Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Haier mikrofalówka pali bezpieczniki

Amigo201 18 Jun 2005 14:18 3591 6
    Amigo201
    Level 16  
    O palenie bezp podejrzewam magnetron ale może być uszk. coś jeszcze czy można jakoś go sprawdzić. Tak na ryzyko włożyłem większy bezp.(co będzie) włączyłem na chwilkę i się okazało że coś mocno obciąża aż światło w mikrofalówce ledwo świeci.proszę o rady jak sprawdzić magnetron.
    buh
    Level 22  
    mialem podobny problem z mikrofalowka firmy luxor
    nakleilem na sciance wewnetrznej gakbke zeby kable niedotykaly obudowy i proble rozwiazany
    spoboj moze pomoze
    ale watpie
    wladi.klimek
    Level 18  
    Trudno jest sprawdzic magnetron w warunkach domowych. Mozna natomiast okreslic jego przydatnosc sprawdzajac omomierzem ciaglosc obwodu zarzenia i czy nie ma przebicia on do masy. Dalej nalezaloby obejrzec caly magnetron zwracajac szczegolna uwage na "antenke" - jesli jest okopcona,a czesto nawet podziurawiona to magnetron kwalifikuje sie do wymiany. Niemniej jednak wiekszosc uszkodzen magnetronu na ogol nie powoduje przepalanie bezpiecznika sieciowego. Przyczyna jego przepalnie czesciej sa: uszkodzony kondensator, lub dioda WN.
    Anonymous
    Anonymous  
    Amigo201
    Level 16  
    ale czy mogę to jakoś sprawdzić np odpiąć magnetron i zobaczyś czy będzie paliło bezp.w sprawach AGD jestem laikiem.
    Anonymous
    Anonymous  
    KrzychoMiki
    Level 21  
    Oczywiście, magnetron można odpiąć. tylko nie radzę sprawdzać bez odpowiedniej sondy napięcia na dołączonych przewodach.