Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10

06 Lut 2016 23:07 1569 9
  • Poziom 11  
    Witam.
    Temat wałkowany nie raz, ale nie znalazłem niczego dotyczącego Windows 10, więc zakładam nowy temat. Mam dość stary komputer z płytą główną Gigabyte VM-900M (Link do strony producenta). Podłączając do tylnego panelu słuchawki, mikrofon czy magnetofon do wejścia line in z tyłu zawsze wszystko działało i działa nadal. Niedawno natomiast kupiłem panel przedni z wejściami:
    * USB - działa
    * Firewire - nie używam, bo nie ma gniazda na płycie
    * Audio - słuchawki i mikrofon.
    Kabel od gniazd audio podłączyłem do gniazda F_AUDIO. Mikrofon działa z przednim wejściem, jednak słuchawki po podłączeniu do panelu przedniego nie (słychać tylko ciche "buczenie"). Wg informacji z aukcji port audio to AC'97.
    Dodam że komputer pracuje na 32-bitowym Windows 10 Pro. Próbowałem następujących czynności:
    * zainstalowałem sterowniki VIA HD Audio w najnowszych wersjach (znalazłem 10.1200, a później 11.1100 i instalacja obydwu nic nie pomogła)
    * próbowałem zainstalować sterowniki VIA HD Audio pobrane ze strony firmy Gigabyte do tej płyty - sterownik jest z 2007 roku, nie da się go zainstalować na Windows 10, ponieważ pojawia się komunikat (również przy ustawieniu zgodności z Windows XP jak i Vista):
    Code:
    Sorry, the install wizard can't find the proper component for the current platform. Please press OK to terminate the install wizard.

    * zainstalowałem również najnowszy sterownik Realtek, ale też nic to nie dało (ale chyba nie miało prawa, skoro do tej płyty jest sterownik VIA HD, mam rację?)
    Zarówno VIA HD, jak i Realtek instalowałem dwukrotnie. Deinstalacji dokonywałem przy pomocy programu Revo Uninstaller. Za każdym razem ponowne uruchomienie.
    Dodam, że zarówno po instalacji VIA HD, jak i Realteka w panelu sterowania nie ma żadnego menedżera, w którym można by włączyć przedni panel, żadna ikona nie pojawia się też trayu.
    Po kliknięciu PPM na ikonę głośnika z prawej strony paska zadań i wybraniu "Urządzenia do nagrywania" pojawia się następujące okno:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Właściwości pierwszego mikrofonu prezentują się następująco:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    więc prawdopodobnie jest to mikrofon z panelu przedniego. Właściwości drugiego mikrofonu to:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    więc jest to mikrofon z panelu tylnego. Właściwości urządzenia Audio CD:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Właściwości wejścia liniowego:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Właściwości urządzenia cyfrowego:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10

    Natomiast okno urządzeń do odtwarzania wygląda tak:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Właściwości urządzenia "Głośniki" to:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    a urządzenia cyfrowego:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10

    Bardzo proszę o pomoc i radę co mogę jeszcze zrobić.
  • Poziom 11  
    310artur napisał:
    Strona 22 i 76 instrukcji obsługi.
    http://download1.gigabyte.eu/Files/Manual/motherboard_manual_ga-vm900m_e.pdf

    Domyślnie ten front działa jako HD Audio musisz zmienić na ac97 jeśli taki masz panel fizycznie.


