Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

J-095 Pulsujące serduszko

Daniel333 01 Lut 2016 19:25 750 5
  • #1 01 Lut 2016 19:25
    Daniel333
    Poziom 8  

    Witam.
    Pracuję nad układem ze strony: http://www.jabel.com.pl/files/instrukcje/J-095.pdf
    Płytkę zrobiłem sam. Układ jest prosty, są wszystkie schematy, ale podczas montażu zacząłem się zastanawiać nad sposobem montażu półprzewodników. Elementy te lutuje od strony ścieżek, szczególnie rozmyślam nad CD4093 gdyż wydaję mi się ,że wszystkie jego nóżki należy wygiąć i obsadzić go kropką w stronę płytki, czy może jednak się mylę?
    Zrobiłem też zmianę w kolorze diod LED i w moim układzie wszystkie będą czerwone. Pytanie czy muszę teraz zmienić wartość rezystorów od R12 do R17 na 270 Ohm?
    J-095 Pulsujące serduszko

    0 5
  • #2 01 Lut 2016 21:35
    marekhab
    Poziom 32  

    W zestawie powinna być podstawka pod układ, włóż ją od strony ścieżek i polutuj delikatnie.
    Jeśli będziesz lutował układ bezpośrednio to przy braku doświadczenia można spalić układ przegrzewając go.

    0
  • #3 02 Lut 2016 18:02
    Daniel333
    Poziom 8  

    Nie jest to zestaw ze sklepu ,jak napisałem powyżej płytkę zrobiłem sam. Podstawka jasna sprawa ,już przylutowana ale wsadzenie w nią CD4093 zgodnie ze schematem ideowym wymagało wygięcia wszystkich jego nóżek w odwrotnym kierunku (czyli bardzo nietypowo). Właśnie skończyłem lutować układ, sprawdziłem poprawność, i zabrałem się do uruchamiania. Zasilacz mam z ograniczeniem prądowym, więc były mniejsze obawy przed uszkodzeniem czegoś, ustawiłem na nim 12.20V i podpiąłem układ. Nie działa on do końca tak jak powinien. Pulsują tylko diody zewnętrznego i wewnętrznego rzędu, a te w środkowym nie dają znaku życia. Będę próbował znaleźć usterkę, ale podpowiedzi gdzie jej szukać mile widziane.

    0
  • #4 02 Lut 2016 18:09
    65469
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 02 Lut 2016 19:18
    Daniel333
    Poziom 8  

    Dzięki za podpowiedzi. Po sprawdzeniu jedna z diod była obrócona, więc w jej miejsce wlutowałem nową prawidłowo. niestety nic to nie dało. Czy ta dioda mogła spowodować uszkodzenie któregoś z elementów, czy usterka jest gdzie indziej?

    Dodano po 27 [minuty]:

    Odnalazłem błąd, między emiterem T2 a masą była przerwa, wystarczyło lekko przygrzać. Wszystko działa teraz prawidłowo, i wygląda to super jak 58 czerwonych diod rozświetla pokój w nocy. Jeszcze trochę pracy przede mną by osiągnąć efekt końcowy, gdyż będzie to prezent na 14 lutego.

    0
  • #6 02 Lut 2016 19:23
    65469
    Użytkownik usunął konto