Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Krótki kabel router działa, długi kabel net działa 5 minut

bigj22 01 Lut 2016 16:54 2400 33
  • #1 01 Lut 2016 16:54
    bigj22
    Poziom 6  

    Witam wszystkich, mam problem z routerem TP Link WR841N, mianowicie gdy jest podłączony kablem ok 3m czyli zaraz obok modemu Cisco epc3925 internet działa natomiast gdy jest podłączony kablem 20m i znajduje się w innym pokoju internet działa kilka minut i wyłącza się a najdziwniejsze jest to że w routerze (TP Link WR841N) nadal świeci się dioda że internet jest lecz go nie ma, dodam jeszcze że próbowałem zmienić ustawienia w routerze lecz nic to nie dało a w kablu próbowałem już kilka konfiguracji wtyczek i też nic, z kolei kiedy podłączę bezpośrednio do tego długiego kabla netbooka to internet działa normalnie, jeżeli ma ktoś jakiś pomysł to chętnie sprawdzę, pozdrawiam

    0 29
  • #2 01 Lut 2016 17:05
    PC_Majster_Unix
    Poziom 14  

    bigj22 napisał:
    Witam wszystkich, mam problem z routerem TP Link WR841N, mianowicie gdy jest podłączony kablem ok 3m czyli zaraz obok modemu Cisco epc3925 internet działa natomiast gdy jest podłączony kablem 20m i znajduje się w innym pokoju internet działa kilka minut i wyłącza się a najdziwniejsze jest to że w routerze (TP Link WR841N) nadal świeci się dioda że internet jest lecz go nie ma, dodam jeszcze że próbowałem zmienić ustawienia w routerze lecz nic to nie dało a w kablu próbowałem już kilka konfiguracji wtyczek i też nic, z kolei kiedy podłączę bezpośrednio do tego długiego kabla netbooka to internet działa normalnie, jeżeli ma ktoś jakiś pomysł to chętnie sprawdzę, pozdrawiam

    Sprawdź szybkość łącza na obu i podaj wynik.
    Możliwe że router ma wadę która polega na błędach transmisji.
    Podepnij switch to routera krótkim kablem, wyrówna błędy w transmisji i będziesz mógł nawet 100m kabla pociągnąć na każde wolne gniazdo :D

    0
  • #3 01 Lut 2016 17:09
    KapitanSTS
    Poziom 23  

    Gdy podłączasz notebooka wyłączasz mu sieć wifi? Bo faktycznie on może się łączyć przez wifi a nie kabel.
    Czy kabel jest ekranowany i jakiej kategorii? Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających? Bo teoretycznie możesz mieć nawet 100m kabla i powinien on działać.

    0
  • #4 01 Lut 2016 17:16
    bigj22
    Poziom 6  

    KapitanSTS napisał:
    Gdy podłączasz notebooka wyłączasz mu sieć wifi? Bo faktycznie on może się łączyć przez wifi a nie kabel.
    Czy kabel jest ekranowany i jakiej kategorii? Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających? Bo teoretycznie możesz mieć nawet 100m kabla i powinien on działać.

    podłączyłem netbooka bezpośrednio tym długim kablem wyłączyłem wifi i działało
    Kabel jest kat 5e
    Nie rozumiem trochę o co chodzi w tym "Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających?"

    0
  • #5 01 Lut 2016 17:23
    PC_Majster_Unix
    Poziom 14  

    bigj22 napisał:
    KapitanSTS napisał:
    Gdy podłączasz notebooka wyłączasz mu sieć wifi? Bo faktycznie on może się łączyć przez wifi a nie kabel.
    Czy kabel jest ekranowany i jakiej kategorii? Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających? Bo teoretycznie możesz mieć nawet 100m kabla i powinien on działać.

    podłączyłem netbooka bezpośrednio tym długim kablem wyłączyłem wifi i działało
    Kabel jest kat 5e
    Nie rozumiem trochę o co chodzi w tym "Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających?"

