Witam
Znalazłem podobny temat z 2012 r , ale nie robię wykopalisk.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12531338#12531338
Problem dotyczy Liebherr KIKB 3146 - 22A/001 rok prod 2002.
Związany jest z brakiem chłodzenia w lodówce.
Zamrażalnik pracuje poprawnie. Klawisze działają ok.
Temperatura utrzymuje się w lodówce na ok 9*C (ustawione 6)
Z powyższego postu i poszukiwań w necie wynika ,że to dość typowa usterka.
Związana jest z niepracującym wentylatorem. Zwykle kończy się wymianą płyty głównej. Cena w NORTH na poziomie 560zł+ transport jest zaporowa.
Byłbym zobowiązany za schemat elektryczny lodówki z opisem złącz płyty głównej lub chociaż sam opis złącza wiatraka i kompresora na płycie.
Czy ta lodówka ma 2 kompresory?
Chciałbym zobaczyć jak sterowany jest ten wiatrak - wysokie/niskie napięcie/ przez trafo czy RC. Sterowanie jest bezpośrednio z procka czy przez układ wykonawczy triak/przekaźnik. Być może uwalony jest sam układ wykonawczy.
Ze zdjęcia wygląda na montaż przewlekany, a sam procek jest w DILu. Może nawet to zimne luty lub kondensatory. W końcu urządzenie pracuje 14 lat non stop.
W w/w poście użytkownik dorobił timer włączający wentylator w cyklu 1h on /2h off. Od biedy lepiej byłoby zrobić trigger wyzwalany zboczem agregatu lodówki + dodatkowe powiedzmy 30 min po wyłączeniu agregatu. Może jednak to coś prostszego.
Lodówki nie mam dostępnej w każdej chwili, więc jadąc na miejsce muszę być przygotowany.
Może ktoś z Kolegów mógłby poratować, bo usterka jest nagminna ponoć.
Dziękuję i
pozdrawiam
L
Znalazłem podobny temat z 2012 r , ale nie robię wykopalisk.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12531338#12531338
Problem dotyczy Liebherr KIKB 3146 - 22A/001 rok prod 2002.
Związany jest z brakiem chłodzenia w lodówce.
Zamrażalnik pracuje poprawnie. Klawisze działają ok.
Temperatura utrzymuje się w lodówce na ok 9*C (ustawione 6)
Z powyższego postu i poszukiwań w necie wynika ,że to dość typowa usterka.
Związana jest z niepracującym wentylatorem. Zwykle kończy się wymianą płyty głównej. Cena w NORTH na poziomie 560zł+ transport jest zaporowa.
Byłbym zobowiązany za schemat elektryczny lodówki z opisem złącz płyty głównej lub chociaż sam opis złącza wiatraka i kompresora na płycie.
Czy ta lodówka ma 2 kompresory?
Chciałbym zobaczyć jak sterowany jest ten wiatrak - wysokie/niskie napięcie/ przez trafo czy RC. Sterowanie jest bezpośrednio z procka czy przez układ wykonawczy triak/przekaźnik. Być może uwalony jest sam układ wykonawczy.
Ze zdjęcia wygląda na montaż przewlekany, a sam procek jest w DILu. Może nawet to zimne luty lub kondensatory. W końcu urządzenie pracuje 14 lat non stop.
W w/w poście użytkownik dorobił timer włączający wentylator w cyklu 1h on /2h off. Od biedy lepiej byłoby zrobić trigger wyzwalany zboczem agregatu lodówki + dodatkowe powiedzmy 30 min po wyłączeniu agregatu. Może jednak to coś prostszego.
Lodówki nie mam dostępnej w każdej chwili, więc jadąc na miejsce muszę być przygotowany.
Może ktoś z Kolegów mógłby poratować, bo usterka jest nagminna ponoć.
Dziękuję i
pozdrawiam
L