Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Arduino + WS2811 - lampki choinkowe

Visar78 15 Sie 2018 14:10 11991 40
  • #31
    vir84
    Poziom 11  
    akvaj napisał:
    Teraz to już nic nie wiem, szczególnie chodzilo mi o LED. Szkoda, że Autor milczy.


    Co potrzebujesz wiedzieć? Wszystko opisane jest na schemacie ideowym ;)

    Pytaj postaram się odpowiedzieć za autora :)
  • IGE-XAO
  • #32
    akvaj
    Poziom 9  
    Potrzebuje schemat do tego co jest wpierwszym poscie.Nie jestem elektronikiem ale poskladam to tylko ze schematu (mam juz wszystkie komponenty.Robie juz obudowe arduino juz zaprogramowane,teraz tylko czekam na schemacik.
    Ps.sory za pisownie ale nie uczylem sie w Polskiej szkole
  • #33
    vir84
    Poziom 11  
    akvaj napisał:
    Potrzebuje schemat do tego co jest wpierwszym poscie.Nie jestem elektronikiem ale poskladam to tylko ze schematu (mam juz wszystkie komponenty.Robie juz obudowe arduino juz zaprogramowane,teraz tylko czekam na schemacik.
    Ps.sory za pisownie ale nie uczylem sie w Polskiej szkole


    To schemat przecież jest umieszczony :) wystarczy pominąć 7805 i wejście pod diody na 12V ;)

    Zmieniony schemat w załączniku, mam nadzieję że teraz lepiej wszystko widać :)

    W razie czego pisz :)
  • #34
    akvaj
    Poziom 9  
    Teraz juz jestem w domu (ledy mam jak Autor na 5 Volt)ale to oczywiscie nie problem,serdeczne dzienki kolego,koncze obudowe i biore sie za lutownice.
  • IGE-XAO
  • #35
    vir84
    Poziom 11  
    akvaj napisał:
    Teraz juz jestem w domu (ledy mam jak Autor na 5 Volt)ale to oczywiscie nie problem,serdeczne dzienki kolego,koncze obudowe i biore sie za lutownice.


    Nie ma za co :D ja u siebie mam na 12V i 5V przerobiłem układ tak żeby był zasilany z 12V jak i 5V i żeby można było podłączyć dwa rodzaje diod :)

    Powiem że efekt zarąbisty :) powodzenia :D
  • #36
    akvaj
    Poziom 9  
    No efekt naprawde bajka,tylko szkoda ze 250 ledow bedzie w szafie lezec po swietach.Moze ktos zna jakis prosty sposob zeby ledy wykozystac np. do swiecenia w rytm muzyki .Mam jeszcze pare andruino nano wiec bym sie pobawil tymi lampkami.
    PS.sory za pisownie
  • #37
    gameserv
    Poziom 12  
    A mam pytanie
    A jak mam np: mniejszą choinkę i chciałbym skorzystać z 3 łańcuchów a nie 5 to będzie to miało wpływ na efekty (skoro jest połączoną szeregowo?)
    Jestem początkujący w arduino - wieć proszę o wyrozumiałość
    Cytat:
    #define PIXEL_COUNT 250 //liczba diod w łańcuchu (sumarycznie)

    Rozumiem, że muszę zamienić wartość na PIXEL_COUNT 150 z tego co dobrze przeczytałem?

    Czy można dołożyć wyświetlacz z informacją który program działa aktualnie?
    (z kodem :idea: i podłączeniem - jak to nie problem)
  • #38
    vir84
    Poziom 11  
    gameserv napisał:
    A mam pytanie
    A jak mam np: mniejszą choinkę i chciałbym skorzystać z 3 łańcuchów a nie 5 to będzie to miało wpływ na efekty (skoro jest połączoną szeregowo?)
    Jestem początkujący w arduino - wieć proszę o wyrozumiałość
    Cytat:
    #define PIXEL_COUNT 250 //liczba diod w łańcuchu (sumarycznie)

    Rozumiem, że muszę zamienić wartość na PIXEL_COUNT 150 z tego co dobrze przeczytałem?

    Czy można dołożyć wyświetlacz z informacją który program działa aktualnie?
    (z kodem :idea: i podłączeniem - jak to nie problem)


    Dokładnie tak jak piszesz, w tym miejscu PIXEL_COUNT 150 musisz wpisać ile diod posiadasz. Program dopasuje wtedy efekty do ilości diod jakie masz.

    Co do wyświetlacza, to moim zdaniem jest to już przerost formy nad treścią. Ale w tej sprawie niech się wypowie autor.
  • #39
    gameserv
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedź

    vir84 napisał:

    Co do wyświetlacza, to moim zdaniem jest to już przerost formy nad treścią. Ale w tej sprawie niech się wypowie autor.


    Dlaczego - Skąd mam wiedzieć jaki pracuje aktualnie program po jakimś czasie od włączenia -
    - musiałbym siedzieć i wciskać dany kod
    Arduino jest na tyle uniwersalny, że można dopisując dodatkowy kod i dorzucić wyświetlacz ale niestety ja nie jestem programistą :cry:
  • #40
    vir84
    Poziom 11  
    gameserv napisał:
    Dziękuje za odpowiedź

    vir84 napisał:

    Co do wyświetlacza, to moim zdaniem jest to już przerost formy nad treścią. Ale w tej sprawie niech się wypowie autor.


    Dlaczego - Skąd mam wiedzieć jaki pracuje aktualnie program po jakimś czasie od włączenia -
    - musiałbym siedzieć i wciskać dany kod
    Arduino jest na tyle uniwersalny, że można dopisując dodatkowy kod i dorzucić wyświetlacz ale niestety ja nie jestem programistą :cry:


    Napisałem tylko swoje zdanie :) mam małą obudowę (Z60) i upchnięcie wyświetlacza nie wchodzi w grę. Ale kto co woli ;)
  • #41
    Visar78
    Poziom 9  
    Witam,

    ponieważ dostaję pytania o możliwość wystartowania urządzenia od programu demo, to jest taka możliwość, wystarczy w linijce gdzie jest definiowana wartość demoMode ustawić ją na true.
    czyli należy zastąpić linijkę:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    linijką
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Oczywiście można wprowadzić prostą modyfikację pozwalającą po uruchomieniu wystartować od programu ostatnio używanego. Numer programu będzie zapisywany w wewnętrznej pamięci EEPROM, limit zapisów to okolice 100 000 razy.
    Poniżej kod z tą modyfikacją:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    I odpowiedź na pytanie odnośnie wyświetlania numeru efektu na wyświetlaczu. Można to oczywiście zrobić, jeszcze trochę wolnych linii jest.
    Prosty sposób polega na napisaniu funkcji dostającej jako argument numer funkcji i wyświetlającej to na dołączonym wyświetlaczu.
    Funkcja to powinna być wywoływana w okolicach linijek zapisujących wartość do EEPROMA aby wyświetlić aktualnie wybrany efekt, a także w okolicy linijki odczytującej wartość z EEPROMA aby wyświetlić numer efektu który będzie uruchomiony przy rozpoczęciu działania programu.

    Jednak uważam, że jest to niepotrzebne, efektów jest mało, wybór następuje po naciśnięciu pojedynczego klawisza i raczej fajnie jak w ciemności nic dodatkowo nie świeci. Ale to już kwestia osobistego podejścia. Możliwości oczywiście są, dostępny jest pełen kod źródłowy więc zachęcam do zabawy.