Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HDMI raz działa a raz nie

mlausz 11 Lut 2016 11:43 2793 8
  • #1 11 Lut 2016 11:43
    mlausz
    Poziom 8  

    Witam serdecznie

    Mam następujący problem. Posiadam komputer Asus ROG G20 z kartą grafiki GTX970 który połączyłem z telewizorem Panasonic TX-48CX400 za pomocą kabla HDMI.
    (Komputer ten ma być typowym centrum rozrywki stojącym w salonie więc tylko podłączenie przez kabel HDMI wchodzi w grę). Od pierwszego połączenia miałem problemy z wyświetlaniem obrazu i po wielu próbach ... podmienianiu kabli doszedłem w końcu do wniosku, że kabel musi być HDMI 2.0. Złącze o takim standardzie jest i w karcie grafiki oraz w TV. Zakupiłem kabel i większość problemów ustąpiła został tylko jeden. Aby wszystko zaczęło poprawnie działać przed uruchomieniem komputera i telewizora muszę te urządzenia wyłączyć z kontaktu na 2 minuty. Podłączam i uruchamiam w sekwencji najpierw komputer i po ok 30 sekundach dopiero telewizor. Wszystko działa pięknie do momentu kiedy nie chcę zrestartować komputera lub go wyłączyć i po jakimś czasie ponownie włączyć. Telewizor wyświetla przez dłuższą chwile czarny ekran a po jakimś czasie informacje o braku sygnału HDMI.
    Od tego momentu nic nie pomaga poza wyłączeniem komputera i telewizora na minimum 2 minuty z kontaktu.
    Jak wszystko jest uruchomione w panelu nvidi karta wykrywa telewizor można zmieniać wszystkie ustawienia wszystko wygląda poprawnie.

    Proszę o pomoc, może ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał lub podsunie jakiś pomysł bo mi już głowa pęka od wszelkich bezskutecznych prób.

    Chyba, że muszę się do tego przyzwyczaić :|

    0 8
  • Mitronik
  • Mitronik
  • #3 11 Lut 2016 12:31
    mlausz
    Poziom 8  

    Krzychu K. napisał:
    Witam
    a sterowanie zasilaniem w TV ustawione pod scenariusz HDMI jest???


    Nie mam takiej opcji w tv albo jestem za głupi aby znaleść. Nawet wyczytałem na forum jak włączać menu diagnostyczne tv i tam nie ma nic takiego. Jedyne co mogę zrobić to włączyć lub wyłączyć złącze hdmi lub przestawić je w tryb Regularny lub Zaawansowany. Każdą z tych opcji próbowałem na każdym z wejść hdmi. Niektóre wejścia hdmi w ogóle nie działają.

    1
  • #4 11 Lut 2016 12:41
    safbot1st
    Poziom 43  

    Wyłącz Fast Boot w UEFI. Zapisz ustawienia F10+ENTER.

    Dodano po 30 [sekundy]:

    mlausz napisał:
    Wszystko działa pięknie do momentu kiedy nie chcę zrestartować komputera

    0
  • #5 11 Lut 2016 13:51
    mlausz
    Poziom 8  

    safbot1st napisał:
    Wyłącz Fast Boot w UEFI. Zapisz ustawienia F10+ENTER.

    Dodano po 30 [sekundy]:


    Ok, dziękuje za pomysł. Wieczorem będę przy kompie i sprawdzę. Tylko muszę sobie załatwić kabel hdmi->DVI bo na złączu hdmi od karty nie widać ekranu bios.
    Dam znać czy pomogło.

    EDIT:
    Niestety nic to nie zmieniło.

    Pobawiłem się więcej w panelu Nvidii i zauważyłem że nie mogę przestawić rozdzielczości na inną niż 3840x2160. O dziwo telewizor nie działa w 1080p ani 720p. W grach też mogę ustawić tylko 2160p i 1440p Jak zmienie na inne ustawienia to telewizor gaśnie i widze ciemność.

    Ale ciekawostka. Jak podłącze ps3 i ustawie 1080p albo 720p to działa bez problemu.

