Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo v40 - ładowanie pojawia sie po 5 minutach

gacekczechy 01 Feb 2016 13:08 1110 8
  • #1
    gacekczechy
    Level 9  
    Witam.Mam problem z ładowaniem w Volvo v40 97' 1,9tdi 90km.
    Otóż po odpaleniu ładowanie na klemie ok.12V po minucie ok12,8V po3 min ok.13,5.
    Po ok. 4-5 minutach słychać delikatne "pyknięcie"(jakby jakiś przekaźnik puścił ),światła zaczynają świecić "żwawiej" i ładowanie jest w normie.Nie ma znaczenia czy pod obciążeniem czy nie.
    Co może być przyczną "włączania" ładowania po 5 minutach.Dodam,że szukałem i miał ktoś podobny problem w v40 ale nikt nie wymyślił odpowiedzi...proszę o pomoc i z góry dzięki.
  • Helpful post
    #2
    polmar
    Level 20  
    Swiece przestają grzać i napięcie wraca do normy
  • #3
    gacekczechy
    Level 9  
    ...dzięki kolego za odpowiedz.Ale tak długo one grzeją (do 5 minut)?-zwlaszcza,ze sporo je grzeje przed odpaleniem,trzymam jeszcze po zgaśnięci lampki.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ...lato- zima nie ma znaczenia...

    Dodano po 29 [minuty]:

    Sprecyzuję...Trzymam grzanie świec do "pyknięcia" przekażnika więc (chyba) po odpaleniu one już nie grzeją ale sprawdzę to.Jeśli ma ktoś inny pomysł będę wdzięczny:)
  • Helpful post
    #4
    Wawrzyniec
    Level 37  
    gacekczechy wrote:
    Sprecyzuję...Trzymam grzanie świec do "pyknięcia" przekażnika więc (chyba) po odpaleniu one już nie grzeją ale sprawdzę to.Jeśli ma ktoś inny pomysł będę wdzięczny:)
    grzeja, grzeją. Jak kontrolka zgaśnie i "pyknie" coś to jest tylko sygnał że możesz kręcić.
  • Helpful post
    #5
    andrzej20001
    Level 43  
    Podstawa to sprawny/nowy termostat aby silnik się szybciej nagrzewał. Sytuacja analogiczna jak w Oplach
  • Helpful post
    #6
    witek_elektr
    Level 14  
    To grzanie po uruchomieniu jest po to by silnik nie kopcił ,prawdopodobnie po osiągnięciu określonej temperatury silnika nie będą się załączały .Możesz to sprawdzić kontrolką .pamiętaj że dla silnika prawidłowa temperatura to ok80c.
  • Helpful post
    #7
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Mam wrażenie że mierzysz na wolnych obrotach.

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Po drugie jednak bym się tym zajął dzisiaj nie ma mrozu ,świece dogrzewają ok 15 sekund po zapaleniu.
  • Helpful post
    #8
    web69
    Level 31  
    Mam starą lancię 1.9TDS, świece zaraz po odpaleniu grzeją nawet 4-5 minut, do osiągnięcia ok 50°C. W czasie jazdy, wiadomo, szybciej wyłącza grzanie. A świece pobierają u mnie ok 60A, na wolnych obrotach bieda z ładowaniem ±13.5V
  • #9
    gacekczechy
    Level 9  
    Dzięki Panowie za zainteresowanie.Sprawdziłem u siebie i rzeczywiście świece grzeją przez ten czas.Zmyliło mnie jakieś inne forum gdzie ludzie pisali,że im ładuje od razu tak jak należy.
    Pozdrawiam