Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samochód do 3500zł, wybór dobrego auta

Bartek5792022 29 Jan 2016 21:50 1683 21
    Bartek5792022
    Level 11  
    Witam, zastanawiam się nad kupnem auta do 3500zł.
    Prawo jazdy mam od ponad rok, mój aktualny samochód to FIAT Punto 75sx 1.2 1996r, w ciągu roku zrobiłem nim 27tys km bez żadnej awarii (ogólnie jetem z niego zadowolony). Moje punto dojeżdża powoli do końca :)
    Jakie auta możecie polecić? Chodzi mi o coś trwałego, mój budżet to 3500zł.
    Zastanawiałem się Audi 80 (Link), ale nie wiem na jaki silnik zwrócić uwagę.
    Jeszcze myślałem nad Punto 2, możecie zaproponować coś dobrego? I co powiecie na temat moich propozycji?

PS. tak na marginesie, a taka Alfa Romeo Link?
    tzok
    Moderator of Cars
    Według mnie za 3500zł nie warto Ci nic kupować, chyba że jakiś chiński motocykl... włóż 1000zł w to Punto i zbieraj dalej. Jak będziesz miał 10000zł to możesz zacząć myśleć o kupnie lepszego auta. Kupując ponad 10-cio letnie auto musisz się liczyć, że w ciągu pierwszego roku włożysz w niego min. 2000zł. Powtórzę to po raz setny - ktoś kto trzymał tak długo samochód, nie sprzedaje go dlatego, że mu się znudziło, tylko dlatego że koszty koniecznych napraw zaczynają przewyższać jego wartość.

Dla mnie dolną granicą za auto miejskie w dobrym stanie jest 20000zł ale za połowę tej kwoty można już kupić coś nadającego się do eksploatacji, choć zapewne trzeba będzie w nie włożyć trochę pieniędzy i własnej pracy. Między "przechodzi przegląd", a "dobry stan" jest przepaść.

Alfy niższe niż 159 nie są w mojej opinii warte uwagi jako samochody użytkowe. Punto to dobry kierunek przy minimalnym budżecie, alternatywą może być Micra, Colt albo Saxo.
    kakibara
    Level 33  
    Kup nowszego punciaka to auto nie gnije, golf 3, 1.9 diesel , vento 1.9d, audi 80 2.0 lpg 90KM, 1.8 jednopunkt, 1.9 d, citroen xsara 1.4, 1.6 i 1.9d - do kontroli tylna belka, punto, seat ibiza, toyota carine e 1.8 , 2.0 lpg, passat b3 nie b4 są o wiele gorzej zardzewiałe patrz , żeby auto nie było zgnite..... i szukaj, szukaj. audi zadbane jak znajdziesz tak, alfa zapomnij.
    krukoo
    Level 11  
    Ja żonie w zeszłym roku kupiłem punto II 1,2 8v (silnik z bezkolizyjnym rozrządem) 3500tys starczy (będę sprzedawał:), ale trzeba uważać na progi i podłogę, Jeszcze zostają francuzy Peugeot 206 (raczej mało kasy) ale na 306 Renault Cilo... Astra F
    Bartek5792022
    Level 11  
    No właśnie w moim punto jest problem z korozją... nie ma sensu w niego inwestować. Podłoga strasznie skorodowana, progi aż tak złe nie są, ale z tylnego prawego nadkola jest prześwit do bagażnika, ogólnie tragedia.

Najbardziej interesujące według mnie jest Punto 2 i Audi 80.
    Tak z ciekawości, co powiecie ta temat punto z silnikiem 1.9 diesel?
    tzok
    Moderator of Cars
    Nie jeździłem za wiele mk.2 z tym silnikiem, ale czuć masę tego silnika...
    Odnośnie Audi 80 - może 10 lat temu warto byłoby się nad nim zastanowić.
    krukoo
    Level 11  
    Ja osobiście darowalbym sobie diesla ciężko trafić na samochód w dobrym stanie a koszty napraw większe niż w benzynowych ogólnie fiatowski 1,9 ma dobre opinie
    Bartek5792022
    Level 11  
    To mam dwa ostatnie pytania i już daję spokój.
    CO sądzicie o:
    - Honda Civic Link Link
    - Honda Accord Link
    - Rover 200 Link
    Nabędę trochę rozeznania i coś wybiorę :)
    kakibara
    Level 33  
    Tanio będzie jeździł civic z gazem, pokazałeś tu linki do aut różnych segmentów ja zwrócił bym uwagę na accorda, rower 200 będzie jak punto w środku tylko użytkowanie skóry w upalne lato będzie koszmarem nie ma klimy. Szczerze to ze zdjęć nigdy nie kupuje auta, tylko oględziny coś ci powiedzą, w każdym zawieszeniu nic nie puka jak możesz przeczytać z ogłoszenia, ale ciebie interesuje rdza, wypadkowość - nie patrz na uszkodzenia parkingowe, stan jednostki, zużycie oleju, płynu chłodniczego, skrzynia biegów i sprzęgło, pasek rozrządu.
    Alfred_92
    Level 33  
    Moja propozycja to clio II w każdym benzyniaku.
    sebap
    Level 41  
    Alfred_92 wrote:
    Moja propozycja to clio II w każdym benzyniaku.