    Odświeżania próbowałem różne. 60 59 30 25 24 hz 2160p i 1440p działają w każdym odświeżaniu a 1080p i 720p w żadnym.

    gtx970 nie lubi telewizorów?

    Posty scaliłem.
    Proszę byś w przypadku dodawania nowych informacji używał przycisku "zmień".
    RADU23

    0
  • #6 11 Lut 2016 23:54
    Krzychu K.
    Poziom 21  

    gtx970 nie lubi telewizorów??
    nie lubi gier w 1440P bo brakuje jej ramu
    sterowniki masz najnowsze???
    poprzez display port próbowałeś??

    0
  • #7 12 Lut 2016 08:13
    mlausz
    Poziom 8  

    Krzychu K. napisał:
    gtx970 nie lubi telewizorów??
    nie lubi gier w 1440P bo brakuje jej ramu
    sterowniki masz najnowsze???
    poprzez display port próbowałeś??


    GTA5 w 1440p chodzi idealnie jak dla mnie (stabilne 44-48 fps w porywach nawet 60 fps). Może nie grałem jeszcze za długo ale nie zauważyłem braków pamięci i ścinania gry.

    Sterowniki tak mam najnowsze ze strony nvidi.
    Telewizor też zaktualizowałem do najnowszego oprogramowania.

    Sprawdziłem dzisiaj rano jeszcze jedną rzecz. Podłączyłem do tv laptopa z grafiką Radeona. Max jaki tu mogę ustawić to 1080p i działa.
    Nie wiem czy ma to znaczenie, ale w panelu Radeona wygląda to trochę inaczej i są dostępne osobno rozdzielczości HDTV (720p i 1080p). W panelu NVidi widze dużo rozdzielczości i większość z nich nie działa. Nie ma dedykowanych dla TV mimo że wykrywa mi jako monitor TV UHD.
    Restartowałem laptopa i obraz wracał za każdym razem...

    Displayportu nie mogę użyć bo nie mam go w telewizorze.

    EDIT:

    Chcę odinstalować sterowniki karty graficznej i spróbować zainstalować te polecane przez ASUS, czyli w starszej wersji. Jak powinienem to zrobić prawidłowo?

    0
  • #8 12 Lut 2016 23:39
    Krzychu K.
    Poziom 21  

    krok po kroku:
    panel sterowania>dodaj lub usuń programy - deinstalacja sterowników nvidia>restart pc> panel sterowania>menadżer urządzeń>karty graficzne>gtx970>właściwości> odinstaluj>zaznacz kratkę ""usuń oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia>restart pc>instalacja oprogramowania od asus

    0
  • #9 15 Lut 2016 09:28
    mlausz
    Poziom 8  

    Więc sterowniki wymienione na polecane przez asus (starsza wersja) i dalej to samo.

    Wczoraj podłączyłem telewizor dwoma kablami na raz HDMI -> DVI oraz HDMI -> HDMI. Ustawiłem rozszerzenie pulpitu i wykryło mi w panelu nvidi dwa razy ten sam telewizor.
    Na złączu DVI telewizor jest w stanie wyświetlić dużo więcej rozdzielczości np 1080p. Jego reakcja na zmianę rozdzielczości jest praktycznie natychmiastowa. A na złączu HDMI reakcja zanim zaskoczy telewizor po zmianie rozdzielczości jest wydłużona.

    Gdyby nie to że obraz po złączu HDMI -> HDMI jest o niebo lepszy zostawiłbym to na kablu DVI. Co prawda nawet podłączenie pod DVI nie załatwia sprawy, że po restarcie komputera telewizor przestaje wyświetlać obraz. Pomaga tylko wyłączenie z kontaktu i odczekanie chwili.

    Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

    EDIT:

    Popróbowałem kilku możliwości. Podłączyłem komputer do dwóch innych telewizorów i było dużo lepiej. Co prawda oba telewizory to FullHD ale wszystko działało normalnie.
    Zrobiłem też test mojego Panasonica i podłączałem go pod różne urządzenia, laptopy, ps3 i ps4 i za każdym razem było ok, chociaż czasami zdarzało mu się przywiesić i trzeba go było wyłączyć z kontaktu i ponownie podłączyć.

