Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przedwzmacniacz na układzie tda1524a działa tylko na jednym kanale

jarosmar 08 Lut 2016 22:14 825 25
  • #1 08 Lut 2016 22:14
    jarosmar
    Poziom 6  

    Witam
    Jestem nowy na forum i dopiero uczę się na elektronika w technikum. Zbudowałem przedwzmacniacz na układzie tda1524a i jak sie okazało działa w nim tylko jeden kanał. Co może być przyczyną takiej usterki? W załączniku dokumentacja i schemat.

    0 25
  • Pomocny post
    #2 08 Lut 2016 23:29
    SERVICE-AV
    Poziom 39  

    Przyczyną głównie może być Twój wpływ na montaż itd ;)
    Sprawdzasz zgodność montażu ze schematem,czy nie zrobiłeś gdzieś zwarcia lub nie dolutowałeś czegoś.Potencjometr balansu działa? Oba wejścia (pin 4 i 15) otrzymują sygnał ?

    0
  • #3 09 Lut 2016 06:45
    jarosmar
    Poziom 6  

    Właśnie potencjometr balansu działa. Piny 4 i 15 otrzymują sygnał. Sprawdze jeszcze czy nie ma gdzieś zwarcia.

    0
  • #4 10 Lut 2016 06:57
    jarosmar
    Poziom 6  

    Przedwzmacniacz działa. Poprawiłem niektóre luty i jest ok.

    0
  • #5 11 Lut 2016 16:42
    jarosmar
    Poziom 6  

    Problem powrócił tzn. teraz nie działają oba kanały. Wszystko sprawdziłem nigdzie nie ma zwarcia, wszystko jest zgodnie z schematem. Jak temu zaradzić.
    Drugie pytanie zmontowałem wzmacniacz na tda7294 (avt2153). Wzmacniacz działa ale podczas przełączania piosenek słychać strzał w głośniku a później gra już normalnie. I tak sie dzieje przy każdym przełączaniu piosenek. Bardzo proszę o pomoc.

    0
  • #6 11 Lut 2016 17:44
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    jarosmar napisał:
    podczas przełączania piosenek słychać strzał w głośniku
    A jak przełączasz te piosenki?

    Dodano po 1 [minuty]:

    jarosmar napisał:
    Poprawiłem niektóre luty i jest ok.
    Nie pozostaje nic innego jak poprawić resztę.
    Jakim napięciem zasilasz ten układ (1524)?

    0
  • #7 11 Lut 2016 18:05
    jarosmar
    Poziom 6  

    Piosenki przełączam telefonem. 1524 zasilam 12V

    0
  • Pomocny post
    #8 11 Lut 2016 18:36
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    jarosmar napisał:
    Piosenki przełączam telefonem.
    Więc to telefon generuje te trzaski.

    0
  • #9 11 Lut 2016 18:43
    jarosmar
    Poziom 6  

    Czyli że jak go podłącze np do komputera to bd dobrze?

    0
  • Pomocny post
    #10 11 Lut 2016 18:50
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Powinno. Spróbuj - będziesz wiedzieć.

    0
  • #11 12 Lut 2016 17:54
    jarosmar
    Poziom 6  

    Z tym strzelaniem to była wina telefonu. Dzięki za pomoc. Ale dalej nie wiem co zrobic z tym TDA 1524?

    0
  • #12 12 Lut 2016 18:14
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    398216 Usunięty napisał:
    jarosmar napisał:
    Poprawiłem niektóre luty i jest ok.
    Nie pozostaje nic innego jak poprawić resztę.

    0
  • #13 19 Lut 2016 20:04
    jarosmar
    Poziom 6  

    Witam.
    Udało mi się naprawić przedwzmacniacz. Wszystko teraz działa. Dzięki za pomoc. Ale jak to zwykle bywa pojawił się kolejny problem, a mianowicie "buczenie" w głośniku. Jest tak: gdy podepnę sam przedwzmacniacz do głośników to nie buczy; gdy podepnę sam wzmacniacz do głośników to nie buczy; ale gdy podepnę przedwzmacniacz do wzmacniacza i dopiero ze wzmacniacza do głośnika to buczy. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Z góry dziękuje za pomoc.

