Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Siemens LOGO] Sterowanie centralą wentylacyjną

Bartosz Pyszyński 08 Feb 2016 10:33 3318 15
SterControl
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Witam,

jestem początkującym użytkownikiem sterownika LOGO v.8.
    Potrzebuję pomocy w zakresie wysterowania otwarcia zaworu nagrzewnicy w odniesieniu do temp. zadanej (nie wiem jak stworzyć możliwość zadawania temperatury w sterowniku-za pomocą jego klawiszy funkcyjnych).

Jest ktoś w stanie pomóc?
  • SterControl
  • SterControl
    arecki.25
    Level 11  
    Witam

Kolego w gotowych przykładach w programie logo comfort są bodajrze gotowe układy do ogrzewania.

Może da sie je zaadoptować lub ewentualnie zmodyfikować i ci podpasuje.

A jak wygląda sterowanie tego zaworu?.

Pozdrawiam
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Całe rozwiązanie to centrala nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła na wymienniku krzyżowym + nagrzewnica wodna z zaworem 0-10V.

Jestem w trakcie przygotowania sekwencji startowej (Przycisk start -> otwarcie przepustnic (czasówka) -> start wentylatorów ->kontrola filtrów (presostaty).

Co do przykładów - przejrzałem, ale niestety gotowce nie nadawały się do modyfikacji.

Po prostu potrzebuję prostego algorytmu, który zmierzy temp. nawiewaną (czujka PT1000) i w zależności od zadanej temperatury otworzy lub przymknie zawór odpowiednio szybciej, aby nie było za dużego bezwładu temperaturowego.
    jharlan
    Level 25  
    Bartosz Pyszyński wrote:
    nagrzewnica wodna z zaworem 0-10V.

Bartosz Pyszyński wrote:
    Po prostu potrzebuję prostego algorytmu, który zmierzy temp. nawiewaną (czujka PT1000) i w zależności od zadanej temperatury otworzy lub przymknie zawór odpowiednio szybciej, aby nie było za dużego bezwładu temperaturowego.

Regulator "PI"
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Niestety mimo prób coś mi nie wychodzi...Stworzyłem algorytm na bazie:
    1. AI1-czujka PT1000
    2. Regulator PI
    3. AO1-wyjście 0-10V na siłownik zaworu nagrzewnicy.

Niestety nie mogę sobie poradzić z tym, żeby mieć możliwość nastawy temp. zadanej i w zależności od temp. zmierzonej otwierać, lub przymykać siłownik zaworu.

Np.

Wprowadzam temp. zadaną +16st.C, czujka mierzy temp. i okazuje się że jest 10st.C - i w tym momencie na zawór podawane jest np 6V, w przypadku 14stC np 2V i analogicznie przy 6stC 10V.

Proszę o pomoc.
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Teraz nie mam dostępu ale jest to siłownik Johnson Controls (zasilanie 24VAC, sterowanie 0-10V)

PS W przesłanym schemacie nie mogę odnaleźć sposobu odniesienia wartości zadanej do regulatora PI. (Jak, lub gdzie przypisać tą wartość do SP, bo po otwarciu konfiguracji regulatora PI jest tylko możliwość zadania wartości SP za pomocą suwaka+pola liczbowego, bez wyboru odniesienia)
    Dchanys
    Level 11  
    polecam liczniki gora dol i converter wartosci licznika do wyjscia analogowego :)
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Dchanys wrote:
    polecam liczniki gora dol i converter wartosci licznika do wyjscia analogowego :)

Zgadza się, ale zamiast do AO to raczej do regulatora PI (tak jak wspomniałem-układ ma regulować otwarcie zaworu "nie z ręki" lecz w oparciu o pomiar z AI-czujki PT1000 i odniesieniu pomiaru do wartości zadanej)
    bragelone
    Level 9  
    Może coś w tym stylu byłoby odpowiednie.
    jharlan
    Level 25  
    Bartosz Pyszyński wrote:
    układ ma regulować otwarcie zaworu "nie z ręki" lecz w oparciu o pomiar z AI-czujki PT1000 i odniesieniu pomiaru do wartości zadanej)

bragelone wrote:
    Może coś w tym stylu byłoby odpowiednie.

Oczywiście
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Witam :)

poradziłem sobie praktycznie ze wszystkim, ale powstał kolejny "problem" mianowicie muszę stworzyć wizualizację pomiarów temperatur.
    Czy ktoś już tworzył coś podobnego? Zależy mi na tym, aby pomiar temperatury z czujników PT1000 pokazywany był np. w web serwerze lub inny sposób tak jak jest to obrazowane w Logo Soft Comfort - za pomocą krzywych.

Jakieś sugestie?
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Koniecznie musi być na web serwerze?
    Może na panelu operatorskim np. weiteku, a jak chcesz mieć podgląd na PC to instalujesz programik VNC od weiteka.
    Bartosz Pyszyński
    Level 9  
    Koniecznie web serwer :)