Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JVC LT-26A61SU nie wyświetla obrazu przy dekoderze DVB-T

Johny1995 31 Jan 2016 19:50 1884 7
  • #1
    Johny1995
    Level 2  
    Witam, mam problem ostatnio dostałem telewizor JVC LT-26a61su, niestety bez pilota. Telewizor działa przy podłączeniu do sieci kablowej, a gdy chcę podłączyć pod DVB-T (dekoder) nie pokazuje w ogóle obrazu - proszę o pomoc, co z tym mogę zrobić.

    Opisze to tak, po włożeniu wtyczki do kontaktu telewizor włącza się i pokazuje w prawym górnym rogu kanał, który ma zapamiętany z kablówki, zaraz po tym przechodzi w stan st-by i nie można nic wykonać, po podłączeniu kabla antenowego od kablówki wszystko wraca do normy.

    https://filmy.elektroda.pl/5_1454279875.mp4
  • #2
    Polon_us
    Level 42  
    Jak kolega podłącza ten dekoder DVB-T do telewizora?
  • #3
    Johny1995
    Level 2  
    Podłączam go, przez kabel euro i tak jak, widać na video, tv włącza się i przechodzi w st-by.
  • #4
    LeDy
    Level 43  
    Johny1995 wrote:
    podłączam go przez kabel euro i tak jak widać na video tv włacza się i przechodzi w st-by

    Może pilot od dekodera działa na TV i go wyłącza? Sprawdź to na samym TV.
    To chyba jakieś cuda lub źle opisujesz. Zrób wszytko od nowa czyli :
    1.Włącz sam TV (wszystko odłączone) I rób wszystko na włączonym.
    2. Podłącz sam przewód Euro do TV
    3. Podłącz dekoder do przewodu Euro
    4. Podłącz dekoder do prądu.
    5. Włącz dekoder pilotem.
    Dla poszczególnych czynności opisz jak zachowuje się TV.
  • #5
    Polon_us
    Level 42  
    Johny1995 wrote:
    podłączam go przez kabel euro i tak jak widać na video tv włacza się i przechodzi w st-by

    Jak już telewizor przejdzie w stan oczekiwania po podłączeniu dekodera, to proszę przełączyć źródło sygnału dla telewizora na AV.
    Może kolega to zrobić klawiszem umieszczonym z boku telewizora - pierwszy z góry.
  • #6
    Johny1995
    Level 2  
    Polon_us wrote:
    Johny1995 wrote:
    podłączam go przez kabel euro i tak jak widać na video tv włacza się i przechodzi w st-by

    Jak już telewizor przejdzie w stan oczekiwania po podłączeniu dekodera, to proszę przełączyć źródło sygnału dla telewizora na AV.
    Może kolega to zrobić klawiszem umieszczonym z boku telewizora - pierwszy z góry.


    Zrobiłem tak jak kolega radził, jednak że, telewizor nie reaguje na ten klawisz, jak i na żaden inny, gdy przejdzie w stan wstrzymania, może jeszcze jakieś sugestie?

    Dodano po 15 [minuty]:

    LeDy wrote:
    Może pilot od dekodera działa na TV i go wyłącza? Sprawdź to na samym TV.
    To chyba jakieś cuda lub źle opisujesz. Zrób wszytko od nowa czyli :
    1.Włącz sam TV (wszystko odłączone) I rób wszystko na włączonym.
    2. Podłącz sam przewód Euro do TV
    3. Podłącz dekoder do przewodu Euro
    4. Podłącz dekoder do prądu.
    5. Włącz dekoder pilotem.

    Dla poszczególnych czynności opisz jak zachowuje się TV.


    Wszystko jest robione jak kolega radził:

    1. Włączam telewizor do prądu, pokazuje się, okienko kanału na którym został i przechodzi w tryb czuwania
    2. Podłączam kabel EURO do gniazda nr 1, na ekranie nic.
    3. Podłączam kabel EURO do gniazda na dekoderze, nadal nic.
    4. Podłączam dekoder do prądu, bez zmian, nadal ciemny ekran i niebieska dioda, na tv.
    5. Włączam dekoder, na pilocie, dekoder zmienia kolor diody z czerwonego na zielony, a tv nadal bez zmian.

    Sprawdzałem czy pilot, nie reaguje na tv, nie widać żadnych sygnałów reakcji TV.
  • #7
    LeDy
    Level 43  
    Johny1995 wrote:

    LeDy wrote:
    Może pilot od dekodera działa na TV i go wyłącza? Sprawdź to na samym TV.
    To chyba jakieś cuda lub źle opisujesz. Zrób wszytko od nowa czyli :
    1.Włącz sam TV (wszystko odłączone) I rób wszystko na włączonym.
    2. Podłącz sam przewód Euro do TV
    3. Podłącz dekoder do przewodu Euro
    4. Podłącz dekoder do prądu.
    5. Włącz dekoder pilotem.

    Dla poszczególnych czynności opisz jak zachowuje się TV.


    Wszystko jest robione jak kolega radził:

    1. Włączam telewizor do prądu, pokazuje się, okienko kanału na którym został i przechodzi w tryb czuwania
    2. Podłączam kabel EURO do gniazda nr 1, na ekranie nic.
    3. Podłączam kabel EURO do gniazda na dekoderze, nadal nic.
    4. Podłączam dekoder do prądu, bez zmian, nadal ciemny ekran i niebieska dioda, na tv.
    5. Włączam dekoder, na pilocie, dekoder zmienia kolor diody z czerwonego na zielony, a tv nadal bez zmian.

    Sprawdzałem czy pilot, nie reaguje na tv, nie widać żadnych sygnałów reakcji TV.
    A jak podłączysz TV pod antenę to chodzi ?
  • #8
    Johny1995
    Level 2  
    Też nie, tylko gdy podłączyłem, kablówkę działał normalnie, teraz niestety, nie mam możliwości podłączenia pod kablówkę w celu zaprezentowania...