Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp 7700 - Brak niskich tonów

27 Jan 2016 15:10 3291 34
  • Level 14  
    Posiadam wieżę Sharp 7700. Problemem jest całkowity brak niskich tonów, mniej więcej poniżej 150Hz. Wtedy zaczyna się dosłownie "pukanie". Nie ma różnicy z jakiego źródła podany jest sygnał. Podpiąłem końcówkę mocy wprost do telefonu oraz do komputera, czyli z pominięciem reszty wieży - dalej to samo. Kiedyś obiło mi się o uszy, że może to być spowodowane wyschnięciem kondensatorów elektrolitycznych. Myślę, że duże kondensatory 10000uF na zasilaniu nie mają nic do tego, ponieważ basu brakuje cały czas, a nie tylko przy dużej głośności. Które kondensatory mogłyby być podejrzane? Końcówka mocy zbudowana jest na STK4241V. Czy tylko elektrolity tracą pojemność z biegiem czasu, czy inne również, np. kondensator foliowy?

    Jeśli przyczyną może być całkiem coś innego, proszę mnie nakierować :)

    Testowane na kolumnach Tonsil Fenix II oraz STX F-130n.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Level 13  
    Najbardziej prawdopodobną przyczyną będą te kondensatory filtrujące. To te "duże" kondensatory i wbrew domysłom kolegi najczęściej są przyczyną takich objawów. Przy ich wymianie trzeba zwrócić uwagę na polaryzację oraz dopuszczalne napięcie nowego elementu.
  • Tube devices specialist
    Wymierzyj napięcie na kondensatorach filtru zasilacza ( po mostku prostownika ) przy maksymalnej głośności. Znaczna przemiana napięcia wskaże na konieczność zamiany tych kondensatorów.
  • Level 14  
    Dalej niedowierzam, że przyczyną mogą być kondensatory filtrujące napięcie. Kiedyś przy budowie wzmacniacza na jakimś TDA, uruchomiłem go bez tych kondensatorów, dźwięk był bez zastrzeżen przy niskiej głośności. Ale wracając do Sharpa... spadek napięcia z 68V na 58-62V. Kupiłem multimetr z pomiarem pojemności kondensatorów, zamierzam sprawdzić wszystkie pozostałe.
  • Level 43  
    szejker89 wrote:
    basu brakuje cały czas, a nie tylko przy dużej głośności.
    szejker89 wrote:
    Dalej niedowierzam, że przyczyną mogą być kondensatory filtrujące napięcie.
    I masz rację. Sprawdź pojemności sprzęgające - w szereg z sygnałem.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Tube devices specialist
    Na zdjęciu typowy schemat z użyciem ukladu STK4241. Jeśli brak niskich tonów na obu kanałach to, prawdopodobnie, że utracił pojemność czy ma znaczny upływ kondensator С16 100uF, ogólny dla obu kanałów. Sprawdź również rezystor R10 100 Om. Sharp 7700 - Brak niskich tonów

    Dodano po 4 [minuty]:

    Strata pojemności С16 zazwyczaj i jest przyczyną tego "pukania"

    Dodano po 18 [minuty]:

    Chcę uprzedzić ciebie - nie czyń błąd - nie zmieniaj wszystkie kondensatory od razu ! Dla lokalizacji niesprawnego kondensatora równolegle każdemu kondensatoru na plytce drukowanej ze strony druku podłacz kondensator analogicznej czy bliskiej pojemności. To pozwoli uniknąć możliwego uskodzenia plytky i zmniejszyć finansowe straty na elementy.
  • Level 14  
    Czy mógłbyś znaleźć te elementy na tym schemacie?

    Sharp 7700 - Brak niskich tonów
  • Tube devices specialist
    Jeśli wydzielone elementy są sprawne -rekomendacje w post#6 Sharp 7700 - Brak niskich tonów
  • Level 14  
    Posiadam multimetr cyfrowy Yato YT-73088. Pomiar pojemności wszystkich kondensatorów wypadł pozytywnie. Również rezystory są sprawne. Czy można ufać pomiarowi kondensatorów takim miernikiem? Pierwszy raz mierzyłem pojemności kondensatorów.
  • Tube devices specialist
    Osłabione basy w obu kanałach czy tylko w jednym? Jak reaguje wzmacniacz na regulację barwy tonow ?
  • Level 14  
    Osłabione basy w obu kanałach. Brakuje najniższych tonów. Niektóre utwory, które mają bardzo niskie zejście grają tragicznie, prawie nic nie słychać, tylko "pukanie" zamiast basu. Słucham przeróżnego typu muzyki. Wybaczcie za to kocie darcie w filmiku, ale tylko tu można zauważyć, czego brakuje. I nie jest to wina kolumn, ani tego, że są one na szafce zamiast na podłodze. Podłączyłem kiedyś technicsa SU-810 pod te kolumny i było wszystko ok, mocne podbicie basu po załączeniu Loudness i to bez equalizera!
    Tak jakby ten Sharp miał kiepskie pasmo przenoszenia w dolnym zakresie. Dodam, że nie ma tutaj żadnej różnicy z jakiego źródła gra muzyka, nawet końcówka mocy była wpinana bezpośrednio do komputera i telefonu.
    Tak, wiem, że filmik mało co oddaje, należałoby posłuchać na żywo. Muzyka to Sweeney Todd - Brotha Lynch Hung. Można znaleźć na youtube dla porównania.

