Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Proszę o poradę przy wyborze niezawodnej pralki...

Lightcore 09 Feb 2016 20:16 5550 16
Eltrox Hurton
    Lightcore
    Level 9  
    Witam Szanownych Forumowiczów! :D

Ostatnio jestem zmuszony do zakupu nowej maszyny do prania, w związku z tym, że jestem mało zorientowany w temacie chcę prosić o wskazówki (propozycje) różnych modeli. Kryteria jakie uwzględniłem to:
    - rozbieralność pralki (możliwość i brak utrudnień przy ewentualnej awarii i naprawie),
    - trwałość - niska awaryjność (poprzednie maszyny z jakimi miałem styczność wytrzymywały średnio po kilkanaście lat dla czteroosobowej rodziny, z wyjątkiem ostatniej! :(),
    - dostępność części w razie popsucia się sprzętu...
    - brak bajerów, "wodotrysków" etc. - pralka ma po prostu być nieskomplikowana i robić to do czego jest stworzona.
    - cenowo około 1000 zł
    - pojemność od 5 do 6 kg, ładowana od przodu oraz głęboka na maksymalnie 45 cm.

Poczytałem trochę forum Elektroda i się nieco zaznajomiłem z grubsza... ale wybór jest przytłaczający więc stwierdziłem, że lepiej zasięgnąć opinii fachowców - naprawiaczy i pasjonatów mechaniki, elektroniki, elektryki, itd. :D

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie propozycje! :)
  • Eltrox Hurton
    Borutka
    Level 29  
    Wybór faktycznie nie jest łatwy, ale 1000 zł to cena niemal najtańszego (pomijając jakieś wyprzedaże) urządzenia i o solidnej pralce z silnikiem indukcyjnym i rozbieralną obudową bębna niestety nie ma nawet co marzyć. A często tanie w zakupie jest potem drogie w naprawie. Jeżeli chodzi o dostępność części, to najlepiej wybierać marki popularne i też takie, które swoje produkty montują w Polsce.
  • Eltrox Hurton
    Lightcore
    Level 9  
    Nie patrząc tak dosłownie na wariant cenowy to co? Może się trafi jakaś wyprzedaż...
    Borutka
    Level 29  
    Problem jest taki, ze wyprzedaże to na ogół tanie modele sprzętu raczej niewysokich lotów typu Beko czy Indesit. W linku w przedostatnim poście jest troszkę informacji o pralkach Boscha. Pozostaje sprawdzić w jakich cenach są te serie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3152857.html
    Lightcore
    Level 9  
    Niewysokich lotów czyli awaryjne itd.? A marki Candy i Whrilpool (Polar) są warte uwagi w moim przypadku?
    Borutka
    Level 29  
    Dla ułatwienia sobie wyboru można z grubsza przyjąć, że tani sprzęt każdej marki długo bez awarii nie pożyje :not: . W zasadzie nie ma jedynie słusznej marki. Osobiście myślę, że najlepsza relacja ceny do jakości i ogólnie dobra jakość jest w pralkach LG. Proponuję sprawdzić ich ofertę, wytypować modele mieszczące się w założeniach i następnie szukać o nich informacji.
    kierbedz4
    Level 36  
    Wejdż na stronę hurtowni OLe OLE tam znajdziesz wszystkie interesujące Ciebie Dane pralek firmy LG na silniki w tych pralkach producent daje 10 lat gwarancji.Od około pół roku zakupiłem w ww hurtowni właśnie pralkę firmy LG i jestem z zakupu zadowolony.W swojej ofercie mają także pralkę z wsadem 5kg o małych gabarytach którą można ulokować w łazience o niewielkiej powierzchni użytkowej,

Dodano po 2 [minuty]:

Po zakupie za transport nie płacisz choćby jechała do Ciebie nawet przez pół Polski.
    Lightcore
    Level 9  
    Ole Ole całkiem przejrzysty sklep internetowy. Nie kierując się ceną a moimi "konserwatywnymi wymogami" wytypowało mi kilka pralek co ciekawe jedne z najtańszych mi wyszły...
    - Prędkość do 1000 RPM,
    - Brak wyświetlacza (nawiązanie do "jak najmniej bajerów"),
    - Marki, które wziąłem pod uwagę: Bosch (raczej chwalona ale drogie części), LG (generalnie dobre opinie...) Amica (Polska, demontowalna, naprawialna ale awaryjna) Polar (kiedyś dobry jak jest teraz nie wiem...) Whirlpool (za dużo o nich się nie słyszy... chyba).

Urządzenia, które mi wyskoczyły po tych odfiltrowywaniach:
    - Bosch Serie 4 VarioPerfect WAE20166PL
    - Amica AWS610L
    - Whirlpool AWE 4519
    - Amica AWB510L
    - Polar PTL1019
    - Whirlpool AWE 70120
    - Polar PFL/C61002P
    LG nie wyskoczyło...

A tu link:
    http://www.oleole.pl/pralki,_Bosch:LG:Polar:Whirlpool:Amica,d6,n7:6,o2.bhtml

Któreś z powyższych warte są uwagi?

