Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung UE32F5500 - brak obrazu, dźwięk jest pilot reaguje, podświetlenie jest

Yelonek88 08 Feb 2016 13:40 28509 13
    Yelonek88
    Level 11  
    Witam
    Jestem amatorem i hobbystą w dziedzinie elektroniki nie fachowcem - to na początek. Mam problem z telewizorem LedTV Samsunga Ue32F5500 matryca - CY-HF320BGSV1H tcon - RUNTK 5351TP 0055FV ZA . Mianowicie nie ma obrazu na matrycy.. Podświetlenie jest, głos tez, reakcja na pilota jest.
    Podejrzewam uszkodzenie płytki tcon. Mianowicie napięcie na zasilanie płytki jest około 13,5 V a dalej już są jakieś niewielki napięcia. Pomierzyłem niektóre w punktach kontrolnych przy taśmach wyjścia sygnału na matryce ale tam są rzędu 1 mV, czyli praktycznie 0 V. Poczytałem trochę forum ale nie znalazłem żeby ktoś się interesował takim tconem. Mam pytanie, czy moge jakoś bez specjalistycznego sprzętu jednoznacznie stwierdzić usterkę tego tcona (bądź elementu płytki)? Wyczytałem że może być uszkodzenie bezpiecznika ale nie wiem który to element. Podejrzewam że to element z literą P na płytce. Sprawdziłem jak zwykły bezpiecznik i obwód jest. Jeśli ktoś by mógł napisać co jeszcze i gdzie pomierzyć.
    Dodam jeszcze, że próbowałem zrobić test temperaturowy tego układu postawionego na BGA ale nie reaguje na zmianę temperatury.
    Myślałem nad wymianą całego tcona albo podstawieniu innego lae nie mam możliwości zdobyć takie coś.

Kolegów z komentarzami typu "zostaw to i zawieź do specjalisty bo popsujesz" itp. prosiłbym o powstrzymanie się od pisania. I tak tego nie zostawię komuś bo sam to naprawię (albo zepsuję - ale doświadczenie pozostanie :D) .
  • Helpful post
    albert 90 serwis rtv
    Level 18  
    Bezpiecznik po lewej stronie zlącza - F100, Czy ekran jest ciemny czy jasny?
    Yelonek88
    Level 11  
    Ten bezpiecznik zmierzyłem i obwód jest. Ekran jest ciemny z tym że widać różnicę kiedy jest wyłączony a włączony. Z tyłu telewizora po podłączeniu napięcia widać że z tyłu matrycy coś się jasno świeci.
    albert 90 serwis rtv
    Level 18  
    Czyli podświetlenie LED działa.
    Yelonek88
    Level 11  
    No działa działa tylko obrazu żadnego. Nawet jakiś pasów czy przebarwień. Kompletna ciemność z podświetleniem. I na płytce oprócz kilku elementów z napięciem około 13,5 V to nie ma żadnego innego napięcia. Jakieś mV gdzieniegdzie.
    Dodam jeszcze że telewizor ma nieco ponad 2 lata. Gwarancja się skończyła 29 grudnia ubiegłego roku. Popatrzyłem na kondensatory i inne elementy płytek telewizora i wyglądają wzorowo. Nic nie mierzyłem ale myślę że elektrolity wytrzymują więcej niż dwa lata. Telewizor nie był zalany ani w zimnym miejscu. Cały czas użytkowany. Wyłączyłem go na 10 minut. Później włączyłem i już nie było obrazu.
    albert 90 serwis rtv
    Level 18  
    Upewnij się czy nie ma rękojmi z tytułu uszkodzenia po okresie gwarancyjnym.
    Wracając do tematu, bez pomiarów w poszczególnych punktach T-CON trudno coś pomóc.
    Yelonek88
    Level 11  
    To może napisz mi gdzie są te poszczególne punkty na płytce i zmierzę. Z tego co wiem to chodzi o napięcia. Mam multimetr jakby co. Mierzyłem VGH i VDL i tam nie ma nic. Jest chyba 0,3 mV. VCC3 to samo.
    albert 90 serwis rtv
    Level 18  
    Odłącz taśmy od matrycy przy T-con i włącz Tv. Napisz czy ekran będzie jasny.

Dodano po 1 [minuty]:

A tak apropos, T-con jest dostępny 115PLN , na .... wiesz gdzie. :-)
    Yelonek88
    Level 11  
    Po odpięciu taśm jest bez zmian. Dalej ekran czarny, podświetlenie jest.
    piotreksamba
    Level 24  
    Brak napięć z ISL9860 tu masz podobny temat Link
    Yelonek88
    Level 11  
    Kolego co sugerujesz? Oddać do specjalisty płytkę i wymienić ten układ czy kupić nową (używaną) płytkę tcon.
    albert 90 serwis rtv
    Level 18  
    W cenie wyniesie podobnie. :-)
  • Helpful post
    piotreksamba
    Level 24  
    Z dostępnością układu jest jak jest a t-con niedrogi i sam wymienisz. Do specjalisty nie chciałes i tak dawać:)
    Yelonek88
    Level 11  
    No najchętniej bym wymienił całą logikę tylko znaleźć nie mogę odpowiedniej. Może za granicą coś poszukam. O ile to będzie usterką tcona. Jak zdobędę to dam znać czy pomogła wymiana.

Wymieniłem płytkę t-con w telewizorze i obraz powrócił, wszystko jest w normie. Dzięki koledzy za pomoc. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam