Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

komputer wyłącza się podczas grania

Tomeksup 24 Jan 2016 21:49 3339 53
  • #1
    Tomeksup
    Level 16  
    Witam

    Sprzęt:
    płyta GA-EG41MFT-US2H
    procesor core 2 duo e7600 3,06 (ustawiony na 3,66 na mnożniku chyba 11)
    karta grafiki ati radeon 4870 taktowanie w win gpu 500 mem 900, w grach gpu 700, mem 900. Podkręcona do gpu 780 i mem 1015Mhz. Włożone chłodzenie artic turbo. Na pamięciach doklejone radiatory klejem termoprzewodzącym
    zasilacz FEEL 500W

    Dodatkowe chłodzenie na chipsecie oraz dwa wentylatory. Jeden skierowany na grafikę a drugi wciąga zimne powietrze do kompa. Wentylatory są sterowane przyciskiem można je włączać i wyłączać w czasie rzeczywistym.


    Podczas grania w gry typu universe sandbox lub subnautica komp wyłącza się. Nie można go uruchomić przez jakiś czas. Trzeba odłączyć od prądu całego kompa i odczekać 10s. Potem startuje normalnie.

    Gdzie szukać przyczyny ? Może jakiś program monitorujący temperatury i zapisujący do log ?
  • #2
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    Jeśli przyczyną byłyby temperatury to uruchomił by się od razu.
    Objawy jak i marka, wskazują na zasilacz. Wróć do ustawień fabrycznych zobacz.
  • #3
    Tomeksup
    Level 16  
    Czy można miernikiem sprawdzić podczas pracy ? Tzn. Ilość całkowitego pobieranego prądu ?
  • #4
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Tomeksup wrote:
    Czy można miernikiem sprawdzić podczas pracy ? Tzn. Ilość całkowitego pobieranego prądu ?

    Miernikiem nie sprawdzisz prądu pobieranego przez jednostkę.
    Musiał byś zastosować miernik poboru energii elektrycznej który wpina się do gniazdka
    komputer wyłącza się podczas grania
    Tomeksup wrote:
    Może jakiś program monitorujący temperatury i zapisujący do log ?

    http://www.hwinfo.com/download.php
  • #5
    Tomeksup
    Level 16  
    Uruchomiłem GPU-Z.

    Włączyłem sandbox uniwerse. Jest tam taka opcja dot. słońca. zwiększyłem jego masę 10x i zamieniło się w gwiazdę neutronową. Oczywiście załączyły się efekty obciążające karte graf. W tym momencie siada komputer.
  • #6
    wariato
    Level 43  
    Jaki to dokładnie zasilacz? Ile ma mocy na 12V? Bo 4870 to niezła grzałka zwłaszcza po OC, więc lubi sporo prądu pociągnąć. Podaj temperatury podzespołów podczas grania z HWMonitor.
  • #7
    Tomeksup
    Level 16  
    Quote:
    Ile ma mocy na 12V?


    Jak to stwierdzić ?
  • #8
    wariato
    Level 43  
    Na zasilaczu powinno być napisane, posiada tabliczkę znamionową z obciążeniami danej linii.
  • #9
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Tomeksup wrote:

    zasilacz FEEL 500W

    Koniecznie pomierz na nim napięcia pod obciążeniem, a najlepiej go od razu zastąp markową konstrukcją. Do poczytania: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3087862.html

    Ty jeszcze się odważyłeś podkręcać gpu i cpu. Gratulację, nie dziwię się że tak się zachowuje pc pod obciążeniem.
  • #10
    Tomeksup
    Level 16  
    Zmieniłem ustawienia w biosie dla procesora 3,66-->3,06. Wydajność kompa spadła, ale już nie ma nagłych restartów.

    Przy okazji taktowanie chyba się zmieniło z 333 na 266Mhz.
  • #12
    Tomeksup
    Level 16  
    Wymieniam kompa za kilka miesięcy. W takim razie co jest przyczyną tych restartów ? Miałem podkręcony kupę czasu i wszystko było ok. Dopiero przy dużych obciążeniach graficznych się restartuje. Analiza parametrów pracy grafiki (podkręconej) nie wykazała dziwnych rzeczy.
  • #13
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Zazwyczaj problemem jest zasilacz przy takich objawach. Po prostu jest za słaby do tak dużego OC. Inną możliwością jest niestabilne OC.
  • #14
    Tomeksup
    Level 16  
    Sprawdzę parametry - mnożniki itd. i podam.
  • #15
    Tomeksup
    Level 16  
    Wróciłem z ustawieniami cpu i gpu do fabrycznych. Podczas np. homeworld 3 potrafi się wyłączyć. Nie wiem czy to kwestia ustawień czy zasilacz siada.

    Podaję ustawienia - najpierw fabryczne
    cpu:
    clock ratio x11
    cpu host frequency 266
    czyli 3,06gHz

    memory frequency: 1066

    gpu:
    500/900 a przy obciązeniu (zmiana w locie) 750/900

    Sporo czasu miałem na ustawieniach:
    clock ratio 11x
    cpu host frequency 333MHz
    performance extreme
    memory frequency 1333MHz
    czyli 3,66. Czasem włączałem funkcję fine cpu clock ratio i było 3,83MHz. Czasem był problem, dlatego grałem na 3,66.

