Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Efekt Ambilight

azuri 19 Cze 2005 23:21 18119 24
  • #1 19 Cze 2005 23:21
    azuri
    Poziom 11  

    Witam
    chcialbym wswoim Telewizorku zrobic ten efekt i tu pytanie jak TV "wyciagnac" sygnal RGB da sie moze przez gniazdo EURO??

  • #2 20 Cze 2005 09:42
    skorpi
    Poziom 18  

    Witam
    Po co Tobie do efektu ambilight sygnały RGB. To jest tylko podświetlanie.

  • #3 20 Cze 2005 10:50
    wąż
    Poziom 14  

    a czy to się opłaca?
    jak chcesz to zrobić?
    a wiesz jak to w plazmach wygląda?

  • #4 20 Cze 2005 12:48
    azuri
    Poziom 11  

    -niewiem chce sprdzic
    -Wyciagnac z telewizora sygnal RGB i podlaczyc go do 3 zarowek(lub superjasne led) RGB
    - widzialem prezentacje

  • #5 20 Cze 2005 12:51
    wąż
    Poziom 14  

    he he,
    możesz się bawic, oryginalnie to są świetlówki.

  • #6 20 Cze 2005 12:55
    azuri
    Poziom 11  

    swietlowki tez moge dac :D

  • #7 20 Cze 2005 12:57
    wąż
    Poziom 14  

    a jak bedziesz tym sterowal?

  • #8 20 Cze 2005 13:04
    azuri
    Poziom 11  

    tego jeszcze niewymyslilem :(

  • #9 20 Cze 2005 13:08
    wąż
    Poziom 14  

    ooooooooo
    ja mam plytke i swietlowki oryginalne
    taki cieniutkie i kolorowe.

  • #10 20 Cze 2005 13:10
    azuri
    Poziom 11  

    mozesz mi przekazc na rzecz ogolnego dobra :P

  • #11 25 Gru 2005 10:28
    gedeon
    Poziom 13  

    Przepraszam że odgrzebuje ale też jestem zainteresowany tym sprzetem.
    Ja natomiast sprawe kombinuje w inny sposob.
    Kamera USB->KOMP->Program w C++ obsługujący TWAIN->Rozpoznawanie kolorów (z grubsza tak do 16)->Sterownik podłączony do kompa->Źródła światła...
    A może to dymanie kotka za pomocą młotka?Jeśli faktycznie jest to zła droga to mi powiedzcie :)
    A co z tym RGB?

  • #12 25 Gru 2005 10:50
    mrrudzin
    Poziom 39  

    Nie słyszałem o tym za dużo ale z tego co np. widać na reklamach - jeżeli jest scena na plaży, to podświetlenie jest żółte.
    Jak to rozwiązać.
    Diodami chyba będzie prościej
    Trzebaby wziąść jakiś uP i go odpowiednio zaprogramować.
    Na wejście podać sygnał (np - najłatwiej) RGB. No i procesorek musiałby policzyć procentowy udział każdego z kolorów w przedstawianym obrazie.
    Dalej pozostaje wysterowanie np. trzema LED-ami. Tu może pojawić się pierwszy problem - trzeba tak dobrać diody żeby świeciły z podobną jasnością. (tak żeby zapalone wszystkie dały kolor biały, czerwona i zielona żółty itp.)
    Diodami mozna sterować z uP metodą PWM.

  • #13 25 Gru 2005 16:04
    gedeon
    Poziom 13  

    Chyba łatwiej mi to by było zrobic programowo...
    obliczac procentowo udzial kolorow?moze by na poczatek tylko w najprostszy sposob,ten kolor ktory dominuje niech jest zapalany...

  • #14 26 Gru 2005 01:53
    rusala
    Poziom 22  

    coz ja jakis miesiac temu dokladnie rozpracowalem sobie timingi potrzebne w ambiligt2 i 4, ale do tej pory ( i jeszcze przynajmniej przez miesiac) nie mialem czasu sie tym zajac, teraz prawde powiedziawszy pewnie musialbym sobie to opracowac na nowo bo po swiatecznych "porzadkach" pewnie mi to wcielo ;-)

    powiem tyle, ze nie sadze zeby do prostej wersji byl potrzebny procek, wystarcza dwa generatory monostabilne chyba, nie pamietam dokladnie ale wiem ze wzialem pod uwage wszystkie niuanse zwiazane z synchronizacja, jak wroce na studia do Wroclawia to poszukam i sie podziele przemysleniami

    a tak przy okazji gdzie ja o tym wspominalem gedeon? ;-) Teraz wolny czas spedzilem na dokonczeniu wzmacniacza hybrydowego (choc gorna czesc obudowy nadal wymaga dopieszczenia) i na poszukiwaniu info i zamawianiu sampli ukladow DAC bo mysle o audio przez USB lub SPDIF ale to juz daleka dygresja od tematu ;-)

