Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zaklocenia od zasilacza Chiftec HPC 360-202

wierch 17 Jun 2005 23:53 5114 44
  • #1
    wierch
    Level 16  
    Problem ma taki otoz na obrazie telewizyjnym z Tunera Winfast 2000 XP Expert lataja paski cos jak zaklocenia
    Pierwsze co zrobilem to dwa razy podmienilem zasilacz byle jaki noname
    i o dziwo wszystkie paski znikly!!!
    moje pytanie jest takie
    - co mozna sprawdzic domowym sposobem w taki zasilaczu
    - czy wrato go ewentualnie dawac do serwisu (po gwarancji)
    Swoja drogą to mnie to do szalu doprowadza ze tyle kasy i taki to syf
  • #2
    TABSIOR
    Level 24  
    Przede wszystkim sprawdź, czy są dławiki na każdym napięciu (nie ten 1 duży na toroidzie, tylko takie pionowe na ferrycie). Jeśli nie ma, parę ferrytów, trochę drutu 1,5 mm², i tak na każdym napięciu z 20 zwojów zamiast zworek. Pozdr!
  • #3
    W.P.
    Computer PSUs specialist
    Może zabrzmi to jak odpowiedź nie na temat ale pierwsze pytanie jakie mi sie nasuwa, to jaką masz antenę?

    Pytam nie bez powodu. Obraz telewizyjny modulowany jest amplitudowo tzn informacja o treści zawarta jest w amplitudzie sygnału.
    Jednym z członów funkcjonalnych wzmacniacza p. cz. jest obwód ARW (automatyczna regulacja wzmocnienia).
    To prosty układ mierzący poziom sygnału docierającego z anteny i na jego podstawie ustalający odpowiednie wzmocnienie.
    Chodzi tu o to, żeby odbiornik tak samo dobrze działał 2 czy 60 km od nadajnika.
    Krótko rzecz ujmując - wzmocnienie jest małe przy dużym sygnale i duże przy słabym.

    Zbliżam się pomału do sedna Twojego problemu.

    Jesli będziesz miał słabą antenę, to sygnał TV będzie porównywalny z sygnałem zakłóceń. Te zaś mając swoje źródło w zasilaczu w łatwy sposób przedostaną się do treści obrazu.
    Zasilacz impulsowy (zwłaszcza z aktywnym PFC) jest b. bogatym źródłem harmonicznych.

    Dławiki możesz wmontować. W zasadzie powinny być tam od początku. To duża zapora dla harmonicznych prądu. Ale jak podpowiada kolega TABSIOR mogą tam być tylko zworki.
  • #4
    TONI_2003
    Moderator
    Witam !
    Może zaczniemy od ustalenia jaki tak naprawdę jest to model zasilacza ?
    Czy jest to :
    Chiftec HPC 360-202 lub Chiftec HPC 360-202 DF (czyli jeszcze aktywny czy pasywny)
    Drugą sprawą było by dla mnie ustalenie jak wyglądają te zakłócenia na obrazie (fotka) .

    Ponieważ nie trafiają do mnie słowa napisane przez szanownych kolegów W.P. Oraz TABSIOR odnoszące się do sytuacji by cytuję:

    „Dławiki możesz wmontować. W zasadzie powinny być tam od początku. To duża zapora dla harmonicznych prądu. Ale jak podpowiada kolega TABSIOR mogą tam być tylko zworki. „

    Konkretnie chodzi mi o zastosowanie jakichkolwiek zworek przez wymienioną firmę CHIEFTEC !

