Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UBEE EVW3226 - Jest połączenie, internet nie działa.

24 Sty 2016 18:10 1608 4
  • Poziom 17  
    Witam. Znajoma moja miała modem od UPC( nie pamiętam nazwy). Po włączeniu bardzo długo się uaktywniał. Był połączony po USB, po kablu sieciowym nie chciał się wcale aktywować( można było czekać cały dzień i nic). Dodatkowo czasami przy podłączeniu po USB potrafił resetować komputer. Komputer stacjonarny system Windows XP S.P.2. Dostała nowy modem-router UBEE EVW3226. Podłączony kablem sieciowym z zestawu jaki otrzymała, połączenie lokalne jest szybkość 1Gb.na sek. ale internetu nie ma. Przy okazji zmiany urządzenia zmieniła z 30Mb na 60Mb/sek. Do konsultantów UPC nie można się dodzwonić. Może ktoś się orientuje, czy UPC w takim przypadku musi u siebie aktywować czy nie. Jej potrzebne tylko połączenie kablowe, bez Wi-Fi. W instrukcji jest tylko konfiguracja do połączenia po Wi-Fi.
    Proszę o porady co z tym zrobić. Dziękuje i pozdrawiam.
  • Poziom 24  
    Urządzenia operatora zazwyczaj są tak skonfigurowane aby jak najmniej problemów miał operator, przy ograniczonej wiedzy użytkownika. Modem powinien być tak skonfigurowany aby na porcie Eth dawał adresy z DHCP. Zobacz czy w we właściwościach swojego połączenia sieciowego masz zaznaczone pobieranie adresu IP z DHCP. To samo powinno być zaznaczone w części dotyczącej DNS.
    Zobacz co Ci pokazuje komputer po wydaniu komendy ipconfig z okna linii komend.
    Start -> uruchom -> cmd
    pojawi się czarne okienko, tam należy wpisać ipconfig
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Po pierwsze zrestartować UBEE EVW3226 prądowo poprzez wyjęcie wtyczki od zasilania. Po drugie upewnić się, że sterowniki do karty sieciowej są poprawnie zainstalowane.

    Dodano po 17 [minuty]:

    Jeżeli modem przyszedł kurierem to być może wymaga rejestracji przez stronę:
    http://81.18.192.59/

    To jest możliwe nawet jak nie ma internetu. Jaki pakiet jest aktywny można podejrzeć też na stronie UPC logując się do Elektronicznej Faktury / Moje UPC. W modemie również widać, tam, gdzie są dane z firmware.
  • Poziom 17  
    Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź. Adres IP przez cmd sprawdzałem i jest ok.
    Dodzwoniłem się do konsultanta i sprawę wyjaśnił. Strona UPC ma wejść i tam się aktywuje modem przez hasło, które znajoma dostała. Jutro będę u niej to sprawdzę i o wyniku poinformuje.
  • Poziom 17  
    Dzięki koledze jurek.adam, który podał stronę rejestracji nie musiałem długo szukać.
    Po wpisaniu http://81.18.192.59. pojawił się monit o login i hasło. Wklepałem jedno i drugie i sprawa załatwiona. Po resecie komputera nawet nie musiałem resetować routera ( sam się zresetował - mądra bestia ). Dzięki i pozdrawiam.