Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[C][ATmega8][AtmelStudio 7] - Zmienna w EEPROM.

sq9etc 09 Feb 2016 21:11 1158 10
    sq9etc
    Level 12  
    Czy jeżeli w ten sposób zadeklaruję zmienną w pamięci EEPROM:
    Code: c
    Log in, to see the code

to wartość, którą została zainicjalizowana nie powinna zostać zapisana do EEPROM podczas programowania mikrokontrolera?
    Po odczytaniu zmiennej z EEPROM dostaję 65535 zamiast 270.
    Czytam w ten sposób:
    Code: c
    Log in, to see the code
    excray
    Level 40  
    A czy coś zapisałeś do tej zmiennej? A czy przy programowaniu zaznaczyłeś bit "nie kasuj eeprom"?
    sq9etc
    Level 12  
    Nie zaznaczyłem bitu. Gdzie to się robi?
    Do programowania używam USBasp-a i AVRDude odpalanego z Atmel Studio.
    Z zapisem do EEPROM, nie mam problemu, chodzi mi o wartość inicjującą zmienną.
    Dopóki nie zapiszę czegoś w EEPROM to mam tam 65535 zamiast 270, a chciałbym, żeby 270 było tam od razu po zaprogramowaniu mikrokontrolera (o ile to możliwe).
    To ma być taka wartość domyślna.
    kamyczek
    Level 38  
    tak samo jak wgrywasz flash z programem możesz wgrać zawartość pamięci eeprom pomiń tylko komórkę z adresem 0h bo bywa że się przypadkiem zapisze przy starcie układu reszta do twojej dyspozycji ;)

w zakładce programatora memories masz w górnej linijce ścieżkę do wyboru pamięci flash a w kolejnej ścieżce wpisujesz ścieżkę do pliku z zawartością eeprom . wgrywasz obie pamięci i masz co chcesz ;)
    excray
    Level 40  
    sq9etc wrote:
    Nie zaznaczyłem bitu. Gdzie to się robi?

W fusebitach bit EESAVE.
    kamyczek
    Level 38  
    eesave służy do tego żeby podczas kasowania mikrokontrolera pozostawić zawartość eeproma i ma się to do obecnej sytuacji jakoś nijak . Kolega zapisuje eeprom nastawami i chce wprowadzić do eeproma nastawy początkowe ,które by czytał podczas pierwszego uruchomienia mikrokontrolera po zaprogramowaniu . zapisanie eesave da jedynie tyle że przy zmianie programu we flash eeprom pozostanie niezmieniony bo się nie skasuje . W gotowym urządzeniu jest to raczej niepotrzebne chyba że chcemy pozostawić jakieś dane w eepromie.
    sq9etc
    Level 12  
    W ogóle nie korzystam z rzeczy, o których piszecie zawartych w AtmelStudio. IDE nie wspiera USBasp-a, więc mam jako zewnętrzne narzędzie podpięty AVRdude z argumentami:
    Quote:
    -e -P usb -c USBasp -p m8 -e -U flash:w:$(ProjectDir)Release\$(TargetName).hex:a

Nie mam dostępu, ani do zakładki "Memories" programatora, ani do fusebitów w AtmelStudio. Będę musiał rozkminić, co znaczą te argumenty dla AVRdude. Pewnie w nich coś siedzi. Skorzystałem z gotowca jak programować USBasp-em pod AtmelStudio, bez wnikania w szczegóły.
    excray
    Level 40  
    Możesz pobrać MKAVRCalculator. M8 można programować bez licencji.
    sq9etc
    Level 12  
    Wiem, używałem, ale czy pozwoli mi to zaprogramować EEPROM domyślnymi wartościami zmiennych?
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    sq9etc wrote:
    Wiem, używałem, ale czy pozwoli mi to zaprogramować EEPROM domyślnymi wartościami zmiennych?

Do powyższej linii dotyczącej USBasp wystarczy dodać polecenie programowania EEPROM. Albo programować procek plikiem elf - nowe AVRDude to potrafi.
    tronics
    Level 38  
    AVRDUDESS i masz graficzne środowisko oparte o AVRDUDE gdzie możesz sobie z .hex zaprogramować flash, a z .eep zaprogramować eeprom (jeśli masz w ustawieniach projektu zaznaczone "Generate .eep" - AVR GNU/Common, output files. Łatwo i przyjemnie. Albo jak tmf rekomenduje elf który za jednym zamachem załatwi sprawę flash, eeprom jak i fusebits.