Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór wartości rezystorów dla triaka i optotriaka

Visher 26 Jan 2016 20:48 2034 3
NDN
    Visher
    Level 10  
    Chciałbym zapytać o dobór rezystorów pomiędzy triakiem a optotriakiem. Triaka używam do sterowania grzałką. Schemat wygląda następująco:

Dobór wartości rezystorów dla triaka i optotriaka

Taki układ został złożony i działa. Triak który zastosowałem to BT139-800E, a nie ten co jest na schemacie. Prąd płynący przez górny rezystor to ok. 1,2 mA, co przy 24 V daje 0,69 W mocy do rozproszenia - chciałem to zbić do 1/8 Wata, więc zmieniłem rezystor na większy i okazało się, że wraz ze zwiększeniem rezystancji wzrósł pobór prądu płynącego przez ten rezystor.. Zmniejszenie rezystora powodowało zmniejszenie prądu, a zwarcie dawało minimalny prąd. Wydaje mi się to dziwne, czy coś źle tutaj robię, czegoś nie zauważam?

Miernik (UNI-T UT33A) wpinam szeregowo w obwód i ustawiam na tryb mA AC.

Prąd płynący przed diaka w optotriaku może być bardzo mały ("Holding Current, Either Direction" - 100 uA), chcę zmniejszyć go tak aby można było zastosować rezystor SMD w obudowie 0805.

Dziękuję za odpowiedzi.
  • NDN
    11111olo
    Level 42  
    Przecież takich informacji producent triaka ani optotriaka nie ukrywa!
    Wystarczy poczytać karty katalogowe.
  • NDN
    Visher
    Level 10  
    Chyba nie do końca się zrozumieliśmy, dobrałem wartości rezystorów jak w nocie katalogowej i wszystko działa, ale chciałem wprowadzić pewną zmianę i zdziwiło mnie zjawisko rosnącego prądu wraz z rezystancją. Przede wszystkim o to pytam, a dodatkowo czy można zrobić tak żeby rezystor rozpraszał nie więcej niż 1/8 W :)
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Visher wrote:
    zwiększeniem rezystancji wzrósł pobór prądu płynącego przez ten rezysto
    Bo bramka triaka ma w pewnym zakresie napięcia rezystancję ujemną. Dziwnie to kombinujesz. Ja dla zastosowanych przez Ciebie elementów stosuje - w bramce triaka tylko rezystor 100Ω, katoda podłączona bezpośrednio, natomiast przez IREDa przepuszczam 10mADC. I działa, i o dziwo nie uszkadza się transoptor i triak.