    0
  • #14 19 Lut 2016 23:45
    SERVICE-AV
    Poziom 39  

    Czy przedwzmacniacz może "napędzić" głośnik ?!
    Coś może być z zasilaczem przedwzmacniacza , punkty GND względem wej/wyj itp .
    Zasilacz przedwzmacniacza ma dobre filtrowanie ?

    0
  • #15 20 Lut 2016 08:00
    jarosmar
    Poziom 6  

    Tak przedwzmacniacz napędzi głośnik ale cicho. Zasilacz przedwzmacniacza jest na stabilizatorze 7812 na wejsciu ma kondensator 0.33uF a na wyjsciu 0.1uF.

    0
  • #16 27 Lut 2016 16:18
    jarosmar
    Poziom 6  

    Witam.
    Sprawdziłem już wszystko i brum występuje nadal. Teraz jest on narastający. Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co dalej robić.

    0
  • #17 27 Lut 2016 16:36
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    jarosmar napisał:
    Zasilacz przedwzmacniacza jest na stabilizatorze 7812
    jarosmar napisał:
    Sprawdziłem już wszystko

    Jakie kondensatory są w tym zasilaczu? Czy prawidłowo podłączone? Jakie napięcie na wyjściu 7812? Co z masą?
    Sprawdź poprawność połączeń i wartości elementów (szczególnie zasilacza).
    jarosmar napisał:
    brum występuje nadal. Teraz jest on narastający.
    Co to znaczy według Ciebie? Po podłączeniu zasilania zaczyna rosnąć? Wejście sygnałowe przedwzmacniacza masz "otwarte"? Po zwarciu wejścia sygnału do masy nadal brumi? W taki sam sposób?
    Po kolei odpowiedz na powyższe pytania, ale najpierw sprawdź czy na pewno jest podłączone wszystko prawidłowo (może jakiś schemat z natury, lub zdjęcie (byle wyraźne)?).

    0
  • #18 27 Lut 2016 17:24
    jarosmar
    Poziom 6  

    Kondensatory:
    C1- kondensator elektrolityczny 22uF/63V
    C2- kondensator monolityczny 0,33uF
    C3- kondenssaator ceramiczny 0,1uF
    W podstawowej aplikacji nie ma kondensatora C1 (elektrolitycznego). Ja go dodałem, ponieważ bez niego na wyjściu miałem 9,35V, a z nim jest 12,15V.

    Z brumem jest tak: kiedy podłączę zasilanie słychac strzał w głośniku, później buczenie, które staje się coraz głośniejsze. Później utrzymuje sie już na jednakowym poziomie.

    Po zwarciu wejścia do masy jest to samo.

    Nie rozumiem pytania co z masą i czy wejście sygnałowe przedwzmacniacza jest otwarte.

    0
  • #19 27 Lut 2016 18:58
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    C1 jest o stanowczo za małej pojemności! Zwiększ do 1000uF i opisz efekty.
    Czy ten stabilizator (z rysunku post wyżej) zasila również i końcówkę mocy???

    0
  • #20 27 Lut 2016 19:15
    jarosmar
    Poziom 6  

    Nie miałem 1000uF więc wpiąłem równolegle 2x470uF. Brum ustał. Został tylko trzask w głośniku gdy włączam układ.

    Końcówka mocy nie jest zasilana z tego stabilizatora. Ma ona zrobiony osobny układ zasialania.

    0
  • Pomocny post
    #21 27 Lut 2016 19:34
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    jarosmar napisał:
    Został tylko trzask w głośniku gdy włączam układ.

