Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz

sharezzz 05 Lut 2016 03:09 1494 9
  • #1 05 Lut 2016 03:09
    sharezzz
    Poziom 9  

    Problem jest następujący , podłączyłem kabel do wejścia przedwzmacniacza nr 2, kabel miał gdzieś zwarcie przez co uszkodził przedwzmacniacz ,a objawem tego uszkodzenia są trzaski po załączeniu zasilania i membrana głośnika bardzo skacze przez chwile po uruchomieniu. Podejrzewam uszkodzenie któregoś z pięciu tranzystorów zaznaczonych na zdjęciu.

    Jakimi tranzystorami zastąpić:
    628C
    413B


    Chciałbym również wymienić jeden przedwzmacniacz z gotowego Kitu Neo92 do których przewodów mogę wpiąć się na wejście końcówki?

    Do pytki przedwzmacniacza przylutowane są dwa czarne przewody dwu żyłowe i jeden czerwony któryś z nich to zasilanie 18V a drugi wyjście sygnału.

    Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz

    0 9
  • #3 05 Lut 2016 21:00
    sharezzz
    Poziom 9  

    ok zamówię zamienniki tranzystorów ,wymienię i napisze za kilka dni czy usterka zniknęła, taki przedwzmacniacz miałem z innego projektu i chciałbym go wykorzystać podłączę tylko jeden kanał, a do których przewodów przylutować wyjście tego przedwzmacniacza?

    0
  • #4 05 Lut 2016 21:52
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    sharezzz napisał:
    kabel miał gdzieś zwarcie przez co uszkodził przedwzmacniacz

    Mógłbyś wyjaśnić jak to możliwe aby podczas zwarcia kabla wejściowego uszkodził się przedwzmacniacz?
    sharezzz napisał:
    a objawem tego uszkodzenia są trzaski po załączeniu zasilania i membrana głośnika bardzo skacze przez chwile po uruchomieniu.

    Jeśli przy potencjometrze sumy ustawionym na minimum dalej ten objaw występuje, to nie będzie to wina przedwzmacniacza.
    sharezzz napisał:
    Podejrzewam uszkodzenie któregoś z pięciu tranzystorów zaznaczonych na zdjęciu.

    Co stanowi podstawę do takich podejrzeń? Pomiary jakieś, czy gdybanie zaledwie?

    0
  • #5 05 Lut 2016 22:07
    marekhab
    Poziom 32  

    No to gdybamy dalej, obstawiałbym zasilanie.
    Miałem ten sam przypadek z WS502 jak się okazało kondensator filtrujący (2x4700µF) miał uszkodzoną nóżkę na jednym z napięć zasilających.
    Opisz czy wzmacniacz zachowuje się tak samo na wszystkich wejściach przecież ma ich chyba z pięć.

    0
  • #7 08 Lut 2016 21:06
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    sharezzz napisał:
    jak wygląda sok membrany

    Nic się nie leje... :)
    sharezzz napisał:
    na drugim filmie ja przerywa dźwięk
    "Ja przerywam" powinno być...;)

    Skok membrany - rzecz jak najzupełniej normalna - raz, że nie ma ten wzmacniacz układu opóźnionego załączania głośników, a dwa - masz otwarty suwak sumy... Nie włączaj/wyłączaj nigdy w ten sposób tego wzmacniacza. Najpierw suma na minimum, a potem wyłącznik.
    Takie włączanie na otwartym suwaku sumy może spowodować uszkodzenie głośnika (zresztą ten głośnik i tak zostanie prędzej czy później uszkodzony - nie używa się głośnika (zwłaszcza na miękkim zawieszeniu) bez odpowiedniej obudowy (kolumny).
    Suwak do wymiany - lub mycia (KONTAKT PR).

    0
  • #8 21 Lut 2016 20:57
    sharezzz
    Poziom 9  

    Usterka znaleziona , przyczyną była nie przylutowana nóżka kondensatora , dziwi mnie to że przez tyle lat wzmacniacz działał z tym uszkodzeniem musiało się jakość stykać do ścieżki. Po wyczyszczeniu dwóch potencjometrów suwakowych preparatem kontakt PR przestały działać całkowicie, cały smar z ślizgacza został wypłukany który spłynął z całym brudem na ścieżki, musiałem rozebrać cały potencjometr i dopiero czyszczenie spirytusem pomogło, już nigdy nie użyje kontakt PR do czyszczenia potencjometrów suwakowych. Zakupiłem gotowy kit AVT 2854 Opóźniacz dołączenia głośników i w tym problem że jest zasilany napięciem 22V-30V a w eltronie jest 40V jak przebudować układ żeby działał prawidłowo na napięcie 40V ? myślałem o zastosowaniu przekaźnika 60V

    Schemat Op...VT2854.pdf Download (1.57 MB)

    Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz

    Wzmacniacz Eltron 100U - uszkodzony przedwzmacniacz

    0
  • #9 21 Lut 2016 22:28
    mariann
    Poziom 35  

    Witam

    sharezzz napisał:
    w tym problem że jest zasilany napięciem 22V-30V a w eltronie jest 40V jak przebudować układ żeby działał prawidłowo na napięcie 40V ?

    Podana wartość napięcia zasilania tego układu, to wartości napięcia z transformatora. Poza tym w instrukcji jest propozycja zmian przy zasilaniu mniejszym lub większy napięciem. Polecam poczytać.
    Pozdrawiam

    0