Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hantek DSO5072P - Opinie odnośnie oscyloskopu oraz kupowania z chin

Imekxus 10 Feb 2016 23:35 3681 5
    Imekxus
    Level 17  
    Haj
    Chcę się zaopatrzyć w oscyloskop, myślałem nad czymś tanim (analog z pasmem 40 MHz do 300zł) ale niestety nic nie mogę znaleźć. Znalazłem więc tą oto aukcję na ebay:
    Link
    Wiem, że nie należy wklejać linków, które wygasają po jakimś czasie, więc jak coś kilka danych:
    oscyloskop Hantek DSO5072P (chinol)
    cena 1000zł (uwzględniając koszty dostawy oraz ubezpieczenia przesyłki)
    pasmo analogowe 70MHz (z możliwością zmiany softu na nawet 200 MHz)
    pasmo cyfrowe 1 GSa/s

Chciałem zapytać o wasze opinie głównie odnośnie awaryjności takich urządzeń, bo jak rozumiem za tą cenę parametry są bardzo dobre. Jestem otwarty także na inne odpowiedzi w stylu: lepiej kup taki i taki sprzetu, TU i TU, za tyle i tyle, bo to i to.

Dzięki
  • Helpful post
    kolibercio
    Level 18  
    Prawdę mówiąc nie bawił bym się w zamawianie z ebay"a rzeczy o większej wartości niż +-400zł.
    Mimo że dziś wszystko jest chińskie to sama przesyłka mogła by nie dojść w całości.
    Inaczej się to ma jeśli chodzi o aliexpress, tam masz określony czas na zwrot czy to się podoba sprzedającemu czy nie.
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Przy tego typu przedmiotach musisz się liczyć, że zatrzymają do oclenia i naliczą VAT... sam oscyloskop jest w miarę ok.
  • Helpful post
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Imekxus brak DPO, oraz po doliczeniu VAT23% i cła 2% oraz odprawy 20-180zł, moim zdaniem warto Rigola 1054Z, ma cztery kanały, większe możliwości, szybszy i lepszy.
  • Helpful post
    RitterX
    Level 39  
    Zmiana softu z 70MHz na 200MHz przy próbkowaniu 1GS/s ma taki sobie sens. Plątanie się za o przysłowiową "stówę" nie ma sensu. Nie napisałeś do czego chcesz używać oscyloskopu? Żyłowanie sprzętu softem, albo żyłowanie portfela gdy dane funkcje są nieprzydatne jest lekko bez sensu.
    DPO jest więcej warte jak możliwość softowego podwojenia pasma przy nie zmienionej szybkości próbkowania. Więcej kanałów zwykle ułatwia uruchamianie urządzeń, szczególnie przy posiadaniu małego doświadczenia.
    Kolega wyżej zaproponował Rigol1054Z i ma rację. Pasmo wystarcza do uruchamiania praktycznie każdego popularnego sprzętu a do wysublimowanego jest i tak potrzebny oscyloskop z jednym lub dwoma zerami więcej na końcu ceny.
    Producenci podążają za potrzebami a w tanim segmencie starają się zapewnić możliwą użyteczność. Stąd w 1054Z np. możliwość translacji sygnałów na znaki z magistral szeregowych I2C i SPI. To jest zwykle bardziej potrzebne jak kolejne 25...50MHz pasma. Tak samo dodanie dodatkowych dwóch kanałów i DPO.
    Imekxus
    Level 17  
    W takim razie będę musiał jeszcze trochę poczekać z zakupem, bo kosztuje on aż 1600zł, dziękuję za porady, temat zamykam.