Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TX-P42G30E - Dioda miga 8 razy

Andrzej4567 28 Jan 2016 21:28 3270 5
Wago
    Andrzej4567
    Level 20  
    Witam. Proszę kolegów o pomoc.
    Telewizor grał, tylko że na obrazie pojawiały się w negatywie obłoczki, chmurki. Nie zawsze to było widać, były chwile że obraz był poprawny. Jako że mam drugi taki telewizor na części, (w tym uszkodzony jest moduł SN) postanowiłem podmieniać pozostałe moduły, do tego co ma w negatywie obłoczki. Po podstawieniu zasilacza, oraz płyty głównej, obraz się nie zmienił, pozostał objaw uszkodzenia taki sam.
    Zatem "pożyczone" moduły odłożyłem, a zamontowałem te które były wcześniej.
    Telewizor wystartował i grał tak jak wcześniej z tymi obłoczkami. Kolej przyszła na podmianę modułu SS TNPA5358. Przed podłączeniem dokładnie go sprawdziłem omomierzem (na ewentualne zwarcia). Nie było zwarcia na złączu, wszystkie mosfety, diody mocy, nie wykazywały uszkodzenia. Po podłączeniu tego modułu, telewizor nie wystartował, miga tylko 8 razy dioda. Diody led na modułach SN, oraz SS zapalają się tylko na pół sek. Po powrocie do orginalnego modułu SS (do tego co był pierwotnie), telewizor nie startuje, miga dioda 8 razy. Po tym wszystkim sprawdziłem moduł SN TNPA5457, nie wykazuje nigdzie zwarć, ani na złączu SN2, czy polowych mocy. Nie słychać było żadnego odgłosu przy włączeniu (charakterystycznego przy uszkodzeniach). Mam pytanie, dlaczego na orginalnym module SS telewizor nie gra. Czy zadziałało na trwale jakieś zabezpieczenie, czy może jednak coś się uszkodziło w SN.
    Proszę o jakieś podpowiedzi.
  • Wago
  • Wago
    Andrzej4567
    Level 20  
    Witam.
    Mam SM, piszą tam że to moduł SS TNPA5358 (Error 8) SS FPC DET SS Energy recovery (SS obwodu odzyskiwania energii). Na module żadnych zwarć nie ma (wszystkie elementy mocy jak mosfety, diody dobre. W chwili włączania nap Vsus pojawia sie na moment (około 0,5sek) i tylko około 100V. Zasilacz dobry, bo na drugim jest to samo. Wygląda to na jakieś przeciążenie. Zamontuje rezystor pomiarowy kilka omów w linii Vsus .
    Andrzej4567
    Level 20  
    Telewizor naprawiony. Znikły tez chmurki, obłoczki.
    Tak do końca nie wiem skąd się wzieła ta sygnalizacja error 8, i w związku z tym unieruchomienie odbiornika. Na pewno nie było to związane z modułem SS TNPA5358.
    Jak pisałem wcześniej, na ostatku wyciągnołem płyte SN w celu jej sprawdzenia.
    Po sprawdzeniu SN i jej zamontowaniu, telewizor wystartował poprawnie.
    Wygląda na to że pomogło to, że telewizor był wyłączony wyłącznikiem z boku telewizora (była odpinana klawiatura lokalna). Po podaniu zasilania, musiałem włączyć go jeszcze wyłącznikiem z boku. Tym sposobem zresetował się start telewizora. Wcześniej jak był error 8, to do włączania i wyłączania używałem tylko przewodu zasilającego. Pozostaje tylko pytanie, skąd na początku wzioł się ten error 8. Używanie do włączania i wyłączania telewizora kabla zasilającego w większych odstępach czasu (rozładowanie elektrolitów), nie powinno być przyczyną do zapisania się jakiegoś błędu, ale kto to wie, może lepiej wyłączać najpierw do standby, a dopiero póżniej z sieci. Co do chmurek, obłoczków w negatywie to musiały nie łączyć któreś taśmy od matrycy.