Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zelmer 371.6 Turbo Sprint MIX - po włączeniu strasznie śmierdzi spalenizną.

hellls 31 Jan 2016 16:52 3960 17
    hellls
    Level 9  
    Witam.
    Podczas ostatniego miksowania mikser szybko się nagrzał i zaczeło strasznie śmierdzieć spalenizną. Przeczyściłem go i dalej śmierdzi - od razu gdy poczulem że zaczeło śmierdzieć wyłączyłem mikser. Mikser jest z 1995 roku. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Tam jest silnik komutatorowy. Jeśli bardzo iskrzy na szczotkach, to raczej po nim. Możesz spróbować wyjąć szczotki i upewnić się czy się nie zacięły(zakleszczyły) w prowadnicach. Po wyjęciu szczotek można sprawdzić czy wirnik lekko obraca się jak go ruszysz palcem.
    hellls
    Level 9  
    Mikser był często używany. Pierwszy raz ostatnio zaczeło śmierdzieć z wirnika - śmierdzi do tej pory.
    W mikserze prawie w ogóle nie iskrzy w szczotkach. Tylko śmierdzi. Gdy rozkręcilem obudowa przy szczotkach była strasznie czarna - nie dało się doczyścić. Wirnik ze szczotkami obraca się bardzo lekko.
    stanislaw1954
    Level 43  
    hellls wrote:
    Gdy rozkręcilem obudowa przy szczotkach była strasznie czarna - nie dało się doczyścić. .
    Pracuje i nie iskrzy? To spróbuj przemyć te spalone miejsca jakiś rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną itp.
    hellls
    Level 9  
    Iskrzy, ale tak jak każdy inny mikser.
    robcio-pl
    Level 13  
    sprawdz czy nie są wytarte tulejki na wirniku głównie ta przednia wtedy wirnik obciera o stojan silnik się przegrzewa i śmierdzi widać jest to po wirniku i stojanie są przytarte i się błyszczą?
    hellls
    Level 9  
    Dziękuje za pomoc. Mikser naprawiony. Chodzi jak nówka - polska nówka
    robcio-pl
    Level 13  
    napisz przynajmniej co było
    hellls
    Level 9  
    Mikser dzisiaj zaczął śmierdzieć i strasznie iskrzyć. Chyba nawet w środku zaczynał lecieć dymek.
    stanislaw1954
    Level 43  
    A wczoraj było tak dobrze, a nie wspomniałeś co zrobiłeś, że się poprawiło.
    hellls
    Level 9  
    Wczoraj włączyłem go na chwilę i nie śmierdział. I lekko iskrzyło a dzisiaj właśnie to. Wczoraj wyciągnałem i włożyłem szczotki. I jeszcze wyłożyłem silnik z obudową na balkon - myślałem że jak się silnik przewietrzy to przestanie śmierdzieć. A tu klapa. Co to może być???
    stanislaw1954
    Level 43  
    hellls wrote:
    Wczoraj wyciągnałem i włożyłem szczotki
    I po tym chodził dobrze?
    hellls wrote:
    I jeszcze wyłożyłem silnik z obudową na balkon - .
    A to wietrzenie było później?Jak długo tam leżał ? Próba kolejna była zaraz po przyniesieniu z balkonu?, czy dopiero dzisiaj?
    hellls
    Level 9  
    Wyciągnałem i włożyłem szczotki, później dałem go na 5 min na balkon, a następnie włączyłem na średnie obroty na jakieś 5 - 7 sekund i nie śmierdział. Następnego dnia postanowiłem jeszcze raz go sprawdzić i wtedy zaczeło strasznie śmierdzieć - silnik się pewnie przedtem wywietrzył na chwilę i dlatego nie śmierdziało.
    W mikserze strasznie iskrzy komutator ze szczotkami. Pierwszy raz zaczęło śmierdzieć 29 grudnia 2015 podczas ucierania masła z budyniem - budyń strasznie ciągnął mi się po końcówkach. Po 1 minucie miksowania mikser strasznie się nagrzał i zaczęło śmierdzieć
    stanislaw1954
    Level 43  
    hellls wrote:
    W mikserze strasznie iskrzy komutator ze szczotkami
    Zwarcie zwojowe. Wirnik do wymiany, tylko czy dostępny i jak się ma ewentualna cena wirnika do ceny całego miksera ?
    hellls
    Level 9  
    A czy pasowałby jakiś inny wirnik marki Zelmer np. Z modelu 481?
    stanislaw1954
    Level 43  
    Tego nie wiem,trzeba poszukać jakiegos katalogu częsci zamiennych, bądź pytać w jakims sklepie.
    user1442536
    Level 10  
    Serio? Podaj mi sklep, gdzie dzisiaj ktoś takiej informacji udzieli :)
    ToJestNick
    Level 31  
    user1442536 wrote:
    Serio? Podaj mi sklep, gdzie dzisiaj ktoś takiej informacji udzieli :)

Zelmer 371.6 Turbo Sprint MIX - po włączeniu strasznie śmierdzi spalenizną.