    Dziękuję za odpowiedź :) Czytałem te dwie strony w instrukcji, ale tak jak opisałem na początku - sterowników VIA HD z 2007 roku ze strony Gigabyte nie da się zainstalować na Windows 10. Natomiast gdy zainstaluję najnowsze sterowniki ze strony VIA HD lub z dobreprogramy.pl, to w trayu nie widzę żadnej ikony VIA HD Audio Deck, za pomocą której mógłbym uruchomić aplikację taką jak na str. 76 instrukcji.
  • Poziom 43  
    A w panelu sterowania może jest? Może gdzieś w programach znajdziesz. Trochę ciężko tu podpowiadać, nie wiem gdzie zacząć ;)
    Podaj też jak to w managerze urządzeń wygląda. Rozwiń "kontrolery dźwięku video i gier". Jeśli tam namierzysz VIA HD to wykop z niego identyfikator sprzętu - będzie można jakichś alternatywnych sterowników szukać. (na urządzeniu właściwości - karta szczegóły z listy wybierasz "identyfikatory sprzętu").
    Zawsze można na siłę zainstalować te stare drivery z 2007 ale to ostateczność. Niestety nie ma lekko z tymi starymi integrami. U siebie też się namęczyłem.
  • Poziom 11  
    Dziękuję za poświęcony czas ;) Jeśli chodzi o Panel sterowania, to myślę że nie ma tam nic:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    po kliknięciu we wszystkie opcje z zakresu "Dźwięk" pojawia się okno, z którego kilka zrzutów zrobiłem w pierwszym poście. Natomiast na laptopie z Realtekiem i również Windowsem 10 dostępny jest menedżer Realtek:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Program Files (teraz już wracam ze wszystkimi screenami do komputera stacjonarnego, z którym jest problem) również nie wygląda zbyt ciekawie (w tych dwóch podfolderach są jedynie pliki .dll i jeden plik .cif):
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Co do menedżera urządzeń, to wygląda tak:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    Identyfikatory sprzętu urządzenia, zaznaczonego na powyższym obrazku, na żółto, są dwa:
    Code:
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1106&DEV_1708&SUBSYS_11060300&REV_1005
    
    Code:
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_1106&DEV_1708&SUBSYS_11060300
    
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    I teraz pytanie czy obecnie w ogóle jest zainstalowany sterownik HD Audio VIA? Być może coś jest zainstalowane ale na pewno nie sterownik. Więc jeśli w programy i funkcje jest coś o VIA audio to trzeba usunąć.

    Co do panelu sterowania. Ten widok niby uproszczony to jest zagmatwany do granic absurdu. Żeby w win10 zobaczyć bardziej klasyczny widok wejdź w strona główna panelu sterowania, tam do góry po prawej masz "kategoria" klikasz i wybierasz małe ikony (albo duże ikony jak wolisz). Wtedy o wiele łatwiej się połapać. Od razu widać czy jest jakaś ikona VIA np. ale analogicznie każde inne konfigurowalne urządzenie dostanie swoją ikonę.

    Co do samego sterownika na początek spróbujemy z tym wersja stara też ale 5.10c zawsze nowsza niż ta ze strony gigabita (w załączniku)
    Archiwum wypakuj. Klikasz prawym na setup.exe, właściwości, karta zgodność, tryb zgodności z windows vista sp3 i zastosuj. Zamykasz okno właściwości i uruchamiasz setup.exe jako administrator. Sterownik powinien pasować (jest dla tego układu VIA 1708A HD Audio) a niezgodność systemowa to raczej mit i propaganda MS ;) Jeśli wszystko pójdzie dobrze w managerze urządzeń to urządzenie "na żółto" zmieni nazwę na VIA HD audio
  • Poziom 11  
    Jeśli chodzi o Panel sterowania, to miałem coś takiego:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
    a w Panelu sterowania nie było niczego pod nazwą VIA:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10

    Odinstalowałem to z pierwszego obrazka, uruchomiłem ponownie komputer. Pobrałem plik z Twojego postu, ustawiłem we właściwościach zgodność z Vistą SP2, uruchomiłem jako administrator, niestety pojawił się następujący komunikat (również w przypadku ustawienia zgodności z XP SP3):
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    No nieźle. To jeszcze inaczej spróbujemy na razie z tym samym sterownikiem. Ale dla porządku podaje jeszcze jaki masz system 32 czy 64bit. Te sterownik co prawda jest dla obu ale na przyszłość to się przyda.