    Jako wzmacniacz mocy pracuje układ TDA 7294 (przepraszam - nie doczytałem wcześniej i stąd moje pytanie o zasilanie końcówki). Ten układ ma wejścia umożliwiające jego wyciszenie i przejście do stanu uśpienia (ST-BY i MUTE). W wypadku gdy najpierw włączasz końcówkę, a dopiero potem przedwzmacniacz - te układy nie działają, bo są aktywne tylko chwilę po załączeniu na nim (TDA 7294) zasilania. Możliwe też (w wypadku gdy włączasz jednocześnie zasilanie końcówki i przedwzmacniacza), że działają, ale zbyt krótko i przedwzmacniacz nie zdąży się w tym czasie ustabilizować (ładowanie pojemności, ustabilizowanie się punktów pracy) - w takim wypadku należałoby zwiększyć (poszukaj w karcie katalogowej układu TDA 7294) stałe czasowe układów ST-BY - MUTE.
    http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet2/a/0scgel8exqr094jlw9qfjx9qjc3y.pdf
    Jeśli z jakichś powodów nie będzie spodziewanego efektu (czasem dość trudno dobrać odpowiednie wartości elementów - a ważne by po wyłączeniu układy te zadziałały błyskawicznie, bo wtedy też mogą być stuki w głośniku) na wyjściu układu wzmacniacza mocy (w szereg z głośnikiem) można podłączyć układ opóźnionego załączania głośników.
    W jakimś temacie nawet załączyłem rysunki takiego układu - poszukaj, jeśli nie uda Ci się spowolnić przechodzenia układu z mute do pracy.
    Znalazłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15396320#15396320
    I następny mój (#105) post - tam znajdziesz nawet rysunek płytki.

    0
  • #22 27 Lut 2016 19:44
    jarosmar
    Poziom 6  

    Bardzo dziękuję za pomoc.

    0
  • #23 11 Mar 2016 19:49
    jarosmar
    Poziom 6  

    Mam pytanie. Podejrzewam że gdzieś we wzmacniaczu mam przebicie. Jak sprawdzam miernikiem to czasami jest przejscie miedzy masą, a wyprowadzeniem ujemnego napięcia. Czasami nawet wywali mi bezpiecznik we wzmaku. Innym znowu razem jest wszystko ok. Co robić?Proszę o pomoc.

    0
  • Pomocny post
    #24 11 Mar 2016 23:54
    SERVICE-AV
    Poziom 39  

    jarosmar napisał:
    Mam pytanie. Podejrzewam że gdzieś we wzmacniaczu mam przebicie. Jak sprawdzam miernikiem to czasami jest przejscie miedzy masą, a wyprowadzeniem ujemnego napięcia. Czasami nawet wywali mi bezpiecznik we wzmaku. Innym znowu razem jest wszystko ok. Co robić?Proszę o pomoc.

    Przebicie tu nie występuje , poczytaj sobie czym jest z definicji, możesz prędzej na słupach/sieciach energetycznych to zjawisko zobaczyć :)
    Załóż mocniejsze okulary i zobacz co źle polutowałeś , zostały resztki lutowia mogące stanowić zwarcie bo to zjawisko tu zachodzi ;)

    0
  • #25 12 Mar 2016 12:24
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    jarosmar napisał:
    Jak sprawdzam miernikiem to czasami jest przejscie miedzy masą, a wyprowadzeniem ujemnego napięcia. Czasami nawet wywali mi bezpiecznik we wzmaku. Innym znowu razem jest wszystko ok.
    W jakich warunkach sprawdzasz? Zaraz po wyłączeniu zasilania, przy włączonym zasilaniu? Kilka minut po wyłączeniu? Możliwe jest, że miernik pokazuje Ci ładowanie pojemności (jeśli mierzysz omomierzem). W innym wypadku takie "przebicie" (ściślej mówiąc zwarcie) może występować jeśli masz źle izolowaną wkładkę radiatorową układu TDA 7294 od radiatora. Czasem zła podkładka daje takie objawy - w zależności od docisku (rozgrzany układ) raz może zwierać z radiatorem, a raz (gdy ostygnie) nie.
    "Wywalenie" (pisz technicznie - SPALENIE) bezpiecznika może wówczas również występować.
    To co pisze Kol. SERVICE-AV (niechlujne lutowanie, pozostawienie "wąsów" z cyny na płytce) również jest możliwe - sprawdź czy pomiędzy punktami lutowniczymi jest zachowany należyty odstęp i czy ogólnie płytka od strony druku nie jest brudna od spalonego topnika, resztek cyny itp. Jeśli masz wątpliwości - umyj IPA szorując starą szczoteczką do zębów - znakomicie się sprawdza w tej roli.

    0
  • #26 08 Mar 2017 16:17
    jarosmar
    Poziom 6  

    Wszystko działa poprawnie. Dziękuje za pomoc.

    0