Abstrahując trochę od tematu to ta cała "ekologia i ekonomia" klasyfikacja A+ itd. to jakaś sciema delikatnie mówiąc. Ponieważ jaka to ekologiczność i ekonomiczność jeśli pralki psują się szybko, potem są nieopłacalne w naprawie, wolno piorą ok 2 godzin, jak nie więcej oraz posiadają bajeranckie technologie (tak naprawdę w większości zbędne), na które poświęcono środki, zasoby i czas... To produkcja śmieci czyli przeciwieństwo Ekologiczności i ekonomiczności (Ekonomiczność to nie tylko pieniądze). Chciałbym się mylić ale czytając różne informacje i to bardzo fajne forum nie mam już złudzeń :(
    Borutka
    Level 29  
    Lightcore wrote:

LG nie wyskoczyło...
    (

Na Ole Ole z pralek LG tylko w wersji slim naliczyłem 6 modeli... tyle że nie za 1000zł. Musisz się zdecydować, czy chcesz tureckiego Boscha WAE z klejoną obudową bębna, czy chcesz pralkę rokującą nadzieję na dłuższe użytkowanie
    Lightcore
    Level 9  
    Te dwie są interesujące ale w zasadzie to te same modele:
    - LG F10B8ND
    - LG F10B8ND1
    Te dwie najprawdopodobniej...
    Ale jakie między nimi są różnice prócz tych co zauważyłem to nie wiem, a zauważyłem różnice w cenie i w wyglądzie...?
    piotr_45ta7
    Level 16  
    Do 1000 zł plus, minus , tez miałem taki dylemat, to podpowiem, Beko nie jest jakąś super firma ale na wybrane modele ma 5 lat gwarancji to kłopot z głowy aktualne promocje Link potem kupuje się nową, czasy minęły jak pralki chodziły po 15 lat.

Co do pralek ładowane frontem, za tą cenę nie ma nic sensownego, Amica awaryjna, tanie części, wybrałem elektroluxa ładowana od góry EWT1062TDW, ale nie jest cicha nawet woda jak się wlewa słuchać elektrozawór, i słychać nalewająca się wodę , drogie części, Polara sobie odpuść już w sklepie na wystawie nie domykała się klapa i coś tam pękło, słabe plastiki i nie spasowana, większość pralek tańszych ma plastikowe bębny, te nowsze poprawili jakość i jedno groszówka nie uszkadza zbiornika.

Tą co kupiłem pierze, już rok bez awarii, lepsza była mastercook miałem wcześniej, można było spać nic nie było słychać jak pierze, zastanawiałem się czy pierze :) teraz wybór z cichych pralek górna półka cenowa. Jak przeznaczysz więcej kasy to kupiłbym bardzo cichą pralkę to już specjaliści polecą.

Lg po opiniach dobra firma.
    astw
    Level 18  
    Co do gwarancji - proszę sprawdzić nie tylko jej czas trwania, ale także warunki: gwarantowany czas naprawy/ sprzęt zastępczy na czas naprawy. Co z gwarancji, gdy naprawa trwa 3-4 tygodnie a my nie mamy pralki?
    vodiczka
    Level 43  
    Lightcore wrote:
    Amica (Polska, demontowalna, naprawialna ale awaryjna)
    Nie powiedziałbym, mimo że łożyska 'poszły" po niespełna 8 latach - w peerlowskich POLARACH (moim i rodziców) wytrzymały ponad 10. Może trafiłem na wyjątkowo dobry egzemplarz albo osiem lat temu produkowano mniej awaryjne? :)
    julab.and
    Level 11  
    osobiście polecam bosch użytkuję od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolona automatyka wagowa i możliwość skrócenia prawie każdego programu przez funkcję time perfect. z tego co wiem nie są mega awaryjne a części może i trochę droższe ale dostępne
    rokko
    Level 12  
    astw wrote:
    Co do gwarancji - proszę sprawdzić nie tylko jej czas trwania, ale także warunki: gwarantowany czas naprawy/ sprzęt zastępczy na czas naprawy. Co z gwarancji, gdy naprawa trwa 3-4 tygodnie a my nie mamy pralki?

która firma daje zastępczą pralkę na czas trwania naprawy ?
    kto płaci wówczas za transport w obie strony, wniesienie itp.
    astw
    Level 18  
    rokko wrote:
    astw wrote:

która firma daje zastępczą pralkę na czas trwania naprawy ?
    kto płaci wówczas za transport w obie strony, wniesienie itp.

Tzw. Gwarancja + Saturna i Media Markt (na RTV i duże AGD). To nie jest ubezpieczenie. Warunki na stronie sklepu (takie same jak w RFN).
    Można zadzwonić i zapytać o zasady realizacji:
    http://www.atechserwis.pl
    Lightcore
    Level 9  
    Okazało się, iż skłoniliśmy się ku kupnie używanej pralki AEG Lavamat. Gdyby nie ograniczenia ffinansoe najprawdopodobnie wybór padłby na wspomniany wcześniej model marki Lg. Nowa pralka sprawuje się dobrze i spełnia większość moich założeń - wymagań...

Dziękuje Wszystkim i Pozdrawiam,
    Lightcore