Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzony falownik Yaskawa V1000

bearq 06 Feb 2016 00:47 3147 5
    bearq
    Level 38  
    Witam,

posiadam falownik Yaskawy V1000 3kW 380-480V. Falownik pracował podczas burzy i został uszkodzony prawdopodobnie przepięciem. Po późniejszym podłączeniu wywalał zabezpieczenia w rozdzielnicy. Po rozebraniu brak widocznych śladów spalenia czegokolwiek, pomiary omomierzem na wyjściu wskazują na brak zwarcia więc stopień końcowy i IGBT wydają się sprawne.
    Sprawdziłem stopień wejściowy i wychodzi mi na uszkodzony warystor na L3, dwa warystory na L1 i L2 mają coś około 400kΩ a ten na L3 300Ω. Na tą chwilę pomiar wykonałem z wlutowanymi warystorami.
    1; Czy możliwe że przepięcie uszkodziło w taki sposób warystor? Najczęściej spotykałem się z zwarciami lub rozerwanymi warystorami.
    2; Po wymianie warystora na L3 czym zabezpieczyć falownik aby uniknąć ewentualnych dalszych uszkodzeń? Czy tu też sprawdzi się żarówka szeregowo (tak jak w przypadku 230V) na jednej z faz czy w taki sposób zabezpieczyć każdą fazę?

Będę wdzięczny za pomoc.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Wylutować warystory i pomierzyć. Powinny mieć rezystancję nieskończoną (∞). Jeżeli tak jest, pomierz rezystancję wejściową, może prostownik sie uszkodził.

Dodano po 3 [minuty]:

bearq wrote:
    Po wymianie warystora na L3 czym zabezpieczyć falownik aby uniknąć ewentualnych dalszych uszkodzeń? Czy tu też sprawdzi się żarówka szeregowo (tak jak w przypadku 230V) na jednej z faz czy w taki sposób zabezpieczyć każdą fazę?
    Żarówki szeregowo ? Tylko do testu :D .Może być uszkodzony tranzystor klucza przetwornicy do zasilania µPC i całej reszty falownika (dość częste).
    vindevil
    Level 27  
    Wymień warystor, od tego jest aby kumulować na sobie przepięcia. Prostownik j/w sprawdzić .Jeśli IGBT nie mają przebić to pół sukcesu i być może falownik powinien działać.
    Co do ochrony sieci to tylko wyłącznik główny w czasie burzy lub ochronniki przepięciowe na zasilaniu z sieci - też z warystorami....
    bearq
    Level 38  
    Tak, chodzi mi tylko o przetestowanie falownika, żarówka na każdej z faz czy wystarczy na jeden?
    Wylutowane warystory i wszystkie trzy są sprawne, więc zapewne padł prostownik, według omomierza:
    L1-L2 = 400kΩ
    L1-L3 = 400kΩ
    L2-L3-300Ω
    Więc wygląda mi na problem pomiędzy L2 a L3 i problem jak się domyślam w mostku z IGBT. Naprawa opłacalna?
    vindevil
    Level 27  
    Raczej opłacalna. Trzeba zweryfikować uszkodzone części , zorientować się w cenie i naprawić. 3kw falownik kosztuje około 1400 zł, więc na pewno warto naprawić.
    bearq
    Level 38  
    Z braku części do tego falownika dałem sobie spokój z naprawą. Pójdzie najwyżej na części.