Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Bernard GS-460 - gramofon nie kręci, dioda zasilania świeci

stopi 04 Feb 2016 13:19 4986 6
    stopi
    Level 28  
    Witam! Mam gramofon, który chciałbym uruchomić. Jest to Unitra Bernard GS-460. Niestety gramofon nie kręci. Czy powinien kręcić od razu po opuszczeniu igły? Nie rozbierałem go jeszcze. Czy to działa tak, że wewnątrz jest np. stycznik, który powoduje, że opuszczając igłę zamyka obwód silnika? Dzięki za wszelkie rady!

P.S. Z przodu mam: przycisk zasilania, regulację głośności, dwa przełączniki szybkości obrotów oraz zapadkę do opuszczania igły (niestety igła samoczynnie wraca do pozycji zero, a moim zdaniem powinna pozostać nisko po opuszczeniu, tak jakby ta zapadka nie zakleszczała się)
    Nemonek
    Level 27  
    Z tego co pamiętam, to po wybraniu prędkości obrotów przełącznikiem 33/45, trzeba wcisnąć przycisk START, znajdujący się z przodu gramofonu, talerz powinien ruszyć. Następnie przesuwasz ramię nad płytę i opuszczasz "klapką" z przodu obok przycisku START. Jeśli nie rusza, być może nie ma paska napędowego.
    stopi
    Level 28  
    Ten gramofon nie ma przycisku start. Generalnie silnik jest włączany przyciskiem 33 lub 45, widziałem już filmik. Silnik jednak ani drgnie. Zero słyszalnych odgłosów. Zdjąłem podstawkę pod płyty. Pasek jest. Na przeciwko paska jest mała żaróweczka. Czy ona powinna świecić?

Unitra Bernard GS-460 - gramofon nie kręci, dioda zasilania świeci Unitra Bernard GS-460 - gramofon nie kręci, dioda zasilania świeci
    mariuszp19
    Level 34  
    Lampka od stroboskopu powinna się świecić. Służy ona do regulacji orotów talerza.
    stopi
    Level 28  
    Rozebrałem go. W środku siedziały dwa bezpiezniki. Jeden jest przed pierwotnym trabsformatora, był całkowicie zaśniedziały, wyczyściłem gniazdo, wstawiłem nowy bezpiecznik. Zaświeciła lampka od strobo w pobliżu silnika. Drugi bezpiecznik jest za wtórnym. Tam wychodzi 15.6V napięcia ~ natomiast za bezpiecznikiem również ono jest. Kontrolnie również wymieniłem bezpiecznik. Za tym bezpiecznikiem jest dioda, za diodą mam ok. 17V stałego. Nadal silnik ani drgnie... Jakim napięciem jest taki silnik zasilany aby go sprawdzić?
    Nemonek
    Level 27  
    Jeśli nie ma przycisku START, silnik powinien zacząć pracować po naciśnięciu tej klapki do opuszczania ramienia z wkładką. Sam silnik obraca się lekko? Spróbuj pokręcić parę razy potencjometrem do regulacji obrotów, być może też tam styki zaśniedziały.
    PS
    Może chcesz parę linków które być może będą pomocne:
    GRAMOFON UNITRA G8010 naprawa szybkości obrotów G 8010 - inne oznaczenie Bernarda
    Instrukcje serwisowe na Google
    stopi
    Level 28  
    Ruszył. Okazuje się, że trzeba po prostu wysunąć ramię z igłą żeby ruszył :) Temat zatem zamykam. Przyczyną okazały się zaśniedziałe gniazda bezpieczników.