Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Francois - Duży poziom szumów własnych. Słaba czułość odbiornika.

D_Mrozu 30 Jan 2016 19:31 1107 4
    D_Mrozu
    Level 21  
    Witam serdecznie.
    Za pośrednictwem znanego portalu aukcyjnego stałem się po raz kolejny posiadaczem rzadko spotykanego radiotelefonu President Francois.
    Kilka lat temu posiadałem taki radiotelefon i pamiętam, że działał on rewelacyjnie - niski poziom szumów własnych, dobre "odfiltrowanie" zakłóceń od instalacji elektrycznej samochodu, wysoka czułość odbiornika. Z włączonym RF GAIN (wysoka czułość) i anteną typu President Colorado lub Sirio ML145 można było poruszać się samochodem praktycznie bez użycia Squelch.
    Ostatnio zakupiłem na aukcji w/w radiotelefon.
    Niestety, charakteryzuje się dużym poziomem szumów własnych (słuchanie bez blokady szumów to gwarantowany ból głowy :)), ponadto odbiornik posiada zdecydowanie niższą czułość niż produkowany w końcówce I dekady XXI w ryżowy radiotelefon Unien 520XLPro z montażem SMD i mikroprocesorem, którego nie wolno używać na terenie RP. Ponadto po uruchomieniu silnika (Skoda Fabia 1,4 8V AME) w radiotelefonie pojawiają się zakłócenia (trzaski) od WN.
    Antena - magnesówka Sirio ML-145 z wymienionym kablem RG58U miedzianym o długości 3,64m, SWR na kanale 19 - ok. 1,2 - 1,2.
    Prozę o pomoc z w/w radiotelefonem bądź wskazanie dobrego serwisu CB w okolicach Łodzi, który w rozsądnej cenie wyeliminuje usterki uniemożliwiające prawidłową eksploatację radiotelefonu.
    Pozdrawiam.
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    D_Mrozu wrote:
    Kilka lat temu posiadałem taki radiotelefon i pamiętam, że działał on rewelacyjnie - niski poziom szumów własnych, dobre "odfiltrowanie" zakłóceń od instalacji elektrycznej samochodu, wysoka czułość odbiornika. Z włączonym RF GAIN (wysoka czułość) i anteną typu President Colorado lub Sirio ML145 można było poruszać się samochodem praktycznie bez użycia Squelch.

Wtedy miałeś te same auto?
    D_Mrozu
    Level 21  
    Nie, inne auto i inny egzemlarz CB radia.
    W innych radiotelefonach po załaczenu ANL jest cisza (brak trzasków od WN).
    Pozdrawiam.
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Skoro inny samochód to trzeba by zainstalować filtry ponieważ w innym samochodzie mogły nie występować zakłócenia od zapłonu, alternatora, zasilacza np. od nawigacji, tel. komórkowego itp. Zapoznaj się z tym tematem:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2707273.html

Potem dopiero kombinuj z radiem.
    D_Mrozu
    Level 21  
    Wszystko ok, ale duży poziom szumów własnych oraz niska czułość odbiornika nie mają nic wspólnego z instalacją samochodu, gdyż efekty te występują zarówno na wyłączonym silniku, jak i na zewnętrznym zasilaczu w przypadku radiotelefonu podłączonego w domu (do testów antena President Florida na parapecie). Radiotelefon posiada też wbudowane i na stałe załączone filtry przeciwzakłóceniowe od WN (ANL/NB/?), niestety one też nie działają i w głośniku po uruchomieniu silnika słychać trzaski od WN (inne zakłócenia od instalacji nie występują, samochód Skoda Fabia 1,4 AME, nie występują przewodyWN - cewka nakładana bezpośrednnio na świece zapłonowe). Załączenie ANL w radiotelefonie Uniden 520XL Pro całkowicie "wycisza" trzaski od WN, bez załączonego pozion trzasków podobny jak w radiotelefonie President Francois.
    W pierwszej kolejności chcę ustalić z czego wynika duży poziom szumów własnych i niska czułość, a nie ma to nic wspólnego z instalacją samochodu.
    Pozdrawiam.