Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Działanie tabletu graficznego

andrzejlisek 07 Feb 2016 16:40 2055 5
    andrzejlisek
    Level 29  
    Czasami zachodzi potrzeba, że potrzebuję zrobić prosty rysunek w celu wysłania mailem lub na forum. W chwili obecnej mam dwie możliwości: Pierwsza, to narysowanie na komputerze, druga to narysowanie na kartce i zeskanowanie. Dla mnie, jak dla większości ludzi, łatwiej jest rysować ołówkiem niż myszką, a skanowanie jest też nieco uciążliwe w moim przypadku. Pomyślałem, że najlepszym rozwiązaniem byłby tablet graficzny, nawet taki najprostszy. Chodzi o taki używany przez grafików komputerowych, a nie z wyświetlaczem dotykowym.

Nigdy nie miałem takiego urządzenia, chciałbym się dopytać, zanim wydam pieniądze. Widzę tu pewien problem, bo tablet reaguje tylko po dotknięciu powierzchni rysikiem, a lepsze modele potrafią odczytać siłę nacisku. Załóżmy, że chce odręcznie narysować prostokąt z przekątnymi (taki, jak oznaczenie miejsca parkingowego dla inwalidów). Naturalne jest, że narysuję prostokąt, a potem przekątne. W przypadku kartki i długopisu nie ma z tym najmniejszego problemu. Natomiast w tablecie jest tak, że prostokąt jest narysowany, ale tylko na ekranie komputera i w chwili rysowania przekątnych musiałbym pamiętać, gdzie przyłożyć rysik, żeby trafić w narożnik. Dopiero podczas rysowania, obserwując ekran komputera, trafię na przeciwległy narożnik. Nawet przy rysowaniu prostokąta już jest problem, bo zazwyczaj rysuje się lewy i dolny bok, odrywa się długopis, a potem górny i prawy bok.

Idealnie by było, gdybym na tablecie położył kartkę papieru i rysował długopisem pilnując, żeby papier nie przesuwał się, po narysowaniu kartkę można wyrzucić. Odczucie byłoby takie, jak w tablicach interaktywnych, że rysunek powstaje pod ręką, a jest od razu w pamięci komputera, a użytkownik tablic interaktywnej rysuje tak, jakby rysował na zwykłej tablicy. Problem w tym, że żaden tablet nie reaguje na zwykły długopis i rysunek będę mieć tylko na kartce.

Innym idealnym rozwiązaniem byłby taki tablet, w którym po lekkim dotknięciu kursor myszki podąża za rysikiem, ale nie rysuje, a po mocnym naciśnięciu rysuje. Tylko, czy takie tablety istnieją? Słyszałem, że każdy tablet po dotknięciu rysika rysuje, ewentualnie, w zależności od oprogramowania, od siły nacisku zależy grubość lub krycie śladu.

Moim zdaniem to jest bardzo powszechny problem, bo niejeden grafik coś rysuje, a później chce coś dorysować do istniejącego rysunku. W jaki sposób ten problem jest rozwiązywany?

Ewentualnie można narysować na kartce, a potem położyć kartkę na tablecie i przerysować rysunek wodząc rysikiem po liniach, jednak jest to podwójna robota i chyba żaden grafik tak nie robi.
    D214d3k
    Level 39  
    Nic nie musisz pamiętać. Możesz ustawić kursor w dowolnym miejscu na ekranie i dopiero zacząć rysować.
    Seraffino
    Level 11  
    Tak jak piszesz możesz użyć digitizera,gdzie podkładasz rysunek i odpowiednim(pisak lub myszka) narzędziem przenosić do kompa.
    Albo zwykły tablet graficzny z odczytem siły nacisku ,natomiast odnośnie Twojego pytania na ekranie pojawia się krzyżyk jak zbliżysz pióro do tabletu czyli wiesz gdzie jesteś,a jeśli przekroczysz długość linii narysowanej to jest (gumka) wymazujesz to co ci nie pasuje.
    Mam taki na zbyciu prawie nówka za fajne pieniążki,luknij może Ci się nada.
    http://olx.pl/oferta/tablet-graficzny-pentagram-open-wide-CID99-IDdPMWr.html#6af5f0eaeb
    Pozdrawiam :)
    andrzejlisek
    Level 29  
    D214d3k wrote:
    Nic nie musisz pamiętać. Możesz ustawić kursor w dowolnym miejscu na ekranie i dopiero zacząć rysować.

O tym nie pomyślałem, że mogę ustawić myszką miejsce, do którego chce dorysowywać, a potem zacząć rysować. Rozumiem, że graficy tak robią.

Dodano po 3 [minuty]:

Seraffino wrote:
    Tak jak piszesz możesz użyć digitizera,gdzie podkładasz rysunek i odpowiednim(pisak lub myszka) narzędziem przenosić do kompa.
    Albo zwykły tablet graficzny z odczytem siły nacisku ,natomiast odnośnie Twojego pytania na ekranie pojawia się krzyżyk jak zbliżysz pióro do tabletu czyli wiesz gdzie jesteś,a jeśli przekroczysz długość linii narysowanej to jest (gumka) wymazujesz to co ci nie pasuje.
    Mam taki na zbyciu prawie nówka za fajne pieniążki,luknij może Ci się nada.
    http://olx.pl/oferty/q-Tablet-graficzny-Pentagram-O'pen-Wide/
    Pozdrawiam :)

Czy to znaczy, że jak trzymam pióro blisko powierzchni, ale jej nie dotykam, to już tablet reaguje i ustawia kursor myszki w miejsce wskazane piórem tak, jakbym rysował? Jeżeli tak, to nie ma problemu, wtedy narysowanie prostokąta z przekątnymi nie stanowi najmniejszego problemu i przebiega tak samo, jakbym rysował długopisem na kartce z tą różnica, że patrzę na monitor.
    Seraffino
    Level 11  
    Dokładnie :) zbiżenie pisaka powoduje pokazanie kursora.
    Natomiast odczyt i ustawienie siły nacisku ma taki plus że możesz tak ustawić nacisk że delikatne dotkniecie nie spowoduje rysowania,(zależy to od oprogramowania) choć generalnie służy to do rysowania cienkiej czy grubej kreski.
    monuai
    Level 15  
    Tak jak koledzy wyżej,
    możesz w tablecie ustawić funkcję myszki (ruszając od lewej do prawej rysik przy tablecie, będzie powodować że kursor myszki będzie przesuwać się w prawo)
    lub ustawić punktowy kursor, co jest fajnym rozwiązaniem Twojego problemu. Przykładowo, mój tablet jest wielkości A4, jeśli przyłożę rysikiem (nie dotykając) lewego dolnego boku, to na ekranie monitora kursor pokaże się również w tym miejscu. Więc z tą opcją nie będziesz miał z pewnością problemu z rysowaniem tego co Ci się żywnie podoba (tak jak kartka i ołówek, widzisz gdzie przykładasz ołówek, tak samo na tablecie, będziesz widział gdzie przykładasz kursor)

Warto też wziąć pod uwagę przy wyborze tabletu skróty klawiszowe w pobliżu tabletu. Zależnie od tabletu, możesz ustawić sobie np. 1 przycik powiększa pędzel, 2 przycisk pomniejsza pędzel, 3 przycisk ustawia na "gumkę", 4 przycisk "cofa ruch" itd, fajnie się wtedy można tym posługiwać.