    Po tym wszystkim stwierdzam, NIE KUPUJ PANASONICA w celu wykorzystania go do komputera. Seria CX400 którą kupiłem jest zaprojektowana i wyprodukowana przez tureckiego Vestela. Myślę, że tu jest pies pogrzebany ... Nvdia ma wywalone na wsparcie dla tureckich telewizorów, a telewizor pewnie też nie ma komponentów wysokiej jakości.
    Niech to będzie podsumowanie tej całej sytuacji.
    Gdybym przed zakupem wiedział że Panasonic zrobił taki numer i zlecił wszystko od projektu do produkcji Vestelowi to nigdy w życiu nie kupiłbym niczego tej marki. Teraz zostaje mi go sprzedać ze stratą i poszukać coś rozsądnego co będzie działało bezproblemowo z moim komputerem.

    EDIT z 24.02.2016:
    Po wielu próbach doszedłem częściowo do przyczyny braku wyświetlania pewnych rozdzielczości.
    Mianowicie w ustawieniach telewizora źródło HDMI można przestawić na dwa tryby pracy: Regularny i Zaawansowany.

    Udało mi się ustalić, że telewizor w trybie "Zaawansowany" jest w stanie wyświetlić rozdzielczości 2160p i 1440p w formacie kolorów RGB, YCbC422 i YCbC444
    Przy tym formacie kolorów nie jest w stanie wyświetlić rozdzielczości 1080p i 720p a zmiana na format YCbC420 gasi ekran.

    W trybie "Regularny" może wyświetlać rozdzielczości 2160p 1440p 1080p i 720p oraz wiele innych.
    ale tylko w formacie kolorów YCbC420.

    Jestem trochę zawiedziony, że producent nie pokusił się o opisanie tego w instrukcji no i co ważniejsze że nie ma opcji aby telewizor przestawiał się samoczynnie w zależności od źródła sygnału z Zaawansowany na Regularny i odwrotnie.
    Nie wiem nadal dlaczego nie widzę boot logo przy uruchamianiu komputera oraz nie mogę wejść w UEFI Bios. Znaczy czuje że komputer wchodzi ale ekran jest czarny i nic nie wyświetla. Podłączałem komputer pod inne telewizory i bez problemu wyświetlały boot logo i menu UEFI Bios.

    Ma ktoś z Was wiedzę w jakiej rozdzielczości jest wyświetlany UEFI Bios i czy można ją jakoś zmienić aby dopasować się do telewizora ?
    Cały czas nie rozwiązałem problemu, że po restarcie komputera telewizor przestaje wyświetlać obraz i pomaga tylko wyłączenie z kontaktu obu urządzeń. Ale czuje, że jest to powiązane z tym brakiem wyświetlania UEFI Biosu i jak rozwiąże ten problem to drugi zniknie samoczynnie.

    EDIT

    Uzyskałem informacje od ASUS w jakiej rozdzielczości jest wyświetlany ich UEFI Bios - 1024x768
    Więc zacząłem testować tą rozdzielczość. Pierwszy test to czarny ekran. Domyślnie zaproponowane odświeżanie to 60Hz i głębia kolorów 8bpc i w takiej konfiguracji ta rozdzielczość się nie wyświetla. Zmiana któregokolwiek parametru czyli odświeżania na 70 lub 75 Hz lub głębi kolorów na 12bpc i wszystko zaczyna działać.
    Działają następujące konfiguracje dla tej rozdzielczości:
    60Hz 12bpc
    70Hz 8bpc i 12bpc
    75Hz 8bpc i 12bpc
    Zakładam, że komputer startując uruchamia ekran w rozdzielczości 1024x768 i najniższych zgłaszanych przez telewizor parametrach czyli 60Hz i 8bpc a wtedy następuje ciemność na ekranie. Dodatkowo telewizor wtedy się zawiesza i muszę go zerować przez wyciągnięcie wtyczki.

    Zaczynam już siwieć od tego.
    Wydaje mi się ... czy to problem po stronie telewizora ?
    Jest tak jakby telewizor zgłaszał wszystkie możliwości do karty graficznej ale nie mówił już w jakim połączeniu to działa a w jakim nie. Jakby brakowało mapy.

    0