    Jak problem jest nadal to postaw switcha.

    0
  • #6 01 Lut 2016 17:39
    bigj22
    Poziom 6  

    PC_Majster_Unix napisał:
    bigj22 napisał:
    Witam wszystkich, mam problem z routerem TP Link WR841N, mianowicie gdy jest podłączony kablem ok 3m czyli zaraz obok modemu Cisco epc3925 internet działa natomiast gdy jest podłączony kablem 20m i znajduje się w innym pokoju internet działa kilka minut i wyłącza się a najdziwniejsze jest to że w routerze (TP Link WR841N) nadal świeci się dioda że internet jest lecz go nie ma, dodam jeszcze że próbowałem zmienić ustawienia w routerze lecz nic to nie dało a w kablu próbowałem już kilka konfiguracji wtyczek i też nic, z kolei kiedy podłączę bezpośrednio do tego długiego kabla netbooka to internet działa normalnie, jeżeli ma ktoś jakiś pomysł to chętnie sprawdzę, pozdrawiam

    Sprawdź szybkość łącza na obu i podaj wynik.
    Możliwe że router ma wadę która polega na błędach transmisji.
    Podepnij switch to routera krótkim kablem, wyrówna błędy w transmisji i będziesz mógł nawet 100m kabla pociągnąć na każde wolne gniazdo :D


    Szybkość mam na obu ok 40MB/s

    Internet na tym długim kablu zaczyna mi działać jak wyłączę zasilanie na cisco i tp linku i potem włączę to dosłownie po kilu minutach wyłącza się dodam jeszcze że miałem kiedyś wolniejszy internet i też było to samo na obu,
    niestety cisco mam zablokowane bo już próbowałem wejść do ustawień i chciałem zrobić most

    Dodano po 4 [minuty]:

    PC_Majster_Unix napisał:
    bigj22 napisał:
    KapitanSTS napisał:
    Gdy podłączasz notebooka wyłączasz mu sieć wifi? Bo faktycznie on może się łączyć przez wifi a nie kabel.
    Czy kabel jest ekranowany i jakiej kategorii? Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających? Bo teoretycznie możesz mieć nawet 100m kabla i powinien on działać.

    podłączyłem netbooka bezpośrednio tym długim kablem wyłączyłem wifi i działało
    Kabel jest kat 5e
    Nie rozumiem trochę o co chodzi w tym "Czy nie przechodzi on równolegle do przewodów zasilających?"

    Jak problem jest nadal to postaw switcha.


    spoko, dzięki :D ale tak trochę nie rozumiem, jakby można trochę jaśniej sorki jestem trochę początkujący

    Dodano po 11 [minuty]:

    poczytałem trochę o switchach, czyli mam go podłączyć tym długim kablem do modemu cisco a potem poprowadzić kabel od switcha do routera tp link i rozumiem że to powinno zadziałać?

    0
  • #8 01 Lut 2016 17:52
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    Wtyczki RJ45 masz zarobione zgodnie ze standardem ethernet - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3149141.html


    Tak, mam zaciskarkę od kumpla i zrobiłem już 586A i 586B i to samo dlatego też poddałem się i postanowiłem napisać na forum bo już tego nie ogarniam, jedynie co to nie próbowałem na krosowym ale kumpel mi powiedział że tak raczej nie będzie działać. Lecz dziwi mnie fakt że krótki kabel mam wtyczki zarobione 586B i długi też i na jednym działa na drugim nie

    0
  • #9 01 Lut 2016 18:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Możesz wrzucić fotki tych wtyczek RJ45 z długiego przewody?

    0
  • #10 01 Lut 2016 18:20
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    Możesz wrzucić fotki tych wtyczek RJ45 z długiego przewody?


