Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

peugeot 806 1.9td - stukanie w silniku po dodaniu gazu

aiakowalski 04 Feb 2016 10:38 1767 17
    aiakowalski
    Level 9  
    Witam wszystkich. Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Niedawno nabylem Peugeota 806 1.9td wieczorem zgasilem silnik a rano nie moglem odpalic . Dopiero z przewodow z drugiego auta odpalil z pomoca plaka. Rozrusznik kreci jednak po chwili nie daje rady przelamac kompresji jak zapali to ma 500 -600 obrotow . Po dodaniu gazu nie wchodzi na obroty odrazu lecz po chwili a jsk już wejdzie to stuka jak zawor o tlok. Madrzy mechanicy postawili na przestawiony rozrzad lub zawieszony wtryskiwacz jednak obie diagnozy okazaly sie nie trafne. Czytalem cos o kącie wtrysku paliwa i nastawniku ale nie wiem gdzie jest ten nastawnik. Silnik to 1, 9td pompa bosha rocznik 1995 na linke.
    verksted
    Level 16  
    Witam ---jeżeli silnik w przed dzień chodził normalnie, przestał noc i nastąpił taki problem----(w między czasie nie było szarpane silnikiem na holu z czego może się przestawić rozrząd i kąt wtrysku) to ja bym zaczął od wstawienia dobrego akumulatora na miejsce w samochodzie (nie na lejcach bo jest za duży spadek napięcia!!!) i próbował uruchomić jak nadal kręci za słabo to naprawić rozrusznik .Co do tego stukania to myślę że trzeba zajrzeć pod pokrywę zaworów jeżeli są szklanki z podkładkami to trzeba sprawdzić luzy przymiarem a może są samo regulatory to może któryś podstawiacz hydrauliczny musi napić się oleju --ciekawe czy coś pomogłem --
    aiakowalski
    Level 9  
    Byl zapalany na zaciag nie raz ale rozrzad jest ok . Krecisz kluczem nic nie stuka zapalisz na wolnych obrotach też nie stuka dopiero jak dasz gazu ponad 1500 obrotów zaczyna stukac. Cos mi mosil pompiarz o kacie wtrysku paliwa że moze byc przestawiony i detonacja występuje za wczesnie. Tylko jak go samo sid moglo przestawic. Myślałem tez o hydroregulaorach ale one po kilku minutach przestalyby stukac i na wolnych obrotach terz by stukaly atu na wolnych cisza.
    A co do rozrzadu jest ustawiony na blokadach.
    verksted
    Level 16  
    A to już trochę walczycie z tym silnikiem --pamiętam że kiedyś miałem taki przypadek -- zrobił bym tak podciągnął obroty do wytwarzania stuku i odkręcał po jednym wtrysku ,na którym wtrysku przestanie pukać to ten się zawiesza lub sworzeń ma luz w korbie lub w tłoku (panewka ?) mam na uwadze że pod pokrywę zaworów było zaglądane i sprawdzane jak wcześniej pisałem !
    kortyleski
    Level 43  
    Pomiar kompresji trochę rozjaśni sprawę. Wyglądało by na luźny tłok. Detonacje miałbyś na każdym garnku.
    aiakowalski
    Level 9  
    Kompresja jest bo nie daje rady kręcić. Jak zapali to pracuje rowno. Mechaniczne uszkodzenie daje o sobie znac caly czas a nie tylko po przygazowaniu. Zostalo mi jeszcz sorawdzic kiedy nastepuje wtrysk czy nie jest zbyt wczesny. Ponoc jest tdj pompie sterownik elektryczny tylko nie wiem gdzie go szukac.
    szymon198312
    Level 30  
    aiakowalski wrote:
    Mechaniczne uszkodzenie daje o sobie znac caly czas a nie tylko po przygazowaniu.

Niekoniecznie. Np uszkodzona panewka w początkowym stadium uszkodzenia najczęściej stuka przy wyższych obrotach, jest nieslyszlana na wolnych obrotach.
    aiakowalski
    Level 9  
    Ale to stukanie pojawilo sie raptownie , watpi czy to psnewka. Nie sprawdxilem kola na walku razrzadu czy jest na klinie czy na stożku , bo jak na stożku to mogło sie przesunąć i na wyrzszych obrotach stukaja zawory o tłoki. A wracajac do tego cisnienia gdyby go nie bylo to rozrusznik miał by lekko kręcić a tu ciezko mu przelamac kompresję na zimnym silniku.
    Anonymous
    Anonymous  
    aiakowalski
    Level 9  
    Rozrząd mam złożony na blokadach , tylko zapomniałem sprawdzic kola na walku w glowicy bo jezeli jest na stozku to mze byc lekko przesuniety. Ale gdyby byl to dlaczego przy kreceniu kluczem cisza.
    Anonymous
    Anonymous  
    kortyleski
    Level 43  
    Na obrotach wymiary się deko rozejdą i będzie dzwonił o zawory. Widywałem takie przypadki po markerowych rozrzadach. Ale bardziej martwi mnie ten rozrusznik. Ma żwawo kręcić a nie się męczyć. Albo coś w mechanice silnika albo rozrusznik leży. Usuwaj usterki po kolei od najłatwiejszych.
    aiakowalski
    Level 9  
    georgesgr wrote:
    Kolo walka jest ustalone wpustem.

Widzę kolego ze wiesz co piszesz . Powiedz mi jeszcxe czy przestawiona pompa bedze powodować podone objawy. Pompiarz mowil o zablokowanym wtryskiwaczu , a tu objaw jakby wszystkie wtryski staly.
    Anonymous
    Anonymous  
    aiakowalski
    Level 9  
    Przypomniałem sobie ze pompiarz mowil o nastawniku kąta wtrysku. Jeżeli jest uszkodzony to dawka paliwa może być za duża, i tez bedzie tluklo , a tak w ogóle to o co chodzi z tym nkijem od szczotki :D
    Anonymous
    Anonymous