Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compaq Presario CQ71-230SA - Nie działają niektóre klawisze gdy jest ciepły

Yelonek88 10 Feb 2016 19:19 912 23
  • #1
    Yelonek88
    Level 10  
    Witam
    Jestem posiadaczem laptopa Compaq Presario CQ71-230SA i mam taką usterkę. Mianowicie klawisze + backspace i 8 nie działają. Dodatkowo nie działa też sekwencja klawiszy [funkcyjny] i [plus] do podgłaszania. Występują też problemy z polskimi znakami. Nie da się niektórych napisać. Wymiana klawiatury nie pomogła. Zauważyłem jednak, że po czyszczeniu kiedy laptopa rozkręciłem (wymieniłem pastę termo-przewodzącą czyściłem radiatory i płytkę) i całość dosyć porządnie sprężonym powietrzem potraktowałem to na chwile po uruchomieniu funkcje wszystkich klawiszy powróciły do normy. Generalnie kiedy wystawię laptopa na zewnątrz na chwilę (nawet na lekki mróz) to klawiatura działa a gdy się zagrzeje to już nie wszystkie klawisze. Kiedyś na zagranicznych forach poczytałem, że to może być problem z mostkiem północnym ale chciałem zapytać może któryś z forumowiczów miał taki problem. Ewentualnie wie jak się z tym uporać. Wymiana mostka raczej nie wchodzi w grę. Za duży koszt. Taśmy posprawdzałem wszystko wyczyściłem. Klawiatura zwykła na USB po podłączeniu działa normalnie.
    Pozdrawiam
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    sk1977

    IT specialist
    Problem może być nie tylko w moście północnym, ale też np. KBC. Obejrzyj ten kontroler oraz złącze klawiatury.
    Czy płyta była zalana kiedyś?
  • #3
    Yelonek88
    Level 10  
    Mam go od nowości płyta nie była zalana. W ogóle nie był zalany nigdy. Układzik jest moim zdaniem w porządku. Żadnej korozji czy zimnych lutów nie zauważyłem.
    Co więcej od nowości nie działa internet przez kabel. Widzi że podłączony ale internetu nie ma przez kabel. tylko przez WIFI.
  • #5
    Yelonek88
    Level 10  
    Nie. Nigdy. nawet szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić. Ale jeśli miało by to pomóc to się dowiem :D
  • Helpful post
    #6
    sk1977

    IT specialist
    Na stronie producenta (hp) wybierasz model i ściągasz aktualizację. Uruchamiasz i dalej wg informacji na ekranie. Potem reset i masz nowy bios.
  • #7
    Yelonek88
    Level 10  
    A czy to się wiąże z utratą jakiś danych z laptopa. Czy muszę pliki przenieść gdzieś na inny dysk jak przy instalacji Windowsa?
  • #9
    Yelonek88
    Level 10  
    OO i tutaj kolejny problem. Bateria trzyma około 1 min. Zepsuła się. Podłączenie do zasilacza nie wystarczy?
  • #11
    Yelonek88
    Level 10  
    Zaktualizowałem BIOS. Nadal nie ma poprawy. Ale patrzyłem na ten scalak KBC i model który ja mam (zrobiłem zdjęcie kiedy czyściłem) kosztuje około 4$ US. Czy wymiana tego scalaka mogłaby usunąć usterki? Ewentualnie co teraz zrobić po upgradzie BIOSu?
  • #12
    chojinka
    Level 29  
    touch pad działa prawidłowo? ile lat ma komputer? grasz na nim, czasami wymiana samej klawiatury wystarczy.
  • #13
    sk1977

    IT specialist
    Sprawdź czy gniazdo klawiatury nie jest brudne, czy klawiatura dobrze wpięta - takie drobiazgi trzeba wyeliminować zanim się ruszy płytę.
    Na starej i nowej klawiaturze masz ten sam efekt - tzn. czy te same klawisze nie działają?

    Zanim ruszysz KBC warto pomierzyć, czy połączenia są prawidłowe.
    Na nóżkach KBC czasem "rosną wąsy" i powstają zwarcia - przed wymianą można przelutować nóżki.
  • #14
    Yelonek88
    Level 10  
    chojinka wrote:
    touch pad działa prawidłowo? ile lat ma komputer? grasz na nim, czasami wymiana samej klawiatury wystarczy.

    Wymieniłem już klawiaturę. I dalej to samo. Touch pad od nowości nie sprawia żadnych kłopotów. Wzorowo pracuje. Komputer mam ponad 5 lat chyba, już nawet nie pamiętam. Ale coś około 5.

    Gniazdo czyściutkie, powietrzem czyściłem. To jest tak że klawisze czasem działają a czasem nie. Gdy schłodzę laptopa to wszystko działa. A gdy się rozgrzeje to przestają działać "8" na numerycznej i "backspace". To na stałe. Ale czasem chwilami i "delete" przestaje działać, dolna spacja (podkreślnik) "_" czasem zadziała dopiero za którymś naciśnięciem aczkolwiek gdy chce napisać znak "_" to jeśli najpierw napiszę "-" (bez shiftu) a potem z shiftem. W ten sposób to działa.