    Niedawno znalazłem artykuł https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1284756.html i zrobiłem jak gość podpowiedział "Jeśli masz zaciskarkę to spróbuj w kolejności: b. pomarańczowy, pomarańczowy, b. niebieski, zielony, b. zielony, niebieski, b. brązowy, brązowy. Powinno śmigać"

    0
  • #11 01 Lut 2016 18:23
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bigj22 napisał:
    b. pomarańczowy, pomarańczowy, b. niebieski, zielony, b. zielony, niebieski, b. brązowy, brązowy. Powinno śmigać"

    To masz złą kolejność przewodów we wtyczce. Powinno być tak jak w moim poradniku.

    0
  • #12 01 Lut 2016 18:27
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    bigj22 napisał:
    b. pomarańczowy, pomarańczowy, b. niebieski, zielony, b. zielony, niebieski, b. brązowy, brązowy. Powinno śmigać"

    To masz złą kolejność przewodów we wtyczce. Powinno być tak jak w moim poradniku.


    Wiem ale próbuję wszystkiego

    0
  • #13 01 Lut 2016 18:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pokaż wtyczki wtedy ruszymy do przodu.

    0
  • #14 01 Lut 2016 18:37
    PC_Majster_Unix
    Poziom 14  

    bigj22 napisał:
    jimasek napisał:
    bigj22 napisał:
    b. pomarańczowy, pomarańczowy, b. niebieski, zielony, b. zielony, niebieski, b. brązowy, brązowy. Powinno śmigać"

    To masz złą kolejność przewodów we wtyczce. Powinno być tak jak w moim poradniku.


    Wiem ale próbuję wszystkiego

    Switch to takie urządzenie:
    https://www.google.pl/search?q=switch&source=...jNfKAhVljnIKHfZfB5wQ_AUIBygB&biw=1200&bih=725
    Po prostu podłącz go tak aby pośredniczył między kablem 20m a routerem.

    0
  • #15 01 Lut 2016 18:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    PC_Majster_Unix napisał:
    prostu podłącz go tak aby pośredniczył między kablem 20m a routerem.

    Całkowicie nie ma to sensu bo 20 metrów skrętki nie powinno być problemem dla sieci ethernet.

    0
  • #16 01 Lut 2016 18:43
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    Pokaż wtyczki wtedy ruszymy do przodu.


    Zaraz zrobię zdjęcie a na razie narysowałem schemat jak mam wszystko podłączone, wydaje mi się że coś przekombinowałem ale nie znam się na tyle. Chodzi mi tylko o to że mam blok z żelbetonu i nie ma zasięgu wifi we wszystkich pokojach Krótki kabel router działa, długi kabel net działa 5 minut

    Dodano po 3 [minuty]:

    Krótki kabel router działa, długi kabel net działa 5 minut

    0
  • #17 01 Lut 2016 18:43
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bigj22 napisał:
    Cisco epc3925

    Ten modem ma włączony tryb routera (NAT)? Do ilu adresów IP nasz dostęp od dostawcy?

    0
  • #18 01 Lut 2016 18:52
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    bigj22 napisał:
    Cisco epc3925

    Ten modem ma włączony tryb routera (NAT)? Do ilu adresów IP nasz dostęp od dostawcy?


    Tak ten modem jest zarazem routerem ale nie można wejść do ustawień bo to jest modem z vectry a oni blokują dostęp, nie jestem pewien ale wydaje mi się że do jednego IP

    0
  • #19 01 Lut 2016 18:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pokaż ipconfig z komputera który ma dostęp do internetu - Link

    Znajdź też na izolacji jakiś symbol opisujący model tego przewodu bo ciężko stwierdzić czy to skrętka komputerowa.

    0
  • #20 01 Lut 2016 19:12
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    Pokaż ipconfig z komputera który ma dostęp do internetu - Link

    Znajdź też na izolacji jakiś symbol opisujący model tego przewodu bo ciężko stwierdzić czy to skrętka komputerowa.


