Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SCANIA 124L 420 HPI - Błąd EDC

demonix133 10 Lut 2016 16:52 2103 6
  • #1 10 Lut 2016 16:52
    demonix133
    Poziom 2  

    Moje pierwsze pytanie jak wywołać sygnały błyskowe aby dowiedzieć się jakiego rodzaju mam błąd???
    Aby odczytać błędy przekręcam kluczyk stacyjki oraz wciskam na 2 sekundy przycisk EDC w panelu diagnostycznym. Niestety nic się nie dzieje.
    Próbowałem również z wciśniętym hamulcem oraz sprzęgłem.
    Może coś robię nie tak???
    Główny problem tyczy się tego że gdy zapali się EDC (podczas częstego używania hamulca np w korku) to nie działa tempomat.
    Błąd się kasuje dopiero po wyłączeniu silnika i pojawia znów w czasie jazdy przy hamowaniu częstym.
    Na serwisie kazali wymienić czujnik położenia pedału hamulca.
    Po wymianie problem nie zniknął.
    Co to może być, gdzie szukać przyczyny???
    Bardzo proszę o pomoc bo już sam nie wiem jak rozwiązać ten problem.

    0 6
  • #4 11 Lut 2016 01:34
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    To może przycisk do wywolywania kodów migowych jest uszkodzony? A z innych sterowników można błędy wymigać?

    0
  • #5 11 Lut 2016 10:12
    demonix133
    Poziom 2  

    saron22 napisał:
    To może przycisk do wywolywania kodów migowych jest uszkodzony? A z innych sterowników można błędy wymigać?


    Przycisk jest dobry po wciśnięciu go mocniej się świeci.

    0
  • #6 11 Lut 2016 14:06
    tomek-staw
    Poziom 12  

    Czyli po wciśnięciu klawisza EDC lampka się zaświeca i od razu gaśnie. Nie wyświetla błysków ani długiego błyśnięcia potwierdzającego brak błędu. Możliwe że jest problem z przekaźnikiem EDC flash code. Lub coś z wiązką do EDC , w "trąbie słonia" lub okolice wentylatora. Zacznij od tego w swoim zakresie. Ewentualnie spróbuj zrobić diagnostykę w serwisie.

    0
  • #7 11 Lut 2016 14:27
    demonix133
    Poziom 2  

    tomek-staw napisał:
    Czyli po wciśnięciu klawisza EDC lampka się zaświeca i od razu gaśnie. Nie wyświetla błysków ani długiego błyśnięcia potwierdzającego brak błędu. Możliwe że jest problem z przekaźnikiem EDC flash code. Lub coś z wiązką do EDC , w "trąbie słonia" lub okolice wentylatora. Zacznij od tego w swoim zakresie. Ewentualnie spróbuj zrobić diagnostykę w serwisie.

    Ok dzięki postaram się to sprawdzić i dam znać co i jak:)

    0