Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłączenie czujki Satel CA6

albertuss 29 Jan 2016 08:40 4803 7
Optex
    albertuss
    Level 11  
    Witam.
    Wynajmuje lokal, teraz zmniejszam powierzchnie i muszę zdemontować 2 czujki alarmowe. Swoją drogą chcę je również wyłączyć w centrali. Czy mogę prosić o kod do wyłączenia (po wejściu w tryb serwisowy). Centrala SATEL CA6 i manipulator CA-6 KLED-S.

Drugi temat to przy okazji wymienić akumulator bo ten już ma kilka lat, czy kolejność jest dobra??:
    - otwarcie centralki
    - odłączenie 230V (wyjęcie bezpiecznika)
    - odłączenie akumulatora
    - podłączenie nowego
    - podłączenie 230V
    - zamknięcie centralki
    - wprowadzenie godziny i daty

Czy wystarczy w trybie serwisowym wypiąć stary i podpiąć nowy(bez odlaczania 230V)

A i 3 temat dodatkowo w 2 lokalu buczy już bardzo transformator zasilający central czy odłączając zasilanie od niego system będzie pracował na akumulatorze mogę w krótkim czasie wymienić na nowy???
  • Optex
    tadzmierz
    Level 17  
    Witam.
    Po wejściu w tryb serwisowy należy wprowadzić funkcję serwisową 25 (FS 25). Dla czujników, które będziesz demontował należy zaprogramować wartość (00) brak czujnika.
    Wymiana akumulatora - prawidłowa kolejność.
    Sieć 230V przy wymianie akumulatora musi być zawsze odłączona.
    Po odłączeniu zasilania 230V system będzie zasilany z akumulatora.
    Na koniec rada - poczytaj instrukcje tej centrali dostępne w internecie. Tadzmierz
  • Optex
    albertuss
    Level 11  
    tadzmierz wrote:
    Witam.
    Po wejściu w tryb serwisowy należy wprowadzić funkcję serwisową 25 (FS 25). Dla czujników, które będziesz demontował należy zaprogramować wartość (00) brak czujnika.
    Wymiana akumulatora - prawidłowa kolejność.
    Sieć 230V przy wymianie akumulatora musi być zawsze odłączona.
    Po odłączeniu zasilania 230V system będzie zasilany z akumulatora.
    Na koniec rada - poczytaj instrukcje tej centrali dostępne w internecie. Tadzmierz

Mogę prosić dokładniej. Po zalogowaniu się do FS wpisać 25 i ci dalej *czy #. Kiedy wpisać 00 ? Jak wybrać np. wyłączenie 5 czujki.
    Moderated By suworow:

Dokładniej to w instrukcji. 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

bhtom
    Level 38  
    Witam,

albertuss wrote:
    Czy mogę prosić o kod do wyłączenia (po wejściu w tryb serwisowy).

Jesteś pewien, że nic ne namieszasz grzebiąc w parametrach systemu z poziomu manipulatora LED?

albertuss wrote:
    Drugi temat to przy okazji wymienić akumulator bo ten już ma kilka lat... w 2 lokalu buczy już bardzo transformator zasilający central czy odłączając zasilanie od niego system będzie pracował na akumulatorze mogę w krótkim czasie wymienić na nowy???

Wiem, że rzeczywistość jest okrutna, ale system alarmowy nie wystarczy zamontować i spać spokojnie...
    Trzeba go też regularnie serwisować, oczywiście mając pojęcie w temacie...

Pozdrawiam.
    albertuss
    Level 11  
    O kod który mi chodziło to ciąg wpisania cyfr do wyłączenia czujek po wejściu w tryb serwisowy. Każdy pisze czytaj instrukcje, to po co są fora.... dla przyszłych pokoleń, nie wiedzących, odpowiedz jest prosta:
    1. kod serwisowy#
    2. 25# (po tym kodzie programujemy 1 czujkę)
    3. 00# (wyłączenie 1 czujki po zatwierdzeniu # automatycznie przechodzimy do ustawienia 2 czujki)
    4. 00# (wyłączenie 2 czujki) -ja musiałem wyłączyć 2 pierwsze
    5. * -przerwanie programowania
    6. 0# wyjście z trybu serwisowania.
    (nie wiem jak przejść do programowania czujki np. 4 - nie zmieniając ustawień pierwszych 3 ale tego dowiecie się z instrukcji)

I cała polityka, takiej chciałem podpowiedz, by nie wertować całej instrukcji, tracić czasu.

Pozdrawiam.
    marek216

Level 43  
    Jak nie masz pojęcia o programowaniu, a potrafisz obsłużyć śrubokręt to zrobiłbym to prosto i bezpiecznie dla systemu poprzez zaślepienie wejść rezystorem.
    Programowanie na klawiaturach LED wymaga wyjątkowej czujności i dokładnego liczenia.

Tak czy siak konieczne będzie wejście w tryb serwisowy celem skasowania informacji o sabotażu.

Co do wymiany akumulatora to akurat jestem zdania, że powinno się go wymieniać na włączony systemie - czyli na centrali z uruchomionym układem ładowania.
    albertuss
    Level 11  
    Zamykam temat, sprawa załatwiona.
    Thx all.