    Na kablu pisze TALVICO Telecomunication cable UTP CCA 304M kupowałem go w sklepie komputerowym i gość zapewniał mnie że kabel dobry i cat 5e i że bez problemu mogę w ten sposób i tym kablem podłączyć router do modemu

    Krótki kabel router działa, długi kabel net działa 5 minut

    0
  • Pomocny post
    #21 01 Lut 2016 19:15
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czy jest tam napisane cat.5e czy tylko sprzedawca ci tak mówił?

    Popraw jeszcze tego "zonka" z kolejnością przewodów we wtyczce.

    0
  • #22 01 Lut 2016 19:17
    PC_Majster_Unix
    Poziom 14  

    Mój pomysł z tym switchem był dlatego że raz miałem taki sam problem, okazało się że chipset po jakimś czasie generuje za niskie napięcia...

    0
  • #23 01 Lut 2016 19:18
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    Czy jest tam napisane cat.5e czy tylko sprzedawca ci tak mówił?

    Popraw jeszcze tego "zonka" z kolejnością przewodów we wtyczce.


    Tylko sprzedawca mi mówił, zaraz poprawię tylko na którą najlepiej?
    I jeszcze jedno czy jak kupiłbym switcha i zrobił tak jak na schemacie to by zadziałało?

    Krótki kabel router działa, długi kabel net działa 5 minut

    0
  • #24 01 Lut 2016 19:27
    PC_Majster_Unix
    Poziom 14  

    Jeśli wszystko było podpięte do modemu to tak.
    Jak najbardziej będzie OK :)

    0
  • #25 01 Lut 2016 19:27
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bigj22 napisał:
    Tylko sprzedawca mi mówił,

    To znaczy że na przewodzie nie ma takiego oznaczenia jak cat.5e?
    bigj22 napisał:
    I jeszcze jedno czy jak kupiłbym switcha i zrobił tak jak na schemacie to by zadziałało?

    Jeszcze raz napiszę przy zastosowaniu skrętki UTP cat.5e musi działać nawet na 100m bez żadnego switcha czy regeneracji sygnału.

    0
  • #26 01 Lut 2016 19:35
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    bigj22 napisał:
    Tylko sprzedawca mi mówił,

    To znaczy że na przewodzie nie ma takiego oznaczenia jak cat.5e?
    bigj22 napisał:
    I jeszcze jedno czy jak kupiłbym switcha i zrobił tak jak na schemacie to by zadziałało?

    Jeszcze raz napiszę przy zastosowaniu skrętki UTP cat.5e musi działać nawet na 100m bez żadnego switcha czy regeneracji sygnału.


    Dziwi mnie tylko jedno ten kabel 20m jeżeli jest podpięty do netbooka bezpośrednio od modemu to internet jest i wszystko działa jak należy lecz w momencie gdy włożę kabel do routera wyłączę modem na kilka minut załączę go ponownie to samo zrobię z routerem to net działa na chwilę, czy nie jest to tak że jednak jest potrzebny ten switch pomiędzy modemem a routerem

    0
  • #27 01 Lut 2016 19:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    bigj22 napisał:
    czy nie jest to tak że jednak jest potrzebny ten switch pomiędzy modemem a routerem

    Oczywiście że nie, jak dla mnie winny jest przewód i brak oznaczenia cat.5e czyli nie jest to skrętka komputerowa.

    0
  • #28 01 Lut 2016 19:39
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    bigj22 napisał:
    czy nie jest to tak że jednak jest potrzebny ten switch pomiędzy modemem a routerem

    Oczywiście że nie, jak dla mnie winny jest przewód i brak oznaczenia cat.5e czyli nie jest to skrętka komputerowa.


    czyli kabel do wyrzucenia i kupić nowy?

    0
  • #29 01 Lut 2016 19:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak musi być z oznaczeniem UTP cat.5e na izolacji i poprawnie zaciśnięte końcówki.

    0
  • #30 01 Lut 2016 19:44
    bigj22
    Poziom 6  

    jimasek napisał:
    Tak musi być z oznaczeniem UTP cat.5e na izolacji i poprawnie zaciśnięte końcówki.


    ok dzięki wielkie, pozdrawiam

    0