Witam wszystkich. Kupiłem mercedesa atego 1828. Mam problem ze skrzynią biegów. Ciężko wchodzą biegi dodam że lewarek jest hydrauliczny sprzęgło chodzi płynnie. Dodam jeszcze że nie chodzą półbiegi. Na komputerze wyświetlają się jakieś błędy ale nie mam możliwości odczytania ponieważ mam uszkodzony wyświetlacz. Atego jest z 2000 roku. Poddajcie mi jakieś pomysły. Pozdrawiam.
Biegi wchodzą dobrzy tylko trzeba to zrobić z większą siłą niż normalnie. Zapowietrzony układ? Widziałem jakiegoś skróta do skrzyni bo wchodzi w wiązke przy skrzyni. sprawdze to jutro. A półbiegi od czego zacząć? Czytalem gdzieś o że często kable przełamują się przy lewarku ale tam jest ok.
A półbiegi od czego zacząć? Czytalem gdzieś o że często kable przełamują się przy lewarku ale tam jest ok.
Nauczanie sprzęgła. Bez komputera nie zrobisz. Jak się rozjedzie nauczanie, to wtedy również nie działa tempomat. Powinien być w aucie skoro to ciężkie Atego.
To by sie zgadzalo dziala tylko gorski i limit predkosci tempomat nie. A o co chodzi z tym nauczaniem? Atego stalo na placu prawie rok przestawiany byl z miejsca na miejsce poprzedni wlasciciel nie umial mi ppwiedziec co z biegami tak ze nie wiem czy cos bylo grzebane czy nie.
W czasie nauczania zainicjowanego przez komputer serwisowy wprowadza się do sterownika FR wartości dla 0% i 100% naciśnięcia pedału sprzęgła. W miarę eksploatacji (z bardzo różnych przyczyn) te wartości zaczynają "odstawać" od stanu rzeczywistego. Wtedy sterownik FR nie ma dokładnych danych, kiedy sprzęgło jest naciśnięte i działanie półbiegów oraz tempomatu ulega zakłóceniu. W krańcowym przypadku (nadmierne zużycie sprzęgła) może dojść do sytuacji, że nauczanie już nie pomoże.
Problem może być z zapowietrzonym układem hydraulicznym zmiany biegów a jeśli biegi wchodzą ze zgrzytem to przyjrzał bym się tarczy sprzęgła.
Zapowietrzony HPS to zupełnie inna bajka. Nie ma wtedy połowy biegów a lewarek zmienia pozycję po każdej zmianie biegów, aż do utknięcia w którymś krańcowym ustawieniu.
Po pierwsze, trzeba sprawdzić zasilanie skrzyni powietrzem. Manometrem lub wciskając kilkukrotnie pedał sprzęgła na wyłączonym silniku. Przy właściwym ciśnieniu powietrza starczy na kilkanaście depnięć. Przy niedostatecznym wystarczy na trzy-pięć depnięć i pedał zrobi się twardy.
Nie byłeś łaskaw podać numeru VIN, ale zakładam, że HPS jest z czujnikiem ciśnienia.
W momencie manewru lewarkiem i wytworzeniu ciśnienia w pompie, FR uruchamia zawór wspomagania powietrzem. Warunek, że FR zobaczy w tym momencie pełne otwarcie sprzęgła a czujniki w pompie są sprawne. I tu dochodzimy do tego co napisał Kolega Gerri.
Sprzęgło musi być sprawne i nauczone.
Jest jeszcze jedna możliwość. Zmieszanie oryginalnego płynu z jakimś obcym wynalazkiem i blokowanie tłoków pompy spuchniętymi uszczelkami.
Wtedy równie ciężko będzie lewarek chodził na wyłączonym silniku.
Auto chwile stalo i w trakcie jazdy mialem problem z powietrzem raz bylo 12 atm a za chile przestawalo pompowac i bylo 6 atm. Wyglada na to jak uszkodony zbijak ale jest wymiwniony na nowy.
Masz jeszcze czterodrożny. Jak pompuje do 12 a w czasie jazdy spada nawet do 6 barów to nie będzie wina osuszacza a czterodrożnego lub dziury w układzie pomocniczym. Zakładając, że sprężarka sprawna. Masz tam zasilanie skrzyni biegów, fotela, hamulca postojowego, plus wyjście na przyczepę.
Przy dużych ubytkach na wspomaganie zmiany biegów, sprzęgła i półbiegów już nie wystarczy.
Doprowadź powietrze do porządku.
Wlasnie raz pompuje raz nie.reczny byl odkrecony w czasie jazdy. Z tego co widze to zawor obok osuszacza jest nowy w poprzedniej firmie wymieniali go kierownik odpowiedzialny za sprzedaz auta mowi.l to nie wiem czy jest sens go ruszac.
Szukaj ubytków. Napompuj powietrza do maksimum na postojowym.
Wyłącz silnik i spuść ręczny, słuchaj przy siłownikach tylnej osi, osłuchaj poduszki zawieszenia,
wciśnij pedał sprzęgła, słuchaj pod fotelem. Gdzieś musi być nieszczelność. chyba, że to wina sprężarki. Do osuszacza dochodzi cienki przewód Fi6, odkręć go i sprawdź czy dmucha nim powietrze od strony sprężarki czy z wyjścia osuszacza. Przy niesprawnym osuszaczu będzie dmuchało tym wyjściem już przy niedostatecznym ciśnieniu w układzie. Przy niesprawnej głowicy sprężarki będzie dmuchało tym odkręconym przewodem.
Niesprawny zawór głowicy może nie dać takich objawów jw a też będzie raz pompowała raz nie.
Dlatego najlepiej podjedź do kogoś kto to ogarnie, bo sam będziesz pakował się w niepotrzebne koszty wymieniając części na chybił trafił.
Biegi wchodzą dobrzy tylko trzeba to zrobić z większą siłą niż normalnie. Zapowietrzony układ? Widziałem jakiegoś skróta do skrzyni bo wchodzi w wiązke przy skrzyni. sprawdze to jutro. A półbiegi od czego zacząć? Czytalem gdzieś o że często kable przełamują się przy lewarku ale tam jest ok.
Dzień dobry. Mam taki sam samochód i podobny problem . Zmieniłem już wszystko tj. lewarek , siłowniki na skrzyni wszystko odpowietrzone a jak jadę to biegi wchodzą ciężko jak stanę to wchodzą elegancko. Czy coś się udało zrobić z problemem ?