    Problem zapewnie będzie więcej złożony !
    Przypomina mi on raczej sytuację z UPS-ami i sprawę że nie wszystkie zasilacze podejmowały poprawną współpracę .
    Tylko już nie pamiętam szczegółów ( za mało RAM-u)
    Pozdrawiam wszystkich dociekliwych !
  • #5
    mk20
    Level 26  
    Temat jest dość złożony. Najpierw trzeba ustalić po czyjej stronie występuje usterka. To iż podmieniłeś zasilacze wcale nie oznacza sprawnej karty telewizyjnej. Jeżeli chcesz serwisować sensownie będzie oddać do zakładu zasilacz i kartę TV.
  • #6
    wierch
    Level 16  
    Zasilacz to Pasywne PFC (With PFC) z jednym wentylatorem
    co do problemu to faktycznie jest on zlozony
    Moze naswietle sprawe konkretniej
    Otoz system antenowy mam oparty na antenach kierunkowych (osobno kanaly 1-12 bez wzmacniacza i 21 - 68 ze wzmacniaczem przy antenie)
    obraz jest bardzo dobry
    Kanal TVP1 nie jest wzmacnianyi tych latajacych paskow nie posiada dziwne tez jest to ze na Kanale 53 (Polsat) gdzie wzmacniacz dziala tez ich nie ma !
    Reasumujac odbior telewizyjny to na programach slabszych tych paslow nie ma
    Zasilacz na ktorym teraz sprawdzalem to Megabajt MGB 400 ATX P4
    na nim nic nie "lata"
    Karte TV wymienialem juz dwa razy gosc ze serwisu wspominal cos moze to byc nieprecyzyjne dostrojenie karty TV
    Cos mi tu nie gra dlaczego na zwyklych zasilkach za 30 zetow (sprawdzone 2 sztuki) tych paskow nie ma a n sporo drozszym takie jajca
    Bede mial chwilke czasu to zaglodne w bebechy zasilki zobacze co z tymi dlawikami
    Prosze o dalsze sugestie i pomoc
    Pozdrawiam
  • #7
    TONI_2003
    Moderator
    wierch wrote:
    Otoz system antenowy mam oparty na antenach kierunkowych (osobno kanaly 1-12 bez wzmacniacza i 21 - 68 ze wzmacniaczem przy antenie)
    obraz jest bardzo dobry
    Kanal TVP1 nie jest wzmacnianyi tych latajacych paskow nie posiada dziwne tez jest to ze na Kanale 53 (Polsat) gdzie wzmacniacz dziala tez ich nie ma !
    Reasumujac odbior telewizyjny to na programach slabszych tych paslow nie ma

    ... czy masz zastosowaną zwrotnicę do tych anten ?
    Gdzie masz zamocowane te anteny i w jakiej odległości od siebie ?
    Czy próbowałeś obie anteny bez wzmacniacza jak również razem obie mając do nich wzmacniacze?
  • #8
    wierch
    Level 16  
    Mam zwrotnice bo jak napisalem sa dwie anteny osobno na kanal 1- 12 i 21 do 68
    anteny sa od siebie okolo 60 cm w pionie
    ale ni epodejrzewam za bardzo systemu antenowego poniewaz sprawdzalem u kolegi co ma kablowke i tam na co niektorych kanalach bylo podobnie
    wygloda to tak jakby na niektorych czestotliwosciach byly zaklocenia bo niektore kanaly u niego byly tez czysciotkie
    co do Kanalu ktory mam bez wzmacniacza to jest to kanal TVP 1 i troche ziarno na nim widac wiec dlatego nie ma wzmacniacza
    acha jest jeszcze jedna sprawa otorz gdy pracuje Twardy dysk intensywnie (np kopiowanie) to te psaki sie nasilaja
    chcialbym wyslac screen ale glopia sprawa nie wiem jak
  • #9
    TONI_2003
    Moderator
    ... zobacz na PW !
  • #11
    wierch
    Level 16  
    Ciemn szare Paski sa poziome latajo po calym ekranie losowo
    mam krotkie avi to bym przeslal na emaila tylko prosze o adres
    acha sprawz jest taka ze chwile temu zmienilem plytke wzmacniacza na slabszą i bezs regulacji i o dziwo poprawilo sie troche
    znikly paski z kanalu TVP 3 czyli z kanalu 50 tego zostala dwojka kanal 33
    Dziwi mnie to ze na innym zasilaczu problem ten nie wystepuje
    Zaklocenia od zasilacza Chiftec HPC 360-202
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • #12
    TONI_2003
    Moderator
    ... ja bym Ci jednak zaproponował zmianę zasilacza antenowego i o ile masz jeszcze możliwość techniczną na jeszcze słabszą płytkę (mniejsze wzmocnienie )
  • #13
    wierch
    Level 16  
    Niestety nie ma juz slabszej plytki bo nawet nie ma sensu poniewaz juz jest na pograniczu szumu Polsat
    tak jak pisalem TVP 3 jest teraz OK
    tak wyglada screen z TVP 2 kanal 33
    moze tego tak nie widac ale jak te paski lataja to sei nie da ogladac
    ciekawe jest tez to ze jak jest wieksze obciazenie systemu np kodowanie do divix paski wogole nie wystepuja!

