Dzień dobry.

Chciałbym zaprezentować mój nowy projekt deski (Longboard) z napędem elektrycznym.
Jestem szczęśliwym posiadaczem drukarki 3D, więc głównym założeniem było zaprojektowanie deski z napędem w taki sposób, aby wykorzystać drukarkę do wykonania niektórych elementów. Nie twierdzę, że ABS czy PLA to idealny materiał do tworzenia elementów konstrukcyjnych i napędowych i nie próbuję przekonywać kogokolwiek, że elementy te będą lepsze niż wykonane z aluminium czy włókna węglowego.
Drukarka umożliwia mi jednak tworzenie dowolnych form "od ręki" w niskiej cenie i w miarę szybko (tj. bez wychodzenia z domu

Dobra koniec tłumaczenia się z wyboru narzędzi i materiałów, przejdę do konkretów.
Plan zakładał zakup gotowej deski3, traków (TRUCK) i kół czyli elementów odpowiadających za komfort i bezpieczeństwo jazdy, czyli w zasadzie kompletnej deski bez napędu.
Napęd deski stanowić miały 2 silniki beszczotkowe (BLDC), regulatory obrotów (ESC) i zestaw modelarski do sterowania samochodami (nadajnik-odbiornik RC na 2.4GHz), zasilanie to pakiety akumulatorów modelarskich LiPo.
Elementy zaprojektowane i wydrukowane na drukarce 3D to:
Mocowanie silników bezszczotkowych;
Koła pasowe tylnych kół;
Obudowa ESC i odbiornika RC;
Obudowa (obudowy) akumulatorów.
Założenia:
Prędkość - 30km/h;
Zasilanie modułowe do 4 modułów jeden moduł LiPo 5Ah/6S (24V);
Zasięg 20-25km (maksymalnie 40-50km przy zastosowaniu 4 modułów);
Pokonywanie wzniesień - 25°.
Poniżej projekt

Jak zaplanowałem, tak zrealizowałem. Projekt docelowo bazuje na:
- Desce (DECK) SantaFe City Cruiser (taką miałem, więc taką wykorzystałem);
- Silniki 2 x Turnigy Aerodrive SK3 - 5055-280kv 1510W (czyli 2x1.5kW)
- Napęd - tylne 2 koła;
- Przeniesienie napędu - paskami zębatymi HTD5M 15mm;
- Zasilanie LiPo 4 x 5Ah/3S. Na razie jest pakiet 2x5Ah/3S, drugi mogę dołożyć w dowolnym momencie. Jest to tylko kwestia wywiercenia 2 otworów w desce i wydrukowania drugiej obudowy. Pierwotnie pakiety miały być 4, czyli razem 20Ah/6S, docelowo kończę na 10Ah/6S ze względu na mniejszą masę i wystarczającą pojemność do jazdy rekreacyjnej;
- Sterowanie - Samochodowa aparatura modelarska Quanum 2.4Ghz i zamiennie FlySky FS-GT3C. Ta druga głównie z powodów konfiguracyjnych. Można ograniczać prędkość maksymalną silników jednym kliknięciem. Minusem jej są gabaryty.
Poniżej zrealizowany i wstępnie przetestowany projekt.

Cool? Ranking DIY