Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Agregat Elektra Beckum - Niskie napięcie

28 Sty 2016 20:54 2253 9
  • Poziom 9  
    Witam
    Dostałem agregat prądotwórczy, który kilka miesięcy temu obsłużyl całą budowę domku. Niestety nie ma na nim tabliczki znamionowej. Prądnica Elektra Beckum napędzana 5 konnym brigsem.Widzialem bardzo bodobny o mocy 2,5 kW. Podobno do końca działał bez zarzutów. Teraz po odpaleniu nie generuje napięcia tzn. generuje ale jakieś bardzo niskie. Wyczytałem na forum, że można spróbować wzbudzić go prądem z akumulatora jednak nie mam pojęcia gdzie to napiecie przyłożyć. Wiem ,że bezpieczniej zacząć od niższych napięć np. 4,5 V, 6V itd.
    Może ktoś by zerknął na te fotki i łopatologicznie wytłumaczył mi do których kabelków :) Agregat Elektra Beckum - Niskie napięcie Agregat Elektra Beckum - Niskie napięcie Agregat Elektra Beckum - Niskie napięcie
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Na początek, to odkurz agregat, bo jak widzę dostał on swoje na tej budowie. Sprawdź, czy wszystkie elementy są podłączone. "Obadaj" wzrokowo i przyrządem kondensator, bo od niego zależy wzbudzenie się prądnicy. Na próbę możesz podmienić na inny, o podobnych parametrach. Silnik powinien utrzymywać obroty na poziomie 3 tys./min. Podłącz odbiornik np. żarówkę 100 W, ale dopiero po ustabilizowaniu się silnika ( wyłącza się najpierw odbiornik a później silnik). Agregat nie posiada AVR (stabilizatora napięcia). W przypadku utraty magnetyzmu szczątkowego przez agregat, można podać na chwilę 12 V stałego na gniazdo 230 V napięcia zmiennego. Jeśli te próby nie dadzą efektu, to trzeba ocenić, czy uzwojenia nie noszą śladów przegrzania i pomierzyć je omomierzem. Podobnie postąpić z wirnikiem i sprawdzić w nim diody, ale można to uczynić po rozebraniu prądnicy - wiele informacji na ten temat na forach.
  • Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedz.
    Napięcie przyłożyć na pracujacym agregacie czy wyłączonym?
    Chciałbym go jak najdokładniej wyczyścić ale nie mogę znalezć nigdzie jakiegoś manuala , który by mi chociaż pomógł odłączyć prądnicę od silnika bo samo odkręcenie 4 śrób nic nie daje.
  • Poziom 35  
    "Uzupełnienie" magnetyzmu tylko na niepracującym agregacie, bo w przypadku zadziałania (wzbudzenia się prądnicy) byłoby groźne dla Ciebie i sprzętu tj. akumulatora, bądź prostownika. Chcąc rozpołowić agregat trzeba zdemontować stojan prądnicy i wirnik z wału silnika. W tym celu należy z wirnika wykręcić śrubę (szpilkę) o kilka zwojów gwintu i najlepiej z pomocą drugiej osoby przystąpić do oddzielenia wirnika od wału silnika. Zazwyczaj jest tam połączenie stożkowe, więc należy z wyczuciem uderzyć młotkiem w "łeb" wspomnianej śruby i wirnik powinien "odskoczyć". Do zbadanie diod (każdej oddzielnie) i oporników nie musisz wirnik demontować.
    Do bezpiecznego oczyszczenia wnętrza prądnicy użyj np. pędzli i sprężonego powietrza, co ułatwi odprowadzenie ciepła z uzwojeń agregatu.
  • Poziom 9  
    Przyłożyłem na kilka sekund 12V do gniazda 230V i z 19,7V zrobiło się 30V więc stwierdziłem ,że trzeba dłużej przytrzymać te 12V no i du...a. Po kilkudziesięciu sekundach zrobiło się 3,5V. Co to może oznaczać?
    Kilka dni i żadnej pomocy.
    To może chociaż ktoś pomoże w zidentyfikowaniu przewodów wychodzących z prądnicy.
    czerwony - faza
    żółty - zero
    zielony z czarnym są połączone ( czy tak powinno być?)
    szary i brązowy do kondensatora.
    Dzisiaj przyłożyłem 12v na szary i brązowy i zrobiło się z 3,5 V 17V, ale po dłuższym przytrzymaniu 12V spadło tym razem na 2V. Podmieniłem kondensator na 20 mikro ( oryginał jest 16) i dalej to samo. Bardzo proszę o jakieś sugestie.