    Zaklocenia od zasilacza Chiftec HPC 360-202
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
  • #14
    W.P.
    Computer PSUs specialist
    Poproszę Cię o kilka obserwacji.
    Czy pasy pojawiają się synchronicznie z treścią obrazu, czy może w takt dźwięku? Słowem - czy widać tu jakąś zależność?
    Zaobserwuj też, czy pasy przemieszczają się i czy ich ilość jest stała.
    Napisz też trochę o instalacji antenowej - czy jest gdzieś uziemiona.
  • #15
    wierch
    Level 16  
    Co do pasow to lataja one po calym ekranie losowo ( nie sa statyczne)
    moge wyslac kawalek filmiku to wtedy lepiej to widac
    zaleznosc widze co do dysku twadego lub cd roma chodzi o to ze w trakcie kopiowania te paski zdecydowanie bardziej lataja
    Antena uziemiona nie jest
  • #16
    Ziemniak
    Level 17  
    Sprawdź w biosie jak masz ustawione Spread spectrum i przestaw na przeciwny, może pomóc ;)
  • #17
    wierch
    Level 16  
    Nie mam takiej opcki w biosie
    Plyta to IC 7 Prescot 3.0 HT
  • #18
    Ziemniak
    Level 17  
    Na stronie głównej biosu wciśnij Ctrl+F1 może ci wyskoczy ;)
  • #19
    W.P.
    Computer PSUs specialist
    Witam
    Trudno jednoznacznie określić powód występowania tych zakłóceń. Z jakości obrazu wnioskuję, że masz dość silny sygnał.
    Pasy widoczne na ekranie są poziome i widoczne w tym samym miejscu. Mają więc częstotliwość bliską częst. ramki - 50Hz. Najbardziej prawdopodobne jest zakłócenie od strony sieci energetycznej.

    Nie potrafię tu precyzyjnie wskazać przyczyny.
    - pojawiają się z częstotliwością sieci.
    - zakłócają obraz zatem są to składowe o wysokiej częstotliwości.
    - pojawiają się na niektórych kanałach.
    - po zamianie zasilacza nie występują.
    Szukałbym przyczyny w zasilaczach. Również w antenowym.
    Nie jest to skutek złej filtracji. Raczej wynik lokalnych oscylacji, których harmoniczne modulują w amplitudzie sygnał niektórych kanałów.

    Spróbowałbym zatem:

    1. Zakładając przesterowanie obwodów w. cz. odbiornika TV:

    W zasilaczu antenowym upewnić się czy są (zwykle są) kondensatorki blokujące mostek Graetza. Wystarczą dwa - pocz. uzwojenia - (+) i koniec uzw. - (-). 10 ÷ 100n niezwijane (płaskie - bezindukcyjne).
    Jest tam na pewno stabilizator monolityczny. Na jego wyjściu też ok. 100n do (-).
    Zmniejszyć sygnał z anteny szeregowym rezystorem obserwując jakość odbioru na zakłóconym kanale.

