Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG - Wibracje - drgania pralki.

mhataszi 04 Feb 2016 18:30 7596 9
Wago
    mhataszi
    Level 10  
    Witam.
    Zostałem użytkownikiem pralki LG F10U2QDN0 ma kilka dni i mam taki dylemat czy na pustym bębnie przy wysokich obrotach (1000) pralka powinna dostawać wibracji? Wypoziomowana na wszystkie sposoby.
    Oprócz tego jakiś dziwny dźwięk ze środka jakby spowodowany zbyt giętką blachą ze ściany bocznej.

Serwisant przyszedł i twierdzi, że wszystko ok, lecz nie jestem przekonany o tym, gdyż moja stara Indesit ze zwykłym silnikiem nawet nie drgnęła przy pełnych obrotach (1000).

Teraz nie wiem, czy nie kupując AEG L76475FL, nie popełniłem błędu.
  • Wago
    TechLOG
    Level 19  
    Na pustym bębnie moim zdaniem pralka nie powinna ani drgnąć. Także chyba w ostatnim zdaniu sam sobie odpowiedziałeś, niestety.
    Pozostaje droga reklamacji wadliwego produktu.
  • Wago
    mhataszi
    Level 10  
    Nadal mi sie tak wydaje... że na pustym bębnie nie powinna ani drgnąć.

Serwisant z LG wezwany i powiedział że się czepiam. Co prawda widziałem że nie podobała mu się sztywność ścian bocznych (bardzo giętkie) ale zostawił to bez komentarza. Wezwanie olał całkowicie nawet nie sprawdził amortyzatorów, wyważenia bębna itp. Założył że skoro nowa to musi być dobrze. Dodał że skoro pralka nie "lata' po łazience to jest ok.

Poza tym sprawdzałem temperaturę wody przy praniu 60stopni. Według term. wyszło 45-50. Nie wiem jak i kiedy oni mierzą ale osoba z infolini powiedziała, że tak może być i to poprawnie jest(szok).
    W pojemniku na płyn do płukania notorycznie woda po praniu-trzeba wylewać.
    Programy dziwnie ustawione(wiele bez możliwości zmiany) np "program dziecięcy" tylko 60 lub 95 stopni niby ok. na logikę, tylko że 90% ubrań dla maluchów ma zalecenia 40 stopni gdyż jest bardzo delikatny barwnik.
    Z dopieraniem tez jakiś problem a chemia najdroższa. Niby posiada ten cały DD a końcowy efekt mizerny. Moja stara pralka lepiej dopierała.

Można by jeszcze napisać kilka wad jednak myślę że jak na cenę w sklepie 1800zł to jakaś porażka.

Dobrze że pralka kupiona przez net. W tym tygodniu wróci do sklepu a LG już dziękuję.
    Kontakt ok. ale przed zakupem, potem.... szkoda słów.

Dla potomnych pralka to F10U2QDN0. F12U2QDN0 i cała seria F to ta sama konstrukcja.
    User removed account
    Level 1  
    1 PAWEL
    Level 42  
    mhataszi wrote:
    że na pustym bębnie nie powinna ani drgnąć.

Jeśli bęben pralki jest fabrycznie niedokładnie wyważony dynamicznie to zawsze będą problemy z biciem bębna i drganiami pralki.
    Przy wirowaniu bielizny istotnym elementem jest rozkład położenie w bębnie, ale po to jest przeciwwaga dobierana waga tego elementu, sprężyny amortyzatory w pralce aby częściowo te drgania wytłumiały.
    User removed account
    Level 1  
    1 PAWEL
    Level 42  
    Wygląda na to ze należy unikać zakupów LG i w sklepie sprawdzać działanie sprzętu przed zakupem. Lub opierać się na zakupach znajomych i jeśli wszystko ok to na zakupy.
    Nigdy nie kupię wyrobów LG mam tv szlag człowieka trafia 4 naprawy z wymianą płyty.
    User removed account
    Level 1  
    1 PAWEL
    Level 42  
    Pralkę mam Bosch max obroty to 1200 obr./min ale pusta to słychać tylko szum paska wielorowkowego, napakowana 7kg prania lekki odgłos przed odwirowaniem zmienne obroty i stopniowe zwiększanie do max nawet bez większego hałasu w czasie odwirowania.
    Ale ciężka jak diabli przeciwwagi z betonu sporej wagi zapewniające stabilną pracę.
    Na pewno nie jest ideał ale nie nawala.
    User removed account
    Level 1