Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Octavia - źle odpala (błędne wskazanie czujnika temperatury).

pioooo9999 29 Sty 2016 22:26 3168 3
  • #1 29 Sty 2016 22:26
    pioooo9999
    Poziom 2  

    Witam,
    moje auto to Skoda Octavia 1,9 TDI 90 KM 2001r.
    Problem to odpalanie podczas mrozów (poniżej 0). Trzeba kręcić kilka razy.
    Wymieniłem świece żarowe - bez poprawy. Samochód podłączony pod tester - przekaźnik grzania świec działa, prąd dochodzi do świec.
    Okazało się, że problem tkwi... no właśnie, nie wiem gdzie, ale powodem tego, że świece nie są podgrzewane jest fakt, że komputer widzi temperaturę 63 stopnie (silnik zimny). Po odłączeniu wtyczki od czujnika temperatury na testerze widać temperaturę 23 stopnie (podobno po wyjęciu wtyczki powinien pokazywać -40 stopni).
    Jak sądzicie, gdzie tkwi problem? Instalacja elektryczna? Komputer auta?
    Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

    0 3
  • TermoPasty.pl
  • #2 29 Sty 2016 22:34
    robokop
    Moderator Samochody

    W czujniku temperatury silnika jest problem cały czas. Przy odpięciu sterownik przyjmuje właśnie temperaturę zastępczą w okolicach 20 stopni. Wypadało by się dokształcić, jak już ma się fejsik.

    3
  • TermoPasty.pl
  • #3 29 Sty 2016 22:44
    pioooo9999
    Poziom 2  

    Czyli tylko wymiana czujnika...?

    Dzięki. Jutro wymienię i dam znać jak efekty.

    0
  • #4 04 Lut 2016 10:52
    piooo999
    Poziom 2  

    Czujnik wymieniony. Wszystko hula jak trzeba - świece grzeją (odpala bez problemów), podgrzewanie cieczy chłodzącej działa.
    Dzięki za pomoc.

    2