Witam.
Chciałbym zaprezentować mój projekt komputera pokładowego do staruszka, jakim jeżdżę, tzn. GOLF 3. Komputerek bazuje na atmega328p, został napisany w języku C. Wyświetlacz to ILI9341 z panelem dotykowym. Zamontowany już w aucie spisuje się znakomicie. Jedyne miejsce, gdzie to pasowało to wykorzystać to popielniczka, skoro i tak nie palę. Wyświetlacz na żywo ma zdecydowanie ostrzejsze kolory i jest bardzo wyraźny.
Funkcje:
1 EKRAN:
- temperatura wewnętrzna (zmienia się na czerwono, gdy temp. jest poniżej 0 stopni)
- temperatura zewnętrzna (zmienia się na czerwono, gdy temp. jest poniżej 0 stopni i jest krótki sygnał dźwiękowy z buzzera)
- przejechane kilometry TRIP i TOTAL
- prędkość
- spalanie średnie
- spalanie chwilowe
2 EKRAN:
-temperatura parownika gazu
- temperatura cieczy chlodzącej
- spalone paliwo
- pozostałe paliwo w baku
3 EKRAN: Ustawienia
- LCD - ustawienie jasności LCD
- TEMP - wykrycie czujników temp i przypisanie ich do wewnątrz lub na zewnątrz, cieczy lub gazu
- STALE - ustawienie stałych drogi, wtrysku, pojemność baku, ilość cylindrów, przywrócenie domyślnych ustawień
- KASUJ - kasuje przebieg, spalanie średnie, spalone paliwo
- KALIBRUJ - funkcja kalibrująca stałą wtrysku
Na ekranie pierwszym na środku jest napis PB, który się zmienia na LPG, gdy załączy się gaz. Wtedy oblicza spalanie dla gazu (tą funkcję jeszcze kończę).
I to tyle. Wiem, że pewnie płytkę szłoby wykonać ładniej bez zworek, ale mnie to nie przeszkadza. Wykorzystałem w niej elementy THT i SMD. Wykonanie techniczne, tzn. zamocowanie w aucie wykonał mój brat, jakoś lepiej mu to wychodzi.

Ja ogólnie jestem z tego komputerka bardzo zadowolony. Pozdrawiam.
Może teraz kilka fotek i filmik.

Cool? Ranking DIY