Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pansonic Plazma 50C10Y - uciązliwe bzyczenie, brzęczenie z tyłu.

pavllo 31 Jan 2016 11:56 1188 1
    pavllo
    Level 12  
    Wyżej wymieniony model Panasonica bzyczy podczas użytkowania, bzyczenie zmienia się w zależności od jasności scen. Nie jest to moja pierwsza plazma, poprzednia- mniejsza 42 calowa- także bzyczała, ale tak cicho, że w ogóle mi to nie przeszkadzało, trzeba było podejść i nadstawić ucho. Niestety ta większa bzyczy na tyle uciążliwie, że słyszę ją w każdej porze dnia, w odległości ok 3-4 metrów nawet, a to jest już raczej nie normalne.

Tak, wiem, postów na internecie jest dużo na ten temat (rożne modele Panasonica i nie tylko), ogólnie piszą, że tak jest w większości egzemplarzy i nic się z tym nie zrobi, choć są porady typu: coś można przykręcić (wymienić podkładki), wina zasilacza, wina cewek, można pokryć czymś cewki, podłączyć do uziemionego gniazdka , zmniejszyć kontrast itp, itd...na zagranicznych forach nawet ktoś zastosował...dywan jako wygłuszenie :)

Oczywiście sprawdzałem te w/w tropy (z przykręcaniem płytek włącznie) , nawet jak były bzdurne i nic.
    Bzyczenie w moim egzemplarzu dochodzi ewidentnie z dwóch płyt - po lewej i po prawej stronie, jestem prawie na 99% przekonany, że bzyczą cewki, które są na tych płytach (na 99% bo ma się wrażenie, że bzyczą całe płytki, ale najbardziej przy cewkach):

Pansonic Plazma 50C10Y - uciązliwe bzyczenie, brzęczenie z tyłu. Pansonic Plazma 50C10Y - uciązliwe bzyczenie, brzęczenie z tyłu. Pansonic Plazma 50C10Y - uciązliwe bzyczenie, brzęczenie z tyłu.

Czy można coś z tym zrobić?

Wymiana płyt nie dość, że pewnie droga to i nic nie pomoże.
    Nie chciałbym się tego tv pozbywać, bo poza bzyczeniem jest wszystko ok, obraz żyleta, żadnych wad, wypaleń itp...

Może ktoś z woj. śląskiego jest w stanie to naprawić,wyeliminować jako płatna usługa serwisowa RTV?
    pavllo
    Level 12  
    Temat zamykam, sam sobie go rozwiązałem- wyciszyłem tylnią obudowę mata akustyczną 3mm do aut i efekt rewelacja...

Pansonic Plazma 50C10Y - uciązliwe bzyczenie, brzęczenie z tyłu.