Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dźwięk 4.0 problem - Unitra Tonsil Zg-25c

EgnaroN 29 Sty 2016 21:55 606 3
  • #1 29 Sty 2016 21:55
    EgnaroN
    Poziom 4  

    Witam. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

    Sprawa wygląda tak że mam 4 kolumny Unitry i do teraz były podłączone stereo 2 głośniki na kanał. Stwierdziłem że można by tak wykorzystać je bardziej i zrobić sobie 4.0. Początkowo chciałem kupić jakiś amplituner albo wzmacniacz 4-ro kanałowy, ale w tym momencie budżet na to nie pozwala. Także zrobiłem tak że 2 głośniki podpiąłem pod mini-wieże pod wejście AUX a 2 następne pod zwykły dwu kanałowy wzmacniacz i to wszystko pod PC-eta. I teraz tak, gdy w Windows wchodzę w właściwości dźwięku-->konfiguracja głośników to wybieram tryb kwadrofoniczny i wszystko elegancko działa po kolei każdy głośnik. Ale gdy odtwarzam jakiś film czy to z dysku czy z YT to działają tylko te co są podpięte do kompa pod Front Speakers, a te pod Surround ( tylne ) już nie. Wie ktoś jak można zrobić aby ten dźwięk 4.0 był obecny podczas filmów a nie tylko w testach konfiguracji dźwięki ??? Z góry dzięki za pomoc.

    0 3
  • #2 29 Sty 2016 22:03
    ciuqu
    Poziom 33  

    Pogrzeb w kodekach video, może automatycznie przestawiają kartę na stereo. Puść film z dźwiękiem 5,1 (ac3) powinny grać 4.

    0
  • #3 31 Sty 2016 01:20
    EgnaroN
    Poziom 4  

    A więc tak. Jeśli chodzi o YT to wyczytałem że tam działa tylko stereo 2.0 ( ponoć przez HTML5 ) ale w sumie na YT jakoś strasznie mi nie zależy. A teraz jeśli chodzi o filmy/muzykę z dysku to sprawa wygląda tak: głośniki podłączone pod "FS" grają ładnie, niestety te tylne grają nie dość że bardzo cicho to jeszcze nie na wszystkich częstotliwościach. Sprawę nieco polepsza we właściwościach Realtek'a włączenie opcji "wyrównanie głośności" oraz "otoczenie ( pokój )" z tym że to strasznie kaleczy jakość dźwięku, który i tak jest kiepski. Oczywiście zainstalowałem AC3 ale to nic nie dało. Co dziwne w teście w ustawieniach Realtek'a ( krótka melodyjka na każdy kanał ) wszystkie głośniki grają równie głośno, jak i jakościowo też dobrze.

    0
  • #4 31 Sty 2016 09:42
    ciuqu
    Poziom 33  

    Jeżeli tylne głośniki grają jak mówisz to karta pracuje w trybie Pro Logic czyli przetwarza stereo na dźwięk przestrzenny. Musiał byś ją ustawić na "all channel stereo" jeżeli jest taka opcja.

    0