logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak aktywować Windows 8.1 bez klucza po naprawie dysku?

Lukasier 30 Sty 2016 14:12 1947 7
REKLAMA
  • #1 15385286
    Lukasier
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Około rok temu przypadkowo włączyłem aktualizację systemu 8 do 8.1 i dodatkowo wyłączyło mi się zasilanie podczas takowej aktualizacji i lapek padł. Po naprawie dysku twardego informatyk wgrał mi system 8.1 oryginalny. Od pewnego czasu pojawiają mi się komunikaty, że muszę aktywować system windows. Jednak nie posiadam klucza, nie dostałem nic od tego informatyka, a gdy klikam " aktywuj online " pojawia się błąd, że teraz nie można. Jak rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję za odp.
  • REKLAMA
  • #2 15385296
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Informatyk zgrał Ci recovery z poprzedniego dysku? Czy instalował z nośnika? Wbijał twój klucz?

Klucz jest w biosie.
  • REKLAMA
  • #3 15385306
    Lukasier
    Poziom 9  
    To znaczy przy samym zakupie laptopa nie posiadałem już klucza, po prostu system windows był zgrany i tyle. A co informatyk zrobił to nie jestem w stanie powiedzieć bo mnie nie wprowadzał w szczegóły ;/ Mogłbyś mnie naprowadzić jak sprawdzić ten klucz w biosie czy ogarnę sam temat w necie?
  • REKLAMA
  • #4 15385338
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Lukasier napisał:
    To znaczy przy samym zakupie laptopa nie posiadałem już klucza, po prostu system windows był zgrany i tyle.

Nie rozumiem odpowiedzi. Zgrany jak zgrany?

Lukasier napisał:
    A co informatyk zrobił to nie jestem w stanie powiedzieć bo mnie nie wprowadzał w szczegóły ;/ Mogłbyś mnie naprowadzić jak sprawdzić ten klucz w biosie czy ogarnę sam temat w necie?

O takich rzeczach się informuje klienta chyba, że nie wiedział co robi.

Klucz sprawdzisz programem Windows Product Key Viewer
  • #5 15385412
    Lukasier
    Poziom 9  
    No gdy otrzymałem laptopa, system windows był już na laptopie, nie miałem żadnej płytki nic... naklejka jest tylko z tyłu ale klucza na niej nie ma.

Dodano po 17 [minuty]:

Wpisanie tego klucza nic nie daje bo to stary klucz a trzeba nowy, generalnie jeżeli to was na coś naprowadzi to do windows 10 tez nie mogę zaktualizować bo się nawet instalator nie włącza
  • #6 15385629
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    ValValiantThor napisał:
    Klucz sprawdzisz programem Windows Product Key Viewer

Sprawdzić, owszem, się da. Tyle tylko, że to nie będzie ten klucz.

Albo należy odczytać "ciąg znaków" zapisanych trwale w BIOS-ie (UEFI) - informacje o tym czym i jak są w sieci i na forum dostępne, albo... zainstalować system raz jeszcze pozwalając mu, w trakcie instalacji, pobrać dane z BIOS-u (UEFI).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • Pomocny post
    #7 15385660
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Było 100 razy ... http://rweverything.com/download/ rwportable - wciskasz ACPI i na którejś zakładce zaczynającej się na M jest klucz zapisany w biosie.
    Brak klucza w biosie = brak licencji, zdarza się że laptop ma obudowę z innego modelu albo fałszywą naklejkę :]
  • REKLAMA
  • #8 15385692
    Lukasier
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie Brodi, znalazłem dzięki programowi klucz i po wpisaniu problem znikł, pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z aktywacją systemu Windows 8.1 po naprawie dysku twardego, ponieważ nie posiada klucza aktywacyjnego. Po wgraniu systemu przez informatyka, pojawiły się komunikaty o konieczności aktywacji. Użytkownik nie miał dostępu do klucza, który mógłby być zapisany w BIOS-ie. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu Windows Product Key Viewer oraz narzędzia RWEverything do odczytania klucza z BIOS-u. Po znalezieniu klucza, użytkownik zdołał aktywować system, co rozwiązało jego problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA