Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Reinstalacja systemu windows xp sp3

artur59611 26 Jan 2016 18:23 1992 11
    artur59611
    Level 8  
    Witam, jestem tu nowy i nie wiem czy to dobry dział ale proszę o pomoc. Moj problem polega na tym, że dawno nie używałem komputera bo był zawirusowany ale zdecydowałem się na reinstalacje systemu windows xp sp3. Nie mam go na płytce więc ściągnąłem go ze strony microsoftu w formacie iso. Moja stacja dysków jest uszkodzona więc zbootowałem pendrive w programie UltraIso(chciałem w diskpart ale list disk nie widział pendrive'a) wybrałem żeby system uruchamiał się z removable bo nie było opcji usb albo coś podobnego ale system uruchamia się normalnie, nie włącza się żadna instalacja. Jeśli to potrzebne to podam parametry komputera
    Matuzalem
    Level 43  
    artur59611 wrote:
    ... ściągnąłem go ze strony microsoftu w formacie iso.

To powyżej pozwoliłem sobie zacytować przez ciekawość.

Proszę pobrać np. program Rufus* i utworzyć, przy jego pomocy, pendrive'a instalacyjnego wykorzystując *.iso, którym Pan dysponuje.

* https://rufus.akeo.ie
    artur59611
    Level 8  
    Matuzalem wrote:

program się już pobiera i sprawdze czy zadziała. A jak ściągnąłem system na inny komputer to był chyba w .rar ale na moim Ultraiso od razu widziało w iso.
    master-007
    Moderator on vacation ...
    @Matuzalem, nie wiem czy przedmiotem Twojego zainteresowania jest fakt możliwości pobrania obrazu w formacie ISO, ale jeśli tak, to oczywiście taka możliwość istnieje dla osób z wykupioną subskrypcją MSDN ale jeśli autor posiada dostęp do informacji na temat innych oficjalnych źródeł to również chętnie skorzystam:
    https://msdn.microsoft.com/en-us/subscription...ensions=.iso&PageSize=10&PageIndex=0&FileId=0

Kolega @artur59611 najprawdopodobniej pobrał obraz ISO dodatku Service Pack 3 a nie systemu.
    artur59611
    Level 8  
    Program Rufus wyświetla komunikat "ten obraz nie jest bootowalny lub używa kompresji sektora rozruchowego nie wspieranej przez Rufusa..." ściągnąć nowy obraz programu z Innego źródła, czy może trzeba coś poprzestawiac?

Dodano po 3 [minuty]:

To znaczy że powodem tego jest to że pobrałem dodatek service park a nie system?
    master-007
    Matuzalem wrote:
    artur59611 napisał:

artur59611 wrote:
    To znaczy że powodem tego jest to że pobrałem dodatek service park a nie system?

A skąd mamy wiedzieć skoro nie podałeś źródła? Wiesz jaką wersję ściągnąłeś (Home/Professional)?
    master-007
    microsoft.com wrote:
    Dodatek Service Pack 3 dla systemu Windows XP — plik obrazu dysku CD w formacie ISO-9660
    Tytuł chyba nie wymaga komentarza.
    Łowca Androidów
    Level 12  
    A wystarczy czytać odpowiedzi - napisałem jak zainstlować XP poprzez wyjęcie dysku i rozpoczęcie instalacji na innym komputerze.
    Jest też coś takiego jak plop manager dodający do rozruchu dodatkowe opcje min. uruchamianie z USB - o czym juz nie wspominałem. Film przedstawia starszą wersję, aktualnie przebiega to z automatu i nie potrzebujemy do tego sprawnego systmu.
    siewcu
    Level 34  
    artur59611 wrote:
    powodem było to, że w biosie nie było opcji bootowanie z usb.

Wytłumacz proszę w takim razie, bo bardzo mnie to ciekawi, jak zainstalowałeś system operacyjny korzystając z obrazu płyty z service packiem.
    artur59611
    Level 8  
    Zbootowalem pendrive, wgrałem obraz systemu ale komputer nie miał opcji USB wiec oglądnąłem poradnik i tyle