Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

B1lc - Eberspacher brak regulacji temperatury.

mateuszyo 30 Jan 2016 15:47 1611 4
  • #1
    mateuszyo
    Level 11  
    Witam mam mały problem z eberspacherem B1lc. otóż po włączeniu caly czas działa na full ( 4 zakresowy potencjometr eberspacher, sprawny), ten zestaw nie posiada przekaźnika. wiem że trzeba się wpiąć z czujnikiem temperatury w przewód szary i brązowo biały, próbowałem zasymulować czujnik różnymi rezystorami jednak bez skutku. Nie chcę niepotrzebnie kupić czujnika, chciałem najpierw sprawdzić czy coś z tego będzie. potrzebuję informacji jak do tego potencjometru mają iść przewody ( możliwe że coś jest pomieszane) oraz co zrobić aby była regulacja temperatury.
  • #2
    lucyfero
    Level 10  
    mateuszyo wrote:
    Witam mam mały problem z eberspacherem B1lc. otóż po włączeniu caly czas działa na full ( 4 zakresowy potencjometr eberspacher, sprawny), ten zestaw nie posiada przekaźnika. wiem że trzeba się wpiąć z czujnikiem temperatury w przewód szary i brązowo biały, próbowałem zasymulować czujnik różnymi rezystorami jednak bez skutku. Nie chcę niepotrzebnie kupić czujnika, chciałem najpierw sprawdzić czy coś z tego będzie. potrzebuję informacji jak do tego potencjometru mają iść przewody ( możliwe że coś jest pomieszane) oraz co zrobić aby była regulacja temperatury.
    Jeśli Masz oryginalną wiazkę podaję podłaczenie przewodów: 1-brazowo-biały, 2-szaro-czerwony, 3-brązowy, 5-czerwony, 6- żółty. Do czwórki w piecu B1LC podłączony jest przewód {chyba} czarno-biały. Jest to dodakowa jakaś funkcja i bez tego ten piec powinien chodzić. Z tego co wiem to ten piecyk ma czujnik temperatury zamontowany na płytce w środku piecyka. Spróbuj przewody szary i brązowy połaczyć razem - powinno zadziałać. Jesli nie zadziała to Napisz spróbuję coś wymyslec
  • #3
    mateuszyo
    Level 11  
    czyli przewody mam podpięte dobrze. symuluje zewnętrzny czujnik temperatury rezystorem 2kΩ i brak reakcji. wpinany w przewód szary i brązowo czarny( brązowo czarny w potencjometrze.) Piec odpala lecz cały czas brak regulacji temperatury. Cały czas chodzi na full. Brązowy i szary połączone razem też bez reakcji. Możliwe że nie chodzi ze wzgledu na brak przekaźnika? wiązka przy sterowniku jest oryginalna .

    Dodano po 1 [godziny]:

    faktycznie ten piec ma czujnik w środku. po podaniu powietrza ciepłego na wlot wyłącza się, po schłodzeniu załącza. Potrzebuję zamontować piec pod autem aby zasysał cały czas zimne powietrze gdyż nie za bardzo mogę wywiercić 2 dziury w kabinie. Montaż w środku odpada. Nawet gdybym pociągnął wlot powietrza ze środka to podejżewam że będą takie straty że piec i tak będzie chodził caly czas. Jest jakaś opcja na podciągnięcie tego czujnika do kabiny? Nie widać go po rozebraniu więc pewnie jest wlutowany w sterownik.
  • #4
    lucyfero
    Level 10  
    Wygląda na to ze piec działa poprawnie. Montaż takiego piecyka pod powoziem jest mozliwy, jest jednak to jest ostateczność. W takim przypadku powietrze do ogrzania musi być brane ze środka ponieważ cały syf jaki jest pod spodem auta będziesz wdychał i wąchał wewnątrz i sam piec od tego brudu będzie się psuł.W jakim aucie W jakim celu i w jakim aucie Chcesz montować ten piec?
  • #5
    mateuszyo
    Level 11  
    ten piecyk idzie do pickupa. Sprawa rozwiązana. Przewód szary nie miał dobrego styku a reakcja pieca nie występuje odrazu. B1lc ma wewnętrzny czujnik temperatury, po podpięciu zewnętrznego czujnika będzie pobierał dane o temperaturze z niego. Rezystorem jak najbardziej można to sprawdzić. Dziękuję koledze Lucyfero za cenne podpowiedzi :D