Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha/Zeus - Bi wiring - podłączenie Tonsil Zeus z Yamaha A-S501

witux 26 Jan 2016 20:35 2544 6
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Zastanawiam się czy warto podłączyć kolumny Tonsil Zeus w systemie "Bi wiring" ze wzmacniaczem Yamaha A-S501. Kolumny mają po 4 złącza, a wzmacniacz obsługuje "Bi wiring" i "Bi amping". Długość kabli mam po 6 m o przekroju 2,5mm2.

Czy warto? Czy będę słyszał różnicę? Nie jestem audiofilem :).

Pozdrawiam.
    intenso
    Level 39  
    Różnicy nie będzie, a wzmacniacz obsługuje bi wiring
    Aż szkoda tego wzmacniacza do tego coś :-P
    witux
    intenso wrote:

Aż szkoda tego wzmacniacza do tego coś :-P

No cóż, byłem ze swoim wzmacniaczem na odsłuchu aż 300km od domu. Słuchałem różnych "cosiów" i niestety te zagrały najlepiej słuchając nawet cicho. Skuteczność widocznie ma znaczenie :).

A po co w ogóle jest Bi wiring jak nie ma różnicy w odsłuchu?
    intenso
    Level 39  
    Do Zeusow to przeważnie końcówki mocy bo małolaci lubią jak im przepona drga :-)
    Ale jak będziesz spokojnie sobie brzdąkał to biedulka da sobie radę :-)

Wiesz bo ludzie chorzy wymyślili sobie że lepiej brzmi audiofil niż chorzy.
    Czytałem na ten temat kiedyś dużo, i wyczytałem że głośniki niskotonowy ma wpływ na jakość dźwięku z głośnika wysokotonowego, ponieważ pobiera dużo prądu, nie wiem ileż w tym prawdy
    Testowałem kiedyś takie połączenia i za cholere nie mogłem usłyszeć różnicy.
    Przy sprzęcie za nie wiadomo jakie pieniądze to może i coś zmienia, ale przy tej klasie sprzętu to nic nie wniesie
    W wzmacniaczach stereo jest możliwość samego bi wiringu ponieważ dwa kanały są dzielone na 4 .
    BI amping to zasilenie sekcji nisko/średnio tonowej i oddzielnie wysokotonowej ale zupełnie z oddzielnych końcówek mocy, ampli kina domowego mają taką możliwość.
    Podłącz sobie i sprawdź, ciekawe czy auto sugestia podpowie że jest lepiej :-)
    DVDM14
    Level 35  
    witux wrote:

A po co w ogóle jest Bi wiring jak nie ma różnicy w odsłuchu?

To powinno wszystko wytłumaczyć.

PS

witux wrote:

No cóż, byłem ze swoim wzmacniaczem na odsłuchu aż 300km od domu. Słuchałem różnych "cosiów" i niestety te zagrały najlepiej słuchając nawet cicho. Skuteczność widocznie ma znaczenie :).

Nie wiem do czego porównywałeś te kolumny, ale Zeusy to wyjątkowo nieudany wynalazek... :)
    witux
    Ok, dzięki za linka.
    PS - różne zestawy do 2000 zł.
    Zamerstary
    Level 26  
    witux bez obrazy ale albo głupoty opowiadasz, że porównywałeś z innymi kolumnami do 2k zł. albo masz gumowe ucho. Zeusy są bardzo paskudnymi kolumnami, jakości zero, wykonanie bardzo słabe, jedyną rzeczą, która tutaj się liczy to "głośność".