Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka kaputrowa do gastronomi

fan_r 09 Feb 2016 08:42 2169 5
  • #1
    fan_r
    Level 10  
    Proszę o pomoc w wyborze zmywarki kapturowej. Jakie urządzenia polecacie dla lokali gastronomicznych (ok 80 miejsc siedzących)? Które urządzenia są najmniej awaryjne? Miałem zdecydować się na urządzenie firmy FAGOR, ale podobno dość szybko zaczynają się psuć.

    Nie pisze o budżecie, bo przedziały cenowe są szerokie. Dlatego jestem pod tym względem otwarty na propozycje.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Gitner
    Level 27  
    Działałem w tej branży 15 lat temu więc z obiegu już wypadłem. Pamiętam jednak, że dobry stosunek jakości do ceny miał Lozamet. Fagor w moich czasach był wiodącą firmą, ale dla bogatych. Gdyby ktoś wspominał o Stalgast to za moich czasów był to tylko pośrednik w sprzedaży.
  • #4
    LisiuPMI
    Level 13  
    Używana Meiko, Winterhalter, Hobart
  • #5
    jarack
    Level 16  
    Dokonując wyboru zmywarki zwróć przede wszystkim uwagę na:

    - koszty serwisu i części zamiennych po gwarancji
    - dostępność części zamiennych

    Każda zmywarka, czy ta ze sterowaniem elektronicznym czy też ze zwykłym elektromechanicznym pracuje tak samo i służy do mycia naczyń.
  • #6
    Piotrus'85
    Level 12  
    Witam.
    Potwierdzam opinię kol. Jarack. Każde urządzenie prędzej czy później bedzie się psuć. Jeśli cię stać to polecam winterhaltera. Kaptury serii GS czy nowe PT (dużo więcej elektroniki). Znam maszyny, np. GS501 (ok 15 lat), które orają na dużych restauracjach i tylko grzalki co jakiś czas padają, norma. Można by jeszcze Hobarta albo Meiko (ta sama półka, robione chyba w tej samej okolicy w niemcach co Witki). W Krakowie macie większy dostęp do części i serwisu tego. Fagory z gruntu nie sa złe, też jeżdża lata. Są odpowiednio tańsze (50%) ale wykonanie i trwałość na dużo niższym poziomie. Z budżetówki to polecam Lozameta. Toporne toto okrutnie ale i trwałe cholernie. Z częściami do tego też żadnych problemów nie ma. Jest tego masa na rynku gastro i nie poddają się. Przy takiej ilości osób to już kaptur byłby odpowiedni bo wyrobi jak trza będzie na hura wszystko pozmywać (jak stypa czy inne przyjęcie). Tylko z daleka od Lozameta z aut. podnoszonym kapturem bo problematyczne (sterowanie hydro, a więc przełączniki, elektrozawory, no i siłownik).
    Mam nadzieję, że pojaśniłem nieco.
    Pozdrawiam.