  • Level 13  
    szejker89 wrote:
    Posiadam multimetr cyfrowy Yato YT-73088. Pomiar pojemności wszystkich kondensatorów wypadł pozytywnie.


    Mówiąc wszystkie, masz na myśli również kondensatory filtrujące (te dwa duże 10000uF)?
  • Level 14  
    Nie, mój miernik mierzy tylko do 4000uF. Ale czy aby na pewno mogą one się przyczynić do całkowitego braku niskich tonów?? Jedni mówią że tak, inni że nie. Nie jestem doświadczonym elektronikiem, ale patrząc po opisach profilów widzę że wypowiadające się tutaj osoby znają się bardzo dobrze, ale i tak mają odmienne zdanie. Z własnego doświadczenia wiem, że inny wzmacniacz na TDA8920 grał identycznie BEZ NICH. Dopiero przy większym zapotrzebowaniu na prąd (większa głośność) zaczął się on wyłączać.
  • Level 43  
    Gdyby główne kondensatory straciły pojemność usłyszałbyś od razu... Duży przydźwięk i zniekształcenia dźwięku przy głośniejszych impulsach. Na pewno więc nie jest to ich wina.
    A gdyby nawet straciły pojemność z 10000 do 2200 uF (czyli prawie 5 razy mniejsza pojemność) to pewnie byś nawet nie zauważył.
  • Level 14  
    Znalazłem spalony rezystor R842 4,7ohm 0,5W. Nie wiem jakim cudem wizualnie go nie zauważyłem. Miał przerwę. Po wymianie zero różnicy w dźwięku :(

    Sharp 7700 - Brak niskich tonów
  • Home appliances specialist
    Przydałby się nawet prosty oscyloskop i jakiś generator sinusa (np. 100Hz). Podajesz sygnał na wejściu i kolejno oscyloskopem patrzysz na przebiegi.
    Zapewne gdzieś w obrębie regulacji barwy lub przed nią jest uszkodzenie.
  • Level 14  
    Posiadam oscyloskop KR 7001A. Mogę skorzystać z generatora jako programu w komputerze? Podpowiedziałbyś mi jak to przejrzeć?
  • Level 14  
    Wymieniłem kondensatory wymienione w poście 8, żadnej poprawy. Wzmacniacz gra jakbym na equalizerze najniższe tony maksymalnie obniżył. Żeby niskie tony chociaż odrobinę ruszyły głośnikami, muszę podłączyć końcówkę mocy wprost do komputera, a equalizer ustawić tak:
    - przedwzmacniacz -15dB
    - 31Hz +15dB
    - 63Hz +15dB
    - 87Hz +15dB
  • Home appliances specialist
    Daj mu na wejście 35Hz / lub 65Hz z generatora(komputer może być) i przez sondę podepnij się na wyjściu. Zobaczysz co jest na wyjściu.
  • Level 14  
    Wpiąłem oscyloskop gdy końcówka mocy była wpięta do komputera przez resztę wieży (w tym equalizer) i gdy była wpięta wprost do komputera. W całym paśmie amplituda była jednakowa gdy equalizer w wieży był wyzerowany. Sprawdziłem więc poszczególne częstotliwości i działanie equalizera w wieży.