    Jeśli pomierzyć połączenia to masz na myśli czy obwody z jakimiś elementami płytki są czy tylko pomierzyć czy zwarć nie ma na nóżkach?
  • Helpful post
    #15
    sk1977

    IT specialist
    Sprawdzić połączenia na płycie - gniazdo klawiatury -> KBC. Samo KBC warto przelutować. Wąsy cynowe widać pod mikroskopem, a potrafią namieszać :).
  • #16
    Yelonek88
    Level 10  
    Zmierzę i/lub przelutuję i dam znać. Tylko nie wiem kiedy to zrobię.
  • #17
    momo222
    Level 11  
    Witam.
    Takie objawy mogą też powstać przy wyciąganiu tasiemki z węglowymi ścieżkami z gniazda zabezpieczenia bez jego odblokowania lub niewystarczającego odblokowania.
    Jedna taka operacja może doprowadzić do uszkodzenia pojedynczych ścieżek. Trzeba je obejrzeć pod światło jeśli są postrzępione to tasiemkę trzeba przyciąć 1,5 - 2mm.
    Nie wiem czy tak się tu zdarzyło.
    Pozdr
  • #18
    Yelonek88
    Level 10  
    taśma jest idealna.Bo klawiatura nowa. Zresztą to już druga wymieniana. Mnie ciekawi to, że gdy laptop jest zimny to działa a jak się rozgrzeje to jest problem.
  • #19
    momo222
    Level 11  
    Jeśli klawiatury są, ok a pojawiają się problemy z netem albo USB czy innymi urządzeniami wejścia wyjścia to raczej chodzi o mostek południowy a nie północny.
    Jeśli masz czym to proponowałbym podgrzać go dość mocno a potem całość złożyć i zobaczyć czy jest różnica. Jeśli tak to albo przekulować mostek albo wgrzać nowy.
  • #20
    Yelonek88
    Level 10  
    Posprawdzałem na tyle ile wiedziałem ten układ KBC i na moje oko to lutowane elementy jego są ok a wręcz idealne. Tak więc chyba zostaje wymiana tego układu, ewentualnie co dalej sprawdzać?

    Zastanawiały mnie te "rosnące wąsy" o których kolega wyżej pisał. Rozkręciłem laptop jeszcze raz i wymyłem cały układ KBC Izopropanolem i taką twardszą szmatką, żeby w razie czego pourywać te wąsy. I chyba podziałało bo narazie wszystko pracuje. Każdy klawisz oprócz kombinacji [alt]+[n]. Reszta jest ok póki co. Poczekamy kilka dni zobaczymy co będzie dalej.

    2016-02-12 21:45 Wszystkie klawisze działają prawidłowo. Nawet to nieszczęsne "ń". Aż nie mogę uwierzyć i jeszcze poczekam. Ale wydaje mi się że hipoteza z tymi "wąsami" była trafna. Bo przy czyszczeniu musiałem je pourywać i od tego czasu się to naprawiło. Nie miałem pojęcia że na lutach może coś "wyrosnąć"
  • #21
    sk1977

    IT specialist
    momo222 wrote:
    proponowałbym podgrzać go dość mocno
    Grzanie mostów intela, tym bardziej mocno na pewno nie poprawi sytuacji - co najwyżej ubije sprawny układ. Te układy nie odzyskują sprawności (nawet chwilowo) po wygrzaniu.
    To tak dla potomnych, aby nie pogarszali sytuacji grzejąc mosty intela w takiej lub podobnej płycie.

    W tej platformie KBC (obsługujące klawiaturę) komunikuje się z południem przez LPC - brak lub nieprawidłowości w tej komunikacji spowodowałoby niemożliwość uruchomienia komputera, więc można tu wykluczyć uszkodzenie południa.

    Yelonek88 wrote:
    Wszystkie klawisze działają prawidłowo
    - w razie problemów w przyszłości - przelutowanie KBC daje trwały efekt - na lata, czyszczenia nie próbowałem i nie wiem jak wygląda to w perspektywie czasu.
  • #22
    Yelonek88
    Level 10  
    Dzisiaj pojawił się problem z "ń". Nie da się napisać, i "backspace" czasami za drugim razem dopiero zadziała, ale to sporadycznie. Natomiast reszta działa prawidłowo.
    Widać zatem znaczącą poprawę po tym jak potraktowałem ostrą szmatką i izopropanolem ten scalak KBC.
  • #23
    boro1234567
    IT specialist
    Przelutuj wyprowadzenia układu.
  • #24
    Yelonek88
    Level 10  
    Taki mam zamiar. Tylko lutownice muszę nabyć porządna bo moja ma ponad 450 stopni i nie ma regulacji. Ewentualnie hotaira zdobyć. Albo do specjalisty dać :D

    18-02-2016 Dzisiaj rozmawiałem z serwisantem laptopów, zawoziłem laptop sąsiadki i się zgadało. I powiedział mi że na 99% mam tam wmontowany mostek północny nvidia z wadą fabryczną. Że po 2008 roku już te układy nie miały tej wady. I że w laptopach HP dv6000 albo dv9000 ze zintegrowaną grafiką często wymieniali te układy na nowsze już bez tej usterki (a compaq presario cq71 to podobno to samo co dv9000 tylko w obudowie innej) . Oprócz wad klawiatury mam problem z połączeniem kablem Ethernet i to są podobno objawy mostka.
    Teraz pytanko. Czy ktoś może stwierdzić jakie mostki były montowane w laptopach HP Compaq CQ71 - 230 SA. Kupiłem go chyba w 2007 roku w UK. Przeskanowałem lapka tymi programami to odczytu danych o sprzęcie ale raportu o procesorze graficznym mi nie wygenerował. Chyba że trzeba odczytać z mostka te dane i nie ma możliwości sprawdzenia w internecie.