  • #15 26 Gru 2005 02:04
    gedeon
    Poziom 13  

    Ok i tak nic nie kumam :) nie jestem elektronikiem,posiadam minimalną wiedze na ten temat,ale wyznaje zasade że jak sie chce to mozna i nie trzeba posiadac wiedzy na dany temat,wystarczy dostep do wiedzy i dobre jej wykorzystanie :)
    Mógłbyś mi chociaż rozrysowac schemat ideowy jak takie cos powinno wygladac?

    Ja myslalem dzisiaj o zrobieniu tego na procku...
    Rozrysowalem na szybko pewien schemat ale nie wiem czy bedzie ok...
    Sygnal idzie z TV jako RGB->na schemacie ??? bo nie wiem czy tam cos musi byc->procek który porównuje dostarczony sygnał RGB z jakimś wzorcem (po prawej) w wyniku zwraca jaki kolor przeważa (na poczatek 1 z 3)->wynik idzie do jakiegos sterownika ktory zapala odpowiedni kolor powiedzmy LED-a.
    Myśle ze z wsadem do uC poradzilbym sobie,troche poczytac+podpytac i mozna.Zreszt program o ile sie nie myle mozna w basicu smignac,a z tym by nie bylo problemu :)

  • #16 26 Gru 2005 02:42
    rusala
    Poziom 22  

    no jak zwykle nie jest tak fajnie jakby sie wydawac moglo ;-) przede wszystkim na zlaczu EURO w TV niema sygnalu RGB od tak, mozna co najwyzej ( i moje przemyslenia sie wlasnie na tym opieraly) pobrac ten sygnal jesli do TV przez EURO jest podlaczony sygnal zewnetrzny np z VCR albo DVD itp, w sumie to nie problem bo odpada nam tylko sygnal analogowej telewizji a i ten przeciez mozemy sobie puscic z zewnetrznego zrodla chocby VCR

    sygnaly RGB trzebaby wyciagnac z kabelka prostym wtornikiem tranzystorowym choc ja wolalbym to zrobic na trzech wzmacniaczach operacyjnych (po jednym na kolor) zeby juz napewno nie obciazac sygnalu i nie wprowadzac znieksztalcen. Sygnaly synchronizacji natomiast trzebaby pobrac z wyjscia composite, na ktorym napiecie ponizaej 0,3V interpretowane jest przez odbiornik jako synchronizacja

    Pisze z pamieci, postaram sie jakis szczegoly jeszcze dopisac

    Dodano po 15 [minuty]:

    a dodam jeszcze na szybko, ze do "klasycznego" systemu Ambilight1 nie trzeba sie przejmowac synchronizacja i wystarczy tylko wyciagnac sygnaly RGB i podlaczyc je pod odpowiednie diody itp. Mysle ze usrednianie nie bedzie potrzebne bo sygnal leci z przeplotem wiec moznaby powiedziec ze podswietlenie bedzie odwzorowywalo zawartosc ekranu dwa razy na klatke, jedna linia obrazu trwa 64us

  • #17 26 Gru 2005 18:37
    rusala
    Poziom 22  

    a teraz troche info o timingach w sygnale composite i ogolnieo jego zawartosci - te dane wywnioskowalem z paru wykresow i krotkich opisow wiec nie daje glowy, ze wszystko jest tu ok

    Sygnal composite zawiera sie miedzy 0V i 1V. Powyzej napiecia 0,3V jest sygnal luminancji okreslajacy jasnosc pixeli na ekranie (to dla czarno bialego obrazu wystarcza) przy czym 0,3V to czern a 1V to biel. Na to prawdopodobnie nakladany jest sygnal chrominancji ale jak niemam pojecia a nas zreszta nie interesuje ani jeden ani drugi.

    Ponizej 0,3V sa impulsy synchronizacji pionowej i poziomej. Calyobraz na TV sklada sie z 625 lini i jest wyswietlany z przeplotem co oznacza, ze najpier wyswietlana jest jedna polowa lini (linie nieparzyste) a potem druga (linie parzyste). Tak wiec dwa polobrazy po 312,5 lini kazdy zlozone w jeden daja pelna klatke obrazu.

    Jedna liniapozioma trwa dokladnie 64us, a na ten czas sklada sie:
    - 1,5us 0,3V czerni w niewidocznej prawej czesci ekranu
    - 4,7us 0V impulsu synchronizacji poziomej (informuje odbiornik TV, ze zaczyna sie nowa linia obrazu)
    - 5,8us 0,3V czerni w niewidocznej lewej czesci ekranu (ustalenie poziomu odniesienia dla czerni)
    - 52us 0,3-1V wlasniwej informacji o obrazie

    co 312,5 linii pojawia sie impuls synchronizacji pionowej trwajacy 160us (pojawia sie w polowie ostatniej lini pierwszego polobrazuinakoncu ostatniej linii drugiego polobrazu - dwa razy na klatke). Oczywiscie impuls ten jest na poziomie 0V i prawde powiedziawszy niewiem co podczas jego trwania pojawiasie na ekranie ale napewno przelaczaja sie polobrazy.

    podsumowujac kazdy polobraz trwa 312,5*64us=20ms, cala klatka to dwa polobrazy a wiec 40ms co daje f=1/40ms=25Hz

    Niestety niemam informacji jak wygladaja przebiegi na liniach RGB ale przypuszczalnie sa to impulsy o amplitudzie do 1V.

    Dodano po 26 [minuty]:

    Teraz ogolne zarysy realizacji systemow Ambilight 1, 2, 2' i 4:

    AMBILIGHT 1
    niema tu za bardzo co tlumaczyc, wszyscy wiedza, ze jest to podswietlenie przestrzeni za odbiornikiem TV jednolitym swiatlem o barwie dobranej na podstawie zawarosci calego wyswietlanego obrazu.
    Do jego realizacji wlasciwie nie jest potrzebne pobieranie sygnalow synchronizacji. Wystarczy usrednic sygnaly RGB z 20 lub 40ms bo nie bedzie mialo to wiekszego wplywu na efekt jesli akurat nie utrafimy w gorny lewy rog ekranu prawda?

    AMBILIGHT 2 i 2'
    oznaczenie 2' wymyslilem na potrzeby tej wypowiedzi. W normalnym systemi "2" mamy podwojne podswietlenie. Moznaby nazwac to systemem "stereo" - niezaleznie analizowana jest prawa i lewa czesc obrazu i rowniezniezaleznie podswietlana jest prawa i lewa czesc pzestrzeni za odbiornikiem. System 2' zakladalby niezalezna analize gornej i dolnej polowki obrazu i analogiczne podswietlenie (taki system nie jest stosowany przez Philipsa)

    Do realizacji systemu 2' nalezaloby wykrywac sygnal synchronizacji pionowej (jak napisalem trwajacy160us) i zaczac odlicanie czasu trwania polowy jednego polobrazu czyli 10ms. Podsumowujac po impulscie VSYNC (impuls synchronizacji pionowej V-vertical) zaczynamy zliczac 10ms, usredniamy sygnaly RGB z tych 10ms i wysylamy do podwietlenia gornej czesci obrazu nastepnie analizujemy dalsze sygnaly RGB (kolejne 10ms lub poprostu do nastepnego impulsu VSYNC) i po usrednieniu wysylamy na dolne podswietlenie





    System 2 klasyczny bedzie zrealizowany podobnie ale z wykozystaniem impulsow HSYNC (impuls synchronizacji poziomej H-horizontal). Po pojawieniu sie takiego ipulsu (czas trwania 4,7us) zaczynamy zliczac czasrowny 5,8us(czern)+26us(polowa wlasciwej informacji o obrazie). Usredniamy zebrane w tym czasie sygnaly RGB i wysylamy do lewego podswietlenia. Pozostaly czas (26us lub do poczatku kolejnego HSYNC) zbieramy informacje RGB i po usrednieniu podajemy do prawego podswietlenia.

    AMBILIGHT 4
    Najnowszy czterokanalowy system Ambilight ma 4 niezalezne elementy podswietlajace jak nietrudno sie domyslic lewy dolny i gorny oraz prawy dolny i gorny. Praktyczna realizacja takiego systemu jak dla mnie moze wygladac jak polaczenie systemow 2 i 2'. Nie bede juz tego rozpisywal zdajac sie na wasza inteligencje ;-)

    Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

    Dalsza porcja przemyslen ;-)
    Jesli chcialoby sie taki ukladzik poskladac na prockunoto nie moze to byc byle co. Do wciagniecia w uP danych o kolorach trzeba bedzie przetwornika ADC. Zakladajac, ze obraz w TV ma proporcje 4:3 a pixele sa kwadratowe (oczywiscie ciezko tu mowic o pixelach ale potraktujmy to jako przyblizenie) mozemy policzyc rozdzielczosc pozioma. Mamy 625 lini wiec przy podanych proporcjach w linii bedzie troche ponad 800 pixeli. Teraz jesli chcielibysmy wciagac te dane na bierzaco do procka to bedziemy musieli w ciagu 52us zbadac 800 probek. Daje to okolo 16 probek na 1 us. Nawet jesli nasz przetwornik bedzie mial interfejs rownolegly a nie szeregowy to procesor na samo pobranie danych RGB bedzie musial wykonac 3*16 operacji na mikrosekunde czyli wymaga to minimalnego taktowania rzedu 48MHz!!! Takie czestotliwosci niektore proce lykaja ale nie jest to sprawa bagatelna a poza tym jest to absolutne minimum tylko do lykania informacji a trzeba je jeszcze przetworzyc!

    Tak wiec 800 probek odpada. Mysle ze zadowalajace bedzie pobieranie nawet co 10 pixela i odrazu mamy duzo mniej roboty dla mikrokontrolera ;-)

  • #18 27 Gru 2005 01:44
    rusala
    Poziom 22  

    Dobra wymyslilem jakby zrobic Ambilight 1 bez procka ale niemam w tej chwili jakiegos porzadnego schematu jak zrobic. W sumie nie jest to bardzo skomplikowane ale ze 6 ukladow wymaga ;-)

  • #19 11 Sty 2006 19:39
    projektavr
    Poziom 16  

    Witam

    A jezeli co zrobic jezeli koniecznie chce miec informacje o RGB z tunera telewizyjnego na wyjściu euro-zlacza? Zjakich sygnałów mozna jeszcze wydostac info o kolorach? Moze wyjście wideo?

  • #21 15 Maj 2006 17:47
    rusala
    Poziom 22  

    zyje hehe troche sie pozno zorientowalem ;)

  • #22 17 Maj 2006 09:25
    gedeon
    Poziom 13  

    :) no i jak wyszło z tym ambilight?Bo ja wczoraj tak sobie o tym myślałem i chyba będe się brał za to ale obsługiwane przez kamere usb i kompa :) znalazłem już odpowiednie kontrolki do c++...
    Chyba że masz coś zmontowane i działa?!
    pozdro

  • #23 23 Maj 2006 19:50
    rusala
    Poziom 22  

    zmontowane jeszcze nie mam ale wlasnie siedzialem przez weekend i projektowalem plytki do tego systemu. Jeszcze chyba jedna drobna przrobka noi w czwartek moze uda mi sie troche rzeczy pomierzyc zeby dobrac kilka elementow i zobaczymy zco z tego wyjdzie ;-)

    Tak wyglada juz prawie ostateczna (mam nadzieje) wersja glownej plytki, do tego dochadza jeszcze 4 (lub 1 lub 2 zaleznie od budowanego systemu, glowna plytka moze sterowac systemami Ambilight 1, 2 i 4) mniejsze plytki wykonawcze sterujace LEDami RGB

    Efekt Ambilight

  • #24 08 Cze 2009 18:45
    MyLifeBeLike1988
    Poziom 9  

    Ja szukając w internecie czegoś na temat zrobienia ambilight-u domowym sposobem natrafiłem na coś takiego http://www.steffenschuette.de/steffenschuette/elektronik/tvLight/tvLight.htm i http://www.elektor.de/jahrgang/2008/februar/tv-light.349909.lynkx?tab=3 niestety strona jest po niemiecku a ja tego języka nie znam :( ale jeśli któryś z Was żuci na to okiem i opisze coś więcej może w końcu uda nam sie uruchomić ambilight na naszych LCD które mamy w domu :D

  • #25 08 Cze 2009 19:05
    rusala
    Poziom 22  

    hmm ciekawe, zrobione w pelni cyfrowo aczkolwiek troche mnie zastanawia predkosc tych przetwornikow bo nawet przy rozdzielczosci VGA pixel clock wynosi ponad 25MHz a te przetworniki chodza na 20MHz. Przeczytam moze note do nich to cos wiecej bedzie wiadomo. Generalnie mozna to zrobic na ARMie np pomijajac niektore pixele albo je analogowo usredniajac (co moze wlasnie jest ty zrobione).

    a dopiero teraz zauwazylem ze to do TV jest wiec czestotliwosci sa mniejsze i powiem szczerze ze to wyglada nawet niezle tylko troche mi sie wierzyc niechce ze udalo im sie te wszystkie dane zebrac i przetworzyc przy czestotliwosci procka 48MHz

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME