Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHP - odnosnik a funkcja IF

sharminte 05 Lut 2016 00:00 576 5
  • #1 05 Lut 2016 00:00
    sharminte
    Poziom 5  

    witam, chciałbym podpiąć do odnośnika w htmlu, funkcje IF z php'a która zaczyta za pośrednictwerm funkcji require z innego pliku inny skrypt, jednak nie wiem w jaki sposób podpiąć tego IF'a pod odnośnik :)

    mam 2 buttony, i 2 funkcje require jak powinienem zdefiniować odpowiednio IF'a i w jaki sposób podpiąć go pod buttony ? :)

    Z góry dzięki za pomoc ;)

    0 5
  • #2 05 Lut 2016 00:07
    marcinj12
    Poziom 40  

    Nic z tego nie rozumiem, bez kawałka kodu się pewnie nie obejdzie...
    Ale zasada jest prosta: z PHP generujesz znaczniki HTML lub ich fragmenty, które umieszczasz na stronie tam, gdzie byś je normalnie umieścił.

    0
  • #3 05 Lut 2016 00:10
    sharminte
    Poziom 5  

    Code:
    <body>
    
       <div id="wrapper">
          <div id="container">
             <?php
                   REQUIRE 'logowanie.php';
                   REQUIRE 'rejestracja.php';
             ?>
          </div>
          <div class="button" id="login"><a type="submit" href="#">Zaloguj</a></div>
          <div class="button" id="register"><a href="script/rejestracja.php">Zarejestruj</a></div>
       </div>
    </body>


    mam coś takiego, chciałbym aby po kliknięciu przycisku zaloguj wczytał skrypt z pliku logowanie.php a po kliknięciu zarejestruj wczytał plik rejestracja.php.

    0
  • #4 07 Lut 2016 23:34
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    sharminte napisał:
    kliknięciu zarejestruj wczytał plik rejestracja.php.
    Co oznacza "wczytał"?
    Po kliknięciu ma się uruchamiać skrypt zawarty w "rejestracja.php" czy chcesz go uruchomić w tle?

    0
  • #5 08 Lut 2016 20:54
    pCGYBFzaWTKvgDmEAExA
    Poziom 6  

    Nie da się uruchomić skryptu w tle. Chyba, że przez AJAX. Jeżeli przycisk "Zarejestruj" już działa to wystarczy to samo zrobić z przyciskiem "Zaloguj". W linku "Zarejestruj" masz:

    Kod: html
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Więc z "Zaloguj" zrób:
    Kod: html
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #6 09 Lut 2016 10:09
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Z tym, że cała ta konstrukcja z include-owaniem obu skryptów jest trochę bez sensu, nieprawdaż?
    Skoro są dołączone do kodu strony, to jaki sens ma ich wywoływanie przez odpowiedni przycisk?

    0