    2. Zakładając powstanie oscylacji w zasilaczu ATX:

    Mało w to wierzę, ale nie chcę spierać się z faktami. Tu jest trudniej i niebezpieczniej. Łatwo o porażenie itp.
    Oscyloskopem niewiele wykryjesz. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to oscylacje na diodach podczas wyłączania. Te jednak zwykle są zabezpieczane obwodami RC by zmniejszyć wyższe harmoniczne z prostokątnego przerwania prądu (przepraszam za chaotyczny styl - pomału usypiam)

    Nie mam pomysłu tak "na odległość". Chętnie sam popracowałbym nad tym, bo temat ciekawy i niecodzienny ale to nie możliwe.
    Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    Nos podpowiada mi, że to jednak zbyt silny sygnał.
  • #20
    wierch
    Level 16  
    Co do pasow to moze one sa statyczne ale tylko wtedy gdy zgrywam material (praca dysku) a tak to lataja po calym ekranie
    dziwne jest tez to ze uzywajac innego programu do TV (Dscaler)
    takich zaklocen nie ma!!!
    Sprobuje jeszcze cos pokombinowac z zasilaczem od anteny moze faktycznie cos od niego zakloca
    Zastanawiam sie tez nad jakos listwa (Acar)
    tylko nie wiem czy to cos da?
    Jak tak to jaka listwe proponujecie czy taka po 30 zetow wystarczy czy moze jest cos konkretnego
    Myslalem tez o filtrrze przeciwzaklocajacym widzialem cos takiego w sklepach internetowych (Filtr Remic Connector firmy Topower)
    http://sklep.benchmark.pl/pelny_12604.html#
    Przesylam tez 2 zdjecia wnetrza zasilacza co do postow kolegi Tabsior
    co do sprawy wlasnie tych dlawikow to wydaje mi sie ze sa tam takie
    dwa pionowe ferrty ale moze to nie to
    Zaklocenia od zasilacza Chiftec HPC 360-202
  • #21
    TONI_2003
    Moderator
    Jak już pisałem i teraz cytuję :
    (... ja bym Ci jednak zaproponował zmianę zasilacza antenowego ) wiem i znam przypadki takich zasilaczy antenowych jak i wykonań płytek wzmacniaczy odbiegających ze tak powiem od pewnych norm i powodujących podobne zakłócenia dlatego ten temat nadmieniłem w poprzednim poście. Podobnie się ma sytuacja gdy użytkownik nie ma spełnionych pewnych kryteriów pod kątem samego zasilania sieci .
    Czyli gniazdko wyzerowane , Acar do niego podłączony UPS oraz to by wszystkie podłączone urządzenia były zasilane najlepiej z jednego gniazdka . Jednoznacznie też należy stwierdzić że zasilacz Chieftec nie ma zastosowanych zworek i ma wszelkie filtry . Również za zaistniałą sytuację winę może ponosić sama głowica Twej karty .
  • #22
    wierch
    Level 16  
    co sdo zasilacza antenowego to wymienilem na dwa inne i to samo sie dzialo
    Sprobowalem tez zasilac z bateri zeby wyeliminowac zaklocenia i to tez nic nie dalo
    Moze faktycznie cos ze wzmacniaczem antenowym troche mi pomogla ostatnia zmiana wlasnie tej plytki na najslabsza
    Zastanawiam sie tylko jakiego poszukac
    ten co mam to ma wzmocnienie ok 10dB
  • #23
    TONI_2003
    Moderator
    ... w takim razie proponuję zrezygnować całkiem z płytki wzmacniacza oraz zasilacza antenowego i zastosować zwykłą płytkę .
    Lub w sklepie zapłacić i wziąć więcej płytek tych najsłabszych
    może jakaś z nich Cię usatysfakcjonuje .
  • #24
    k4be
    Level 31  
    a może winny jest separator zasilacza ('wtyczka' od anteny)? już się z czymś takim spotkałem...
  • #25
    wierch
    Level 16  
    zasilacz wymienialem dzis wraz ze separatorem na nowy i to nic nie dalo
    Swoja droga to zastanawiam sie nad innym Tunerem np Saphire tam jest nowy uklad ATI Theatrix 550 zastosowano tam filtr grzebieniowy
    co o nim sadzicie daje to cos czy faktycznie warto dac za niego 380 zetow
  • #26
    W.P.
    Computer PSUs specialist
    Przychodzi mi do głowy jeszcze jeden pomysł.