    Karta grafiki takie same ustawienia jak wyżej.

    płyta główna to GA-EG41MFT-US2H


    Teraz widzę, że przy fabrycznych ustawieniach potrafi siadać komputer.

    Proszę o ocenę ustawień. Może tam tkwi problem.
  • #16
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    OCCT > na początek i sprawdź napięcia pod obciążeniem.
  • #17
    Tomeksup
    Level 16  
    Robię najpierw na fabrycznych ustawieniach - 10min.

    Wyniki:

    komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania
    komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania


    Podkręcam i robię test ponownie.

    Dodano po 45 [minuty]:

    Po podkręceniu:

    komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania
    komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania komputer wyłącza się podczas grania


    Nic dziwnego nie widzę.

    Tym samym programem chciałem przetestować gpu. Po odpaleniu testu znika mi obraz z pultiu (brak sygnału). Tylko restart pomaga.

    Odpaliłem GPU-Z, włączyłem log. Odpaliłem grę. Ostatnia linijka w pliku jest 1s przed wyłączeniem kompa.

    Plik należy otworzyć w notatniku przy wyłączonej opcji zawijanie wierszy.

    Posty scaliłem.
    RADU23
  • #18
    310artur
    Level 43  
    GPU Temp.(MEMIO) [°C] i GPU Temp.(SHADERCORE) [°C] minęły 91 stopni to już dużo. Na oko temperatura pamięci na karcie graficznej.
    Ja tam i tak obstawiam że to feel III jest problemem i jak go nie pomierzysz multimerem to nie będziesz wiedział. Poza tym może być już za późno na wymianę tego zasilacza - mógł już ubić coś w układach zasilania.
  • #20
    Tomeksup
    Level 16  
    Mam chłodzeni artic twinturbo II z radiatorami naklejonymi na kości na klej termoprzewodzący.
    Spróbuję poprawić układ sterowania obrotami wentylatorów.

    komputer wyłącza się podczas grania

    Ustawię aby przy 60st. gpu obroty załączały się na 100%.
    Chociaż to temperatura Memio a nie dispio. Pokombinuję i zobaczę.


    Ustawiłem i zaprogramowałem:
    komputer wyłącza się podczas grania

    Do 40st. dałem na 11%
    Na 55st. dałem 100%

    Zobaczę różnicę.

    Jest o niebo lepiej. Dispio nie przekracza 56st. a memio 80st.

    Jeszcze mam zagadkę, ustawiłem chłodzenie 100% przy dispio 55st. a w programie pokazuje mi maks. 80%. Mogę ręcznie zmusić na 100%. Dlaczego nie postępuje wg zaprogramowanego biosa ?
  • #24
    Tomeksup
    Level 16  
    Z poziomu sterownika jest ręczne sterowanie.
  • #26
    Tomeksup
    Level 16  
    Generalnie jak wchodzę w ati overdrive, klikam akceptuj to znika mi zakładka. Znany błąd. Reinstalacja sterowników pomaga do czasu restartu. Nic tam nie ma oprócz ręcznego sterowania.

    Używam teraz msi afterburner.

    Wracając do grania. Gra mi wytrzymuje w rozdzielczości 1280x720. Jak ustawię 1920x1080 to komp pada dość szybko.

    Dlaczego ta karta tak się grzeje ?
  • #27
    310artur
    Level 43  
    ATI to grzałki z natury. Sprawdź czy chłodzenie dobrze siedzi. Przecież masz jakieś lepsze to sam zakładałeś. Może docisk zły albo pasty za dużo.
    Albo to jednak zasilacz a nie temperatury są źródłem kłopotów. Jak w OCCT dajesz test power supply to chociaż rusza? Przed testem możesz zrobić DC karcie (obniżyć jej taktowania afterburnem jak się da najniżej)
  • #28
    Tomeksup
    Level 16  
    Tak ten test rusza, ale na procku procesorze mam 75°. Boję się, że go zajadę. Długo nie robiłem. Co to DC? Na teście GPU wyłącza się.

    Pasta raczej dobrze jest nałożona, to Arctic silver.
  • #29
    310artur
    Level 43  
    DC czyli DownClock odwrotność OC. 75 na rdzeniach? To kilka minut mu nie zaszkodzi ;) Najlepiej by było właśnie taki test uruchomić i w trakcje testu zmierzyć napięcie na linii chociaż 12V ale miernikiem nie programem. Jeśli między testem a spoczynkiem będzie duża różnica (0,4V to już dużo ale w tym specjalistą nie jestem, różnie to ludzie piszą generalnie im mniej tym lepiej) to będzie kandydat do stwarzania problemów.

    Jeśli wyłącza się na teście GPU to albo zasilacz albo sama karta uszkodzona. Wyłącza się natychmiast czy po chwili? Bo jak po chwili to jeszcze chłodzenie może być problemem.