    Teraz tak. W managerze urządzeń prawym na tym urządzenie zgodne z HD audio co tam masz. Właściwości karta sterownik - aktualizuj sterownik - przeszukaj mój komputer - wskaż folder do którego wypakowałeś archiwum z załącznika.

    Zobaczymy czy przyjmie w ten sposób
  • Poziom 11  
    310artur napisał:
    W managerze urządzeń prawym na tym urządzenie zgodne z HD audio co tam masz. Właściwości karta sterownik - aktualizuj sterownik - przeszukaj mój komputer - wskaż folder do którego wypakowałeś archiwum z załącznika


    Super - w ten sposób zainstalował się sterownik, który podałeś. W menedżerze urządzeń jest teraz "VIA High Definition Audio". Słuchawki na przednim panelu zaczęły działać :) Dziękuję bardzo za pomoc z tym!

    Natomiast jest jeszcze jedna denerwująca rzecz - słuchawki podłączone z przodu "buczą" cały czas. Jest to na tyle cichy dźwięk, niezależny od ustawionej głośności, że niestety za pomocą mojego mikrofonu gonie nagram. W Panelu sterowania nie pojawiła się żadna dodatkowa ikona, natomiast po wejściu w "Dźwięk", wygląda to teraz tak:
    Gigabyte Ga-VM900M - Panel przedni - mikrofon działa, słuchawki nie, Windows 10

    EDIT:
    Dodam jeszcze, że słuchawki podłączone z tyłu nie "buczą", a gdy są podłączone diwe pary -jedna z przodu, druga z tyłu, to działają obie jednocześnie.

    310artur napisał:
    Ale dla porządku podaje jeszcze jaki masz system 32 czy 64bit

    32bit
  • Poziom 43  
    Przy panelu AC97 przód i tył działa równolegle. Tak musi być bo AC97 nie pozwala wykrywać słuchawek/mikrofonu więc system "nie wie" czy tam coś podpinasz czy nie. Niektóre karty dźwiękowe pozwalają ręcznie tym sterować jak twoja to nie wiem ;)

    Teraz jeszcze co do buczenia to przyczyn może być wiele ale jeśli buczą tylko z przodu to może być efekt kiepskiej jakości panelu przedniego lub/i kabla który panel łączy z płytą główną. Teraz pytanie i wcale nie bezsensu ;) czy dźwięk jest jednostajny czy da się usłyszeć jakieś jego modulacje zależne od tego co robisz na komputerze? (ja mam kiepski panel ale efekt nieekranowania słyszę tylko na czułych słuchawkach, dźwięk zmienia się, słyszę dysk twardy,obciążenie procesora nawet ruch myszką na niego wpływa, taki efekt to objaw kiepskiego panelu i przewodów panelu)
    Masz jednocześnie podpięty mikrofon? jego obecność lub brak coś zmienia?
    Czy jak jednocześnie podepniesz coś do USB w tym panelu to dźwięk się zmienia? (podepnij pendrive i skopiuj coś na niego albo z niego)
    Jeśli prowadząc kabel ten od dźwięku do panelu "poplątałeś" go z innymi kablami to też to popraw - niech sobie idzie możliwe daleko od wszystkiego co może ominąć.

    Dodatkowo - masz teraz w panelu sterowania coś od VIA HDaudio albo koło zegara? Bo największe szanse coś skorygować będziesz miał tam. Sprawdź czy uciszając "urządzenia odtwarzające" coś się zmienia. Ja np. mam tam coś o nazwie "Dźwięk PC" i zaiste jak to włączę to słyszę wyraźnie wszelkie szumy i zakłócenia a jak wyłączę to one cichną a wszystko inne słychać normalnie... Tylko ja mam jeszcze gorszy wynalazek soundmax od analog device. Czyli rada taka żeby pokombinować tam.

    A i jedna uwaga - zachowaj sobie sterownik i procedurę. Win10 po większym updacie czasem taki dodany na siłę sterownik sobie wyłączy i zapomni włączyć :D trzeba wtedy go raz jeszcze tak zainstalować.