    Udało mi się rozebrać prądnicę i w środku nie widać żadnych uszkodzeń zarówno na stojanie jak i na wirniku. Na wirniku są takie dwa czarne elementy jak na zdjęciu. Co to może być? Agregat Elektra Beckum - Niskie napięcie Może to to się uszkodziło? I jeszcze jakie powinny być wartości rezystancji na uzwojeniach?
    Naprawdę nikt nic nie wie na ten temat czy ja coś źle robię?
  • Poziom 9  
    Kiedyś to było fajne bardzo pomocne forum, ale to było kiedyś. Dzisiaj niestety nikomu się nie chce napisać kilku słów. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć ,że tylko jedna osoba (dziękuję staszek) na 200 czytajacych miała coś istotnego do powiedzenia w tym temacie.
  • Poziom 35  
    Te elementy to diody. Spróbuj je zbadać na tzw. przebicie, ale należy każdą oddzielnie zbadać, po wcześniejszym odlutowaniu jednego końca diody. Może być problem z jej późniejszym przylutowaniem, ale w przypadku, gdy uzwojenie wirnika będzie uzwojone drutem aluminiowym. Sprawdź też, czy w wirniku są trwale osadzone dwa 2 magnesy (małe prostokąty) i czy nie są popękane, bo od nich i diod zależy wzbudzenie prądnicy. Kondensator musi być sprawny i o właściwej pojemności.
    Wydaje mi się, że na pierwszej Twojej fotce połączenia są poprawnie, ale musiałbym to sprawdzić miernikiem. Zachowaj ostrożność podczas prób, bo jak się wzbudzi prądnica, to nie będzie żartów - 230 V.
  • Poziom 9  
    Diody sprawdziłem i przewodza tylko w jedną stronę. Nie są lutowane tylko zaciskane. Uzwojenie jest na 100% miedziane.Sprawdzę jeszcze te magnesy. Jeśli możesz to powiedz do czego są te przewody połączone ze sobą. Po ich rozłączeniu obwód nie jest zamykany w przeciwieństwie do dwóch pozostałych par ,tzn. tych do kondensatora i tych co idą bezpośrednio do gniazdka.

    Nie widzę żadnych małych magnesów, ale te duże powierzchnie boczne wirnika są całkiem nieźle namagnesowane. Na wirniku są takie puste prostokątne przestrzenie. Może tam były te magnesy. Agregat Elektra Beckum - Niskie napięcie
  • Poziom 35  
    Kolego Twój agregat ma ok. 25 lat, czyli jest z okresu solidnego wykonywania urządzeń. Wracając do tematu, to jeśli po obu stronach wirnika wyczuwasz działanie magnesów, to jest ok. Coś mi nie pasuje, że diody nie są lutowane do uzwojeń wirnika. Z załączonej fotki wynika, iż "mostek czerwony" na przewodzie zielonym i czarnym łączy oba uzwojenia w stojanie, żółty i czerwony, to napięcie 230 V do gniazd, natomiast biały i brąz łączą "C" z jednym z uzwojeń stojana. Do sprawdzeń trzeba rozłączyć "mostek" i chyba jeden przewód z "C".
    Czy sprawdziłeś np. omomierzem ciągłość każdego z uzwojeń ?. Jeśli tego jeszcze nie uczyniłeś, to (bez urazy) ostrożnie oczyść pędzlem lub przedmuchaj sprężonym powietrzem uzwojenia prądnicy, co pomoże w ocenie stanu uzwojeń, bo np. prądnica mogła być przeciążona a uzwojenia przegrzane.
  • Poziom 9  
    Połączenie diody z uzwojeniem jest zrobione za pomocą takich specjalnych zacisków. Co do rezystancji uzwojeń to mierzyłem je w pierwszej kolejności i tak na wyjściu 230v jest opór 700 a na uzwojeniu z kondensatorem 200 . Nie wiem czy to komy czy omy. Po rozłączeniu tego czerwonego mostka nie ma tam żadnej rezystancji.