Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig 46VLE8160 WL - Nie włącza się, mruga dioda

tedes 04 Feb 2016 19:42 2670 13
    tedes
    Level 14  
    Witam, telewizor Grundig 46VLE8160 WL, płyta 190R-5. Dioda mruga 1 raz krótko, raz dugo, przerwa, 6 razy krótko, siódmy długo i tak w kółko. Nie włącza podświetlenia. Przy przytrzymaniu P+ i włożeniu do prądu dioda świeci ciągle przez 10 sekund, również nie uruchamia podświetlenia, następnie mruga tak jak opisałem wyżej. Szukałem Firmware'u, niestety bezskutecznie. Szukając na forum znalazłem temat:
    Link
    W którym udało się uruchomić telewizor za pomocą aktualizacji. Oprogramowanie zostało znalezione na stronie producenta, jednak ja nie widzę tam żadnego oprogramowania do pobrania. Pytanie czy w podobny sposób dałoby się uratować i mój TV jeśli po triku z P+ nie przechodzi w tryb aktualizacji. Druga sprawa to czy posiada ktoś oprogramowanie pasujące do mojego modelu?
    crazycavan
    Level 16  
    hi!you have your controlling output voltage,What are the references of the cards
    pc serwis
    Level 13  
    Zacznij od pomiarów napięć wyjściowych zasilacza.
    tedes
    Level 14  
    Zasilacz 100% sprawny podstawiłem też drugi, wszystkie napięcia na przetwornicach na main 1,2v 3,3v 5v poprawne.
    Power supply is 100% fine, I also checked with another one. All voltages on transformers on main 1,2v; 3,3v; 5v are also fine.
    crazycavan
    Level 16  
    corrupt EEPROM default
    piotreksamba
    Level 24  
    tedes wrote:
    płyta 190R-5
    Podaj pełne oznaczenie płyty i model matrycy.
    tedes
    Level 14  
    Płyta VSF 190-5 V-0, matryca LTA460HQ12, dwie taśmy do logiki.
    piotreksamba
    Level 24  
    U wschodnich kolegów pod ta płytę masz wsad od innego grundika, niestety nie wiadomo jaka matryca, możesz spróbować, proponuje stary zgrac. Link
  • Helpful post
    ssss
    Level 37  
    Witam
    Podaj numer GBJ TV to podesle soft ktory bedzie tylko do tego TV

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

I twoj adres email bo plik jest zbyt duzy
    tedes
    Level 14  
    Witam, zrzuciłem soft na pendrive'a, włożyłem do TV i uruchomiłem aktualizację. Telewizor zareagował, zapaliło się podświetlenie lecz na matrycy nic nie wyświetla, tylko podświetlenie świeci. Dioda mrugała na pendrajwie, po czasie telewizor wyłączył się, włączył się ponownie więc strzelam że aktualizacja się udała. Niestety znowu tylko podświetlenie i nic więcej. Różnica jest taka że telewizor już reaguje na pilota i włącza się. Po podaniu sygnału przez Scart jest cicho. Wykonałem pomiary. Napięcie na logice OK, także pozostałe napięcia są. Na płycie głównej procesor IC800 sterujący bezpośrednio logiką całkowicie zimny nawet po kilkunastu minutach włączonego telewizora. współpracująca z nim pamięć 25Q80 ma brak napięcia na pierwszej nóżce 3.3V i malutki SMD IC805, pięcio-pinowy przy taśmie wychodzącej do matrycy nie załącza 3.3V które prawdopodobnie zasila ów zimny procesor. Teraz pytanie czy w aktualizacji coś się nie powiodło i telewizor uruchamia się ale nie do końca czy ewentualnie można by jeszcze spróbować zaprogramować pamięć SPI 25Q16 znajdującą się przy procesorze głównym.
    tedes
    Level 14  
    Napięcia na logice wytwarzane są prawidłowo, lecz nie dostaje sterowania z układu graficznego z płyty głównej. Po załadowaniu softu płyta nie uruchamia się prawidłowo do końca. Prawdopodobnie układ graficzny załączany jest na końcu jak telewizor się uruchamia.
    lisek
    Service technician RTV
    Logika
    T-Con Board SD120PBMB4C6LV0.0
    For matrix Samsung LTA460HQ12

Grundig 46VLE8160 WL - Nie włącza się, mruga dioda

Zajrzyj (':crazyeyes:')Link
    ssss
    Level 37  
    Witam
    Podalem odpowiedni soft.Przy ladowaniu musisz miec obraz z postepem ladowania.Tak wiec albo tecon.albo plyta glowna