Popieram. Jedno z niewielu, którego nie będzie ruda jadła na twoich oczach.
    Bartek5792022
    Level 11  
    kakibara wrote:
    Tanio będzie jeździł civic z gazem, pokazałeś tu linki do aut różnych segmentów ja zwrócił bym uwagę na accorda, rower 200 będzie jak punto w środku tylko użytkowanie skóry w upalne lato będzie koszmarem nie ma klimy. Szczerze to ze zdjęć nigdy nie kupuje auta, tylko oględziny coś ci powiedzą, w każdym zawieszeniu nic nie puka jak możesz przeczytać z ogłoszenia, ale ciebie interesuje rdza, wypadkowość - nie patrz na uszkodzenia parkingowe, stan jednostki, zużycie oleju, płynu chłodniczego, skrzynia biegów i sprzęgło, pasek rozrządu.

Tak, oględziny to podstawa. Ale na razie chciałem poznać opinie innych na temat tych aut :)
    krukoo
    Level 11  
    honda ogólnie dobry wybór sam jeżdżę civicem z 2010r silniki jak nie były katowane wytrzymują po 300tys bez problemu ogólnie japończyki nie lubią gazu, ale wiadomo jak jest dobrze dobrana instalacja i samochód odpowiednio eksploatowany to powinno być ok ja osobiście z tych aut brałbym civica na pewno tańszy w eksploatacji niż accord (tańsze części, mniejsze spalanie, bardziej popularny model) niestety rdza lubi hondy najczęściej błotniki i progi
    Janusz.Andrzej
    Level 10  
    Bartek5792022 wrote:
    Witam, zastanawiam się nad kupnem auta do 3500zł.
    Prawo jazdy mam od ponad rok, mój aktualny samochód to FIAT Punto 75sx 1.2 1996r, w ciągu roku zrobiłem nim 27tys km bez żadnej awarii (ogólnie jetem z niego zadowolony). Moje punto dojeżdża powoli do końca :)
    Jakie auta możecie polecić? Chodzi mi o coś trwałego, mój budżet to 3500zł.
    Zastanawiałem się Audi 80 (Link), ale nie wiem na jaki silnik zwrócić uwagę.
    Jeszcze myślałem nad Punto 2, możecie zaproponować coś dobrego? I co powiecie na temat moich propozycji?

PS. tak na marginesie, a taka Alfa Romeo Link?

Taka AR156 to proszenie sie o wydatki przewyzszajace jej wartosc. Wiekszosc diesli po 2000 roku w takiej cenie to pomylka pod wzgledem kosztow eksploatacji i ewentualnych napraw.

Co do podstawowego pytania - FIAT Bravo/Brava z silnikiem 1,4 lub 1,6
    Janusz.Andrzej
    Level 10  
    W tym budzecie nie ma co marudzic
    Bartek5792022
    Level 11  
    Zakupiłem autko marki rover 45, 2001r silnik 1.8 117KM.
    Zapłaciłem 3400zł, nigdzie nie ma śladu rdzy. Według mnie silnik i zawieszenie jest OK.
    Janusz.Andrzej
    Level 10  
    Nie boisz sie problemow z UPG i jednorazowymi srubami glowicy?
    wichurewicz
    Level 25  
    Śruby po wymianie UPG zawsze są jednorazowe. Dodatkowo trzeba się stosować do zaleceń producenta w kwestii momentu dokręcania.
    A przede wszystkim nie przegrzewać silnika za często i nie będzie dramatów.
    Bartek5792022
    Level 11  
    UPG to częsty problem tej marki? :D
    User removed account
    User removed account  
    kakibara
    Level 33  
    Tak, to jest częsty problem tej marki.