    1. Sygnał 63Hz, equalizer na tej częstotliwości ustawiony na minimum:
    Sharp 7700 - Brak niskich tonów

    2. Sygnał 63Hz, equalizer na tej częstotliwości ustawiony na maksimum:
    Sharp 7700 - Brak niskich tonów

    3. Sygnał 160Hz, equalizer na tej częstotliwości ustawiony na minimum:
    Sharp 7700 - Brak niskich tonów

    4. Sygnał 160Hz, equalizer na tej częstotliwości ustawiony na maksimum:
    Sharp 7700 - Brak niskich tonów

    Reszta częstotliwości ustawiana na equalizerze działa podobnie jak przy 160Hz. Wychodzi na to, że uszkodzony jest equalizer?
    Teraz sprawdziłem equalizer w systemie Windows 7 z końcówką mocy wpiętą wprost do komputera. Amplituda zmieniała się tylko od sygnału powyżej 1KHz. Na oscyloskopie przebieg bardzo słabo widoczny, robiło się coś takiego:
    Sharp 7700 - Brak niskich tonów
  • Home appliances specialist
    Widać, że sygnał na MAX jest sporo większy niź na MIN, więc powinno być OK. Przydało by się także pomierzyć oscyloskopem z dołączonym obciążeniem (np. kolumny lub obciążenia biernego (oporniki mocy odpowiednio połączone, by otrzymać 8Ω i moc około 100W - dobrze, jakby oporniki były chłodzone). Potem powtórzyć testy, ale oscyloskopem mierzyć przebieg na kondensatorach filtrujących zasilacza końcówek mocy.
  • Level 14  
    Ale dlaczego wzmocnienie częstotliwości 63Hz jest takie małe? Pomijając wzmocnienie, to nawet obniżenie tej częstotliwości jest małe. Proszę porównać różnicę na częstotliwości 160Hz. Tak duże różnice są również na pozostałych częstotliwościach wzwyż.
  • Level 14  
    Wziąłem się dzisiaj za ponowne sprawdzenie. Poległem. W nocie katalogowej, ta hybryda przenosi już od 20Hz. Przejrzałem wszystkie elektrolity, podmieniłem je na inne (używane ale większej pojemności, zmierzone miernikiem) i bez różnicy. Dziwne jest również to, że po wylutowaniu kondensatorów 47uF zaznaczonych w poście 8, brak różnicy w dźwięku, końcówka mocy gra jak wcześniej.
    Dodam, że marnej jakości Technics SU-810 potrafił nawet z najgorszych głośników zrobić pompkę. Tutaj w Sharpie, nawet z maksymalnym podbiciem na equalizerze aż nieprzyjemnie słucha się wszystkiego z braku najniższych tonów, a przy jakichś testowych utworach membrana ani drgnie. Nie zdziwiłbym się, gdyby sam STK był uszkodzony.
  • Level 14  
    Zaopatrzyłem się w miernik z pomiarem ESR. Sprawdziłem WSZYSTKIE elektrolity, pojemności poprawne, a ESR niższe niż w tabelach. Sprawdziłem również pojemności kondensatorów foliowych oraz ceramicznych. Elektrolity 10000uF mają ok. 9000uF. Zostały również sprawdzone wszystkie rezystory.
    Czy jest możliwość, że sam STK jest uszkodzony?
    Podłączyłem przedwzmacniacz Sharp (zaczynałem wierzyć, że to jednak jego wina) do wzmacniacza Technics SU-810 i niskie tony są bardzo mocne, słuchanie z płyt CD z tej wieży Sharp jest w porządku, słychać dużą różnicę ustawiając niskie tony korektorem graficzny. Po podłączeniu omawianej końcówki mocy czar pryska.
  • Level 14  
    Może pomógłby mi ktoś wpiąć się z sygnałem (przynajmniej do jednego kanału) wprost do STK na jakimś prowizorycznym układzie?

    Chyba wielu ludzi wie, co ten "utwór" potrafi zrobić z głośnikami. Oto co mój Sharp nie potrafi zrobić. I jeszcze dodam, tak mi się wydaje, że ogólna głośność całego zestawu jest za duża. Gdy chcę cicho czegoś posłuchać, muszę manewrować potencjometrem przy samym minimum. Na moich STX F-130 nie ma szans ustawić głośności powyżej 50%. Mówię oczywiście o sygnale wprost z wieży (CD, kasety, tuner).
    MOV_00..mp4 Download (10.85 MB)
  • Level 21  
    Tak na moje to zastanowiłbym się, dlaczego spalił się dany rezystor. Jak się nie mylę jest on częścią obwodu Zobla, czyli kompensuje oscylacje związane z obciążeniem indukcyjnym wzmacniacza. Spalanie danego rezystora mogło być spowodowane jakimś wzbudzeniem wzmacniacza. Może warto sprawdzić obwody w STK, które stabilizują wzmacniacz dla częstotliwości ponadakustycznych. Sprawdziłbym rezystory i kondensatory w pętli sprzężenia zwrotnego. Niewykluczone że uszkodzony jest STK. To tak na marginesie.
  • Level 14  
    Sprawdziłem już dosłownie wszystkie elementy. Kupiłem tą końcówkę mocy z już spalonym rezystorem. Z ciekawości zajrzałem do środka, żeby go trochę wyczyścić z kurzu i zauważyłem ten spalony rezystor. Po jego wymianie nic się nie zmieniło w dźwięku, dlatego sądziłem, że być może to z jakiegoś układu zabezpieczającego, stąd niby nie było żadnej różnicy. Kolego, już sprawdziłem dosłownie wszystkie elementy, łącznie ze sprawdzeniem ESR elektrolitów. Teraz utwierdziłeś mnie w tym, że być może uszkodzony jest STK. Czy ma sens rozkleić jego plastikową obudowę, aby tam zajrzeć?
  • Level 21  
    A te elementy są sprawne, podaje ze schematu; kondensatory : 807, 808, 810, 809 i 823. Rezystory : 811, 806, 817, 818, 810, 809, 819, 818 i 824.
  • Level 14  
    Wierz lub nie, ale byłem tak wkurzony na tą sytuację, że sprawdziłem WSZYSTKIE elementy.
  • Level 21  
    A sprawdzałeś napięcia na układzie zabezpieczeń?