278-4615-A947-75249691AF85}
    └── WINA20.386

    -rwxr-xr-x 1 root root 13M maj 23 2013 $01D5100.FL2
    -rwxr-xr-x 1 root root 8,1M maj 24 2013 $01D5100.FL1


    Wątek z angielskiego orum gdzie się udzielałem
    https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-T400-T5...ck-screen/m-p/2254572/highlight/false#M106560

    Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

    ----------
    Mam pendrive z crysisrecovery i obraz flash (sprawdzam zarówno FL1 jak i FL2 - zmieniam im nazwę na BOOT.WPH

    Niestety żadna z kombinacji nie wydaje się aby wgrywała flash.
    FN + r, FN+b, FN +f; win+r , win +b; win + r

    Może jakiś spec od Lenovo coś podopowie?
  • #7
    sk1977

    IT specialist
    sirkubax wrote:
    aptop nie wchodzi nawet w POST (nie wyświetla nic na ekranie)

    Brak wyświetlania nie świadczy o procedurze POST.

    Z tymi aktualizacjami Lenovo to dotyczy wielu modeli...
    Podłącz pod zewnętrzny monitor i sprawdź czy będzie obraz (jeśli jeszcze nie próbowałeś).
    W serii X220/230 po aktualizacji biosu bywał obraz na zewnętrznym i można było przywrócić/wgrać (opcja "-force") starszy bios.

    W jaki sposób dokładnie używasz kombinacji przycisków?

    P.S. Backup biosu powinien być na dysku - zakładam, że masz ten sam dysk na którym był system w czasie aktualizacji biosu.
  • #8
    piasek12
    Level 9  
    Poszukaj na stronie LQV77 biosa wsadu i zaprogramu problem zniknie 5 minut roboty
  • #9
    sirkubax
    Level 13  
    Przypadkiem znalazłem rozwiązanie.

    Wygląda na to, że ten bios (aktualnie mam): 2.65 (G4ETA5WW) 1.13 (G4HT39WW)
    usuwa wsparcie dla kości RAM PC-8500.

    Wyjąłem felerną kość (wcześniej działała!), włożyłem PC-10600 i PC-12800 - takie akurat miałem - i działa.

    Na początek polecam więc kombinowanie z RAMem...

    @sk1977
    Nie będę juz ryzykować - ale gdzie byłby ten backup biosu?
    Sprawdzałem w C:/DRIVERS - ale bez śladu.
    Próbowałem wrócić do jakiejś starszej wersji biosu, ale oczywiście jest lock na downgrade (opcja force powiadasz? powiesz coś więcej?)

    Na zewnętrznym ekranie oczywiście próbowałem - ale jak wyżej - przyczyna była zupełnie inna :)
    Pewnie również dlatego nie startowało recovery - ale tak z ciekawości próbowałem jakies kombinacje klawiszy już gd ylaptop działał - z nowym RAM - i nic się nie działo.

    >W jaki sposób dokładnie używasz kombinacji przycisków?
    Trzymam np: FN + b i trzymając te klawisze, naciskam Power (CrysisRecovery USB oczywiście włożone)
    Patrząc po ilości sugestii - powstało z tego jakies 'urban-legend' - a pewnie jest jedna prosta kombinacja.
  • Helpful post
    #10
    sk1977

    IT specialist
    Te kombinacje klawiszy czasem działają tylko jeśli zrobisz tak:

    - odłączasz zasilacz i baterię
    - naciskasz kombinacje i trzymasz
    - podłączasz zasilacz
    - naciskasz włącznik
    - jak zacznie migać dioda dysku lub dioda na pendrivie puszczasz kombinację.

    Co do wgrywania starszego biosu to musisz ominąć sprawdzenie aktualnej wersji (przy okazji omijasz sprawdzanie baterii):

    Nie ma tu reguły, ale najczęściej tak:

    - ściągasz starszą wersję - do aktualizacji w systemie.
    - rozpakowywujesz (aplikacją - do np. c:/drivers).
    - do pliku którym aktualizujesz bios tworzysz skrót.
    - edytujesz skrót (ppm i właściwości)
    - w polu element docelowy dopisujesz -force (poprzedzone spacją, bez cudzysłowów " -force" np. C:\DRIVERS\FLASH\g4uj29us\WINUPTP.EXE -force)
    - klikasz OK lub zastosuj
    - uruchamiasz skrót.

    Można też pewnie inaczej - jeśli poprzednia opcja nie zadziała - robisz analogicznie, tylko skrót do winflash32 lub winflash64 i to uruchamiasz.

    Backup biosu powinien być w C:/DRIVERS/flash/
  • #11
    sirkubax
    Level 13  
    Dzięki - może to robiłem źle - nie wyciągałem baterii i zasilacza...
    Ciężko samemu trzymać klawisze, i jednocześnie dłubać z zasilaniem :)

    Orientujesz się może jak będzie z baterią - czytałem, że bez zasilania i baterii nie rozpocznie się recovery (dlatego nie wyjmowałem bateri) - czy to też urban-legend; albo z poziomu USB-recovery już nie sprawdza zasilania...

    Kusi mnie spróbować czy trick z baterią/zasilaczem zadziała - ale z drugiej strony trochę ryzyko :P
  • #12
    sk1977

    IT specialist
    Jak działa to nie ruszaj :).

    Trzeba by było poeksperymentować - może to także zależeć od wersji aktualnego EC Firmware.