Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Liebherr KIKB 3146 - Nie schładza lodówka (zamrażalnik sprawny)

austin007 10 Feb 2016 14:24 2796 2
Relpol
    austin007
    Level 17  
    Witam

Znalazłem podobny temat z 2012 r , ale nie robię wykopalisk.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12531338#12531338

Problem dotyczy Liebherr KIKB 3146 - 22A/001 rok prod 2002.
    Związany jest z brakiem chłodzenia w lodówce.
    Zamrażalnik pracuje poprawnie. Klawisze działają ok.
    Temperatura utrzymuje się w lodówce na ok 9*C (ustawione 6)

Z powyższego postu i poszukiwań w necie wynika ,że to dość typowa usterka.
    Związana jest z niepracującym wentylatorem. Zwykle kończy się wymianą płyty głównej. Cena w NORTH na poziomie 560zł+ transport jest zaporowa.

Byłbym zobowiązany za schemat elektryczny lodówki z opisem złącz płyty głównej lub chociaż sam opis złącza wiatraka i kompresora na płycie.
    Czy ta lodówka ma 2 kompresory?

Chciałbym zobaczyć jak sterowany jest ten wiatrak - wysokie/niskie napięcie/ przez trafo czy RC. Sterowanie jest bezpośrednio z procka czy przez układ wykonawczy triak/przekaźnik. Być może uwalony jest sam układ wykonawczy.
    Ze zdjęcia wygląda na montaż przewlekany, a sam procek jest w DILu. Może nawet to zimne luty lub kondensatory. W końcu urządzenie pracuje 14 lat non stop.

W w/w poście użytkownik dorobił timer włączający wentylator w cyklu 1h on /2h off. Od biedy lepiej byłoby zrobić trigger wyzwalany zboczem agregatu lodówki + dodatkowe powiedzmy 30 min po wyłączeniu agregatu. Może jednak to coś prostszego.

Lodówki nie mam dostępnej w każdej chwili, więc jadąc na miejsce muszę być przygotowany.

Może ktoś z Kolegów mógłby poratować, bo usterka jest nagminna ponoć.

Dziękuję i
    pozdrawiam
    L
  • Relpol
    SonyVaio SZ
    Level 10  
    Najczęściej pomaga wymiana 4 kondensatorów elektolitycznych na płytce modułu sterującego. Koszt ok. 2 zł.
    470 mikro F 10V - 2 sztuki, 220 mikro F 25V - 1 sztuka, 100 mikro F 50V - 1 sztuka
    Kondensatory wysychają po latach. Naprawa na tyle prosta i tania, że warto spróbować, zanim kupi się nowy moduł sterujący.
    Warto sprawdzić przy okazji wentylator. Można go zasilić baterią 9V przez kostkę wypiętą z modułu sterującego (gniazdo ostatnie z prawej, oznaczone na niebiesko) lub po zdjęciu tylnej ściany/osłony wewnątrz lodówki. Wentylator siedzi w izolacji tej ścianki.
    U mnie, w tym samym modelu Liebherr KIKB 3146 - 21 (19 letnim) pomogło.
    adamro
    Level 1  
    Bardzo dziękuję za poradę. Wymiana kondensatorów w 14 letnim Liebherr KIKB31460 nr 0975798-01 uruchomiła wentylator i od razu chłodzenie w komorze wróciło do normy. Uwaga u mnie wentylator nie ruszył od razu po włączeniu lodówki.
    Dla zainteresowanych, north.pl nie sprzedaje już modułów sterujących do tego modelu. Sprzedaje go za to za 300zl sklep ekspert serwis com pl
    Pozdrawiam
    Liebherr KIKB 3146 - Nie schładza lodówka (zamrażalnik sprawny)