    Skoro to zakłócenia zależne od pracy dysku jak piszesz, to zapiąłbym na wiązce przewodów zasilających dysk oraz na wiązce zasilającej płytę rdzenie ferrytowe.
    Można takie proste filtry (rdzenie) kupić w sklepie elektronicznym. Jest to walec ferrytowy o wysokości ok. 40mm, grubości ścianki ok. 6mm i średnicy wewnętrznej ok. 8mm. Całość "przecięta" wzdłuż osi i "ubrana w plastikową obudowę umożliwiającą założenie na przewód i zamknięcie.

    Zastanawiam się jednak, czy obejmować całą wiązkę (zasilacz - dysk) - tak jak przy próbie eliminacji składowej wspólnej zakłóceń, czy też na wyodrębnionych przewodach +5 i +12V. Trzebaby to sprawdzić. Nie potrafię przewidzieć wyniku.
    Bardziej jednak skłaniam się do drugiego rozwiązania.
    Zakładając, że dysk "szarpie" prądem podczas pracy nakładając na gałąź +5 i (lub) +12V składową zmienną osłabisz w ten sposób wyższe harmoniczne. Nie odmówłbym sobie takiej próby.

    A co do tzw listwy, to w moim odczuciu jest to dość wygodny i estetyczny rozgałęźnik (nie tani) z listą pobożnych życzeń producenta wypisanych na opakowaniu.
    Ma się dobrze sprzedawać i chronić przed zakłóceniami, z którymi radzi sobie wystarczająco każdy sprzęt domowy. Zwłaszcza przed takimi, jakich w domowej instalacji raczej nie ma.
    Kto dziś sobie wyobraża komputer bez listwy?
  • #27
    wierch
    Level 16  
    sprobuje z tymi rdzeniami
    tylko nie wiem o co tu chodzi:
    "grubości ścianki ok. 6mm i średnicy wewnętrznej ok. 8mm"
    Czy te rdzenie sa wypelnione czyli jako pelny walec?
    no i czy wystarczy dac jeden tak rdzen na pol i po przeciwnych stronach przewodu ulozyc?
    Moze to byc cos z tymi zakloceniami bo mocne obciazenie procesora (kodowanie divix tez eliminuje pasy)
  • #28
    W.P.
    Computer PSUs specialist
    Wyobraź sobie komin, przecięty pionową płaszczyzną aż do fundamentu.
    Rdzeń przecięty jest po to, by można było nałożyć go na np przewód zasilający. To najszybszy sposób, by wyeliminować składową wspólną zakłóceń o dużych stromościach.
    Rdzeń ma być nałożony na wybrane (żółty i czerwony) przewody zasilające dysk. Ma to wyglądać tak, jak koralik w naszyjniku (rdzeń na przewodach).
    Zakładając taki rdzeń wtrącasz indukcyjność w szereg wygładzając prąd.

    Wiem, że robię próbę Twoim koszem nie znając wyniku. Tak postępowałbym ze swoim komputerem. Narażam Cię na koszt rzędu 5 zł.
  • #29
    wierch
    Level 16  
    Ok dzieki za porade sprobuje te ferryty zdobyc
  • #30
    Jaroff
    Level 27  
    Wierch - spróbuj pominąć pfc w zasilaczu (powinien to być dławik) i odpalić zasilacz bez pfc. Taki dławik w obwodzie zasilania potrafi nieżle "siać". A rozumiem, że zasilacze które nie dawały zakłóceń, były bez pfc?
    Widząc jak są zbudowane chiefteki - zakłócenia ze